beantwoord

Snelle trein bij station Alphen a/d Rijn?

  • 8 February 2022
  • 3 reacties
  • 154 Bekeken

Reputatie 5

Sinds enige tijd heb ik gemerkt dat de IC Leiden-Utrecht bij vertrek vanaf het station Alphen richting Bodegraven ineens veel sneller rijdt dan vroeger. Eerst reden de treinen op het stukje spoor vanaf het station tot ongeveer onder het viaduct van de Goudse Schouw altijd met een slakkengang. 

Is er iets aan het spoor veranderd zodat de treinen op dit stuk ineens veel sneller mogen rijden? 

icon

Beste antwoord door JurgenH 8 February 2022, 19:46

Bekijk origineel

3 reacties

Badge +3

Zou dat komen omdat er tegenwoordig sprintermaterieel ingezet wordt voor die IC, dat lichter is en dus sneller mag rijden over de ‘slappe bodem’?

Maar dat zou dan dus al enkele maanden het geval zijn.

Reputatie 7
Badge +1

Op de website van ProRail valt te lezen dat er wel e.a. aan werkzaamheden zijn geweest op dat stuk: https://www.prorail.nl/projecten/leiden-utrecht. Vooral op het gebied van overwegen lijken er dingen zijn veranderd (onbewaakte overwegen gesloten, beveiliging verbeterd).

Maar veel verder dan dat sprinters sneller kunnen optrekken en afremmen kom ik daar niet. Waren er wellicht tijdelijke snelheidsbeperkingen aldaar die sindsdien zijn opgeheven?

Wel zie je dat de sprinters inderdaad minder belastend zijn voor de sporen.

 

Reputatie 7
Badge

De snelheid is daar inderdaad een stuk omhoog gegaan. We mogen nu direct ná het perron richting de Gouwebrug de snelheid verhogen naar 80 km/u, waar dat voorheen pas vlak voor de bocht naar de brug was.

Reageer