beantwoord

Reizen van Alkmaar naar Haarlem v.v.

  • 10 December 2021
  • 9 reacties
  • 359 Bekeken

Reputatie 1

In de reisplanner van NS zie ik dat na 9.00 uur er geen trein meer rechtstreeks van Alkmaar naar Haarlem rijdt, maar dat je via Amsterdam Sloterdijk moet reizen. Weet iemand waarom dit is? En wat betekent “vermijd extra kosten: overstappen via de stationshal”  op station A’dam Sloterdijk?

icon

Beste antwoord door JurgenH 10 December 2021, 19:27

Bekijk origineel

9 reacties

Reputatie 4

In de reisplanner van NS zie ik dat na 9.00 uur er geen trein meer rechtstreeks van Alkmaar naar Haarlem rijdt, maar dat je via Amsterdam Sloterdijk moet reizen. Weet iemand waarom dit is? 

Lijkt me heel gek. De Intercity tussen Haarlem en Alkmaar rijdt alleen in de spits en dus na 9u niet meer, maar de Sprinter tussen Hoorn en Amsterdam CS zou gewoon moeten rijden. De komende tijd zijn er ook geen werkzaamheden gepland op dit traject, dus mogelijk is er iets mis met de NS-Reisplanner…

 

En wat betekent “vermijd extra kosten: overstappen via de stationshal”  op station A’dam Sloterdijk?

Op A'dam Sloterdijk zijn er meerdere plekken waar perrons liggen. Via de stationshal kun je naar de meeste perrons zonder in- en uitcheck, behalve naar het perron waar de Sprinter Leiden CS - Hoorn Kersenboogerd en v.v. vertrekt. Als je via een andere route gaat, en wél in- en uitcheckt, zou dit kunnen leiden tot extra kosten. Als je overstapt via de stationshal is dit sowieso niet het geval. 

 

 

Ik kan dit zo snel niet vinden in de reisplanner. Naar welke datum kijk je?

Reputatie 7
Badge +1

Ook na 9 uur (in zowel de huidige als nieuwe dienstregeling) rijden er rechtstreekse treinen (sprinters) van Alkmaar naar Haarlem.

De rechtstreekse intercity rijdt alleen maar in de spits. Wellicht dat TS daardoor in de war is? De genoemde overstap zit wel in het reisadvies als je niet met die sprinter gaat namelijk.

Reputatie 1

Ik kan dit zo snel niet vinden in de reisplanner. Naar welke datum kijk je?

https://www.ns.nl/reisplanner/#/?vertrek=Alkmaar&vertrektype=treinstation&aankomst=Haarlem&aankomsttype=treinstation&type=vertrek&tijd=2021-12-13T10:27&context=arnu%7CfromStation%3D8400050%7CtoStation%3D8400285%7CplannedFromTime%3D2021-12-13T09:57:00%2B01:00%7CplannedArrivalTime%3D2021-12-13T10:44:00%2B01:00%7CyearCard%3Dfalse%7CexcludeHighSpeedTrains%3Dfalse%7CsearchForAccessibleTrip%3Dfalse%7CaddChangeTime%3D0&ritnummers=837%7C4839

Badge +3

Dat ‘overstappen via de stationshal’ betekent dat je beter niet door poortjes kunt gaan, om extra kosten te voorkomen omdat je omreist.

Zie https://www.deorkaan.nl/inchecken-en-omlopen-op-station-sloterdijk

En https://www.rover.nl/nieuws/35-betaalwijzen/840-omlopen-in-poortjesdoolhof-sloterdijk

Omlopen via spoor 11/12 dus. Het NS document is deze, maar daar staat de ‘stantionshal’ juist verkeerd aangegeven!

Hoewel er gewoon sprinters zullen rijden (via Beverwijk) zal de reis via Sloterdijk wel sneller zijn, maar dan zouden de sprinters eigenlijk gewoon in de planner moeten staan omdat dat je een overstap scheelt.

Reis je met bijv. Weekend Vrij dan hoef je op Sloterdijk natuurlijk niet via spoor 11/12 te lopen en kan je gewoon de korte route door de poortjes volgen, want dat kost niets extra.

Je kunt overigens ook vaak overstappen op Zaandam i.p.v. Sloterdijk, dan hoef je helemaal niet te lopen want die overstap is aan de overkant van het perron (cross-platform).

Info uit maart 2018:
Na kritiek van Rover heeft NS besloten het probleem op Sloterdijk voorlopig “op te lossen” door reizigers over poortvrije overstaproutes te informeren. Reizigers uit de richting Den Haag – Haarlem die op het laaggelegen spoor 8 uitstappen en naar perron 3/4 (richting Alkmaar) willen, moeten om de poortjes te vermijden twee trappen omhoog naar het hooggelegen perron 11/12, vervolgens over dat perron naar een andere trap lopen en dan twee verdiepingen afdalen naar perron 3/4. Wie vooraan de trein op spoor 8 uitstapt, moet eerst ook nog een stuk over dat perron lopen om zonder poortjes van dat perron omhoog te kunnen komen. Dit betekent een flink stuk omlopen, flink traplopen én mogelijk de aansluiting missen om geen extra kosten te hoeven maken.

Oh, en als kers op de appelmoes dit oude topic: 

 

Reputatie 7
Badge +1

Dit is inderdaad niet een rechtstreekse trein, maar er rijdt er dus wel één: De sprinter

 

Hoewel er gewoon sprinters zullen rijden (via Beverwijk) zal de reis via Sloterdijk wel sneller zijn, maar dan zouden de sprinters eigenlijk gewoon in de planner moeten staan omdat dat je een overstap scheelt.​​​

Dat staan ze ook, en met de sprinter ben je net iets sneller:

 

 

Ah, dus je mist dan zoals al benoemd is, de Intercity. De Sprinter gaat 2 keer per uur, zonder overstap. Zoals Jurgen en Ruben al aangeven, rijdt de Intercity alleen tijdens de spits.

Badge +3

Misschien is de planner gewoon van slag of incompleet.

Zo lijkt het ook alsof de vroege sprinter Weesp - Hilversum Sportpark (rit 5717 om 6:43) vandaag voor het laatst gereden heeft, en weg is volgende week? :rolling_eyes:

https://www.ns.nl/static/rio/vertrekstaten/wp2.pdf denkt daar anders over.

Reputatie 7
Badge +1

Soms als je meerdere reizen achterelkaar plant wil de planner nog wel eens op hol slaan merk ik. Dan haalt ie adviezen doorelkaar of toont het niet goed.

Reageer