beantwoord

Wat vindt U van mijn suggestie m.b.t. ertstreinen aan de NS direktie?

  • 21 December 2022
  • 5 reacties
  • 221 Bekeken

Op woensdag 7 december reisden mijn vrouw en ik van Alkmaar naar Rotterdam. Ik koos de trein van 9.27 uit Alkmaar, omdat die 8 minuten overstaptijd op A'dam Centraal gaf. De eerdere trein gaf 5 minuten overstaptijd en wij lopen niet zo hard meer als 75-plussers. Vlak voor A'dam Centraal stopte de trein om voorrang te geven aan een ertstrein, ik neem aan van IJmuiden naar Duitsland. Dat kostte 5 minuten, waardoor we de aansluiten Intercity Direkt van 10.10 misten. Geen drama, maar het was niet de eerste keer, dat een ertstrein ons in de weg zat.

Het lijkt me op een dicht bereden railnet in de Randstad voor NS buitengewoon storend, dat een ertstrein de dienstregeling kan storen, zowel op A'dam Centraal als op Utrecht Centraal.

Dat is heel lang onvermijdelijk geweest, maar sinds de Betuwelijn is er een alternatief: het schip, dat de ijzererts aanvoert, lost alleen de hoeveelheid erts voor Tata Steel in IJmuiden en vaart vervolgens naar de Mississippihaven op de Maasvlakte, waar de ertstreinen voor Duitsland doorgaans geladen worden en via de Betuwelijn naar Duitsland rijden. Daar wordt de resterende hoeveelheid erts gelost.

Wellicht is dat voor Tata Steel ook een interessant alternatief, niet alleen voor ijzererts maar ook voor staalprodukten, want ik las in het Financiëele Dagblad van 14 december j.l. op p.19, dat “… Tata Steel laat weten dat er steeds minder flexibiliteit zit in het transport van rollen staal door Amsterdam Centraal.”

Die afnemende flexibiliteit zal Tata Steel vast niet verbazen.

Mijn suggestie aan de NS direktie is om met netbeheerder Prorail te overleggen om het railtransport van in elk geval ijzererts via Adam/Utrecht Centraal zo duur te maken, dat Tata Steel graag kiest voor het alternatief via Rotterdam.

Wat vindt U van die suggestie?

Met vriendelijke groet,

Hans Oostinga, Bergen NH (dalurenabonnee)

 

icon

Beste antwoord door iMark 21 December 2022, 15:38

Bekijk origineel

5 reacties

U bent vrees ik aardig de weg kwijt.

Er zijn gewoon wettelijke kaders die bepalen wat de infraheffing is die ProRail mag berekenen aan reizigers- en aan goederenvervoerders voor het gebruik van het spoor. Als NS aan ProRail zou gaan vragen om het goederenvervoer zo duur mogelijk te maken is dat oproepen om de wet te overtreden en NS is dan zelfs juridisch strafbaar. 

In het verleden is ProRail overigens al eens door de rechter veroordeeeld omdat het NS bij de infraheffing bevoordeelde ten opzichte van andere railvervoerders.

Het Nederlandse spoorwegnet staat open voor goederen- en reizigersvervoer en daarbij mag de ene sector geen voorrang krijgen boven de andere. Dat vloeit voort uit het feit dat er in de EU vrijheid van vervoer voor personen en goederen bestaat.

Overigens betreft het goederenvervoer per trein naar Tatra geen ertsvervoer maar vooral de aanvoer van kalk uit de Ardennen omdat die nodig is voor de staalproductie. In omgekeerde richting worden rollen staal (coils) vervoerd ten behoeve van de staal verwerkende industrie in Wallonië. 

De ""ertstreinen" die u in Amsterdam en Utrecht ziet komen in het algemeen uit de Westhaven in Amsterdam. Erts en steenkool uit het buitenland wordt daar per schip aangevoerd en overgeslagen op de trein en gaat vandaar via Utrecht en Geldermalsen naar de Betuweroute richting Duitsland. De verladers van bulkgoederen geven steeds meer de voorkeur aan de haven van Amsterdam boven die van Rotterdam. Rotterdam is gespecialiseerd in chemische goederen en containers maar geldt voor bulkgoederen als duur en inflexibel. Voor ertsvervoer heeft Amsterdam ook het voordeel dat het lossen in IJmuiden en Amsterdam makkelijk gecombineerd kan worden.

Reputatie 7
Badge +3

Helaas @oosti083 , NS gaat hier niet over.

Capaciteitsverdeling van ProRail maakt de afwegingen tussen de verschillende vervoerders. Ik zou gebruik maken van het contactformulier van ProRail om je klacht door te geven. https://www.prorail.nl/contact/contactformulier

Ook de goederenvervoerders kunnen een capaciteitsvraag indienen om een trein te laten rijden. Iets anders is natuurlijk de impact die de goederentreinen hebben op de uitvoering van de treindienst in de spitsuren. ProRail zal actief moeten bijsturen wanneer een goederentrein de treindienst verstoort.

Reputatie 7
Badge +2

Overigens is het niet zo heel gek om die ertstrein voorrang te geven trouwens. Over het algemeen zijn die ertstreinen nogal zwaar en komen ze dus ook langzaam op gang. Bij een kleine vertraging ervan is het dan verstandiger om uw trein te laten stoppen en de ertstrein door te laten rijden.

Nu had alleen u vertraging, anders hadden alle treinen achter u meer vertraging door die traag optrekkende ertstrein. En onderweg komt die natuurlijk ook meer treinen tegen, waarbij de lengte een ertstrein ook geen gemakkelijke trein maakt om ergens aan de kant te zetten. Die kan je dus maar beter in zijn geplande pad houden.

Reputatie 7
Badge +4

Meneer Oostinga,

 

U richt uw verzoek niet aan NS maar aan een reizigersforum. Het is hier nadrukkelijk geen beleidsforum van NS ook al wordt dit door anderen hier ook regelmatig vergeten. De bezwaren die hier ingebracht zijn, lijken me wel helder, maar als u het echt aan wilt kaarten moet u dus bij ProRail zijn. Strikt genomen is NS  alleen maar een van de vervoerders op het railnet. ProRail en NS zijn uit elkaar gehaald, vroeger was het inderdaad anders.

Het feit dat er wel eens goederentreinen tussendoor moeten is een fact of life en dat het vertraging op kan leveren ook. Ik woon aan het vrij drukke Utrecht/Rotterdam/Den Haag maar het is hier doorgaans goed op te vangen, zolang de trein maar in het ‘pad’ blijft. Ik verbaas me er wel eens over dat het zo weinig vertragingen oplevert op dit zeer drukke traject.

 

Ik woon aan het vrij drukke Utrecht/Rotterdam/Den Haag maar het is hier doorgaans goed op te vangen, zolang de trein maar in het ‘pad’ blijft. Ik verbaas me er wel eens over dat het zo weinig vertragingen oplevert op dit zeer drukke traject.

De meeste vertraging wordt door NS zelf veroorzaakt.

Reageer