beantwoord

Correctietarief geen toeslag 1e klas


Ik heb een Weekend-vrij abonnement en op 3 maart heb ik de trein van Amsterdam Centraal tot Arnhem genomen. De trein was te vol om een zitplaats te nemen en er moesten ook veel reizigers helaas gaan staan.

 

Ik zag dat er ook reizigers waren die wegens de drukte maar een plek namen in de 1e klas. Dus ik heb dat later van Utrecht tot Driebergen-Zeist ook gedaan, er kwamen toen 2 conducteurs en 1 conductrice voorbij lopen, die conductrice had mij gecontroleerd en scant mijn OV en tikte wat aan op haar apparaat en zegt verder niks tegen mij, dus ik zeg tegen haar “ik heb geen 1e klas vervoersbewijs maar omdat het te druk is ben ik hier gaan zitten” en ze loopt dan gewoon weg en zegt ondertussen “ik heb het al gecorrigeerd” en ik vraag hoeveel kost dat dan? En ze loopt gewoon door en zegt niks meer terug (wat ik niet netjes vind) dus ik ben even later achter haar aangegaan om meer duidelijkheid te krijgen en ik vroeg haar “hoeveel moet ik betalen? Het is was te druk in de trein wat moet ik dan?”  En ze zei iets van “van waar je bent ingestapt en weer uitstapt word dat uitgerekend ofzo + de correctietarief en je kan ook gaan staan” dus ik zei “dan stap ik nu in Driebergen-Zeist uit”. Ik heb in Driebergen dus uitgecheckt en later weer ingecheckt en de volgende trein gepakt naar Arnhem Centraal. En ik heb niet eens de hele rit 1e klass gereisd alleen van Utrecht tot Driebergen-Zeist.

 

Ik vond de houding van de conductrice en 1 andere conducteur die erbij stond zo raar toen ik om meer duidelijkheid vroeg en haar houding straalde alsof ze er plezier in had om die correctietarief te geven. Maar ik lees op andere topics dat de conducteurs het wel moeten melden als je een correctie krijgt bij controle en dat heeft zij ook niet direct gedaan bij mij en dat vind ik ook niet netjes. 

Ik vind dat ze niet iedereen altijd gelijk behandelen, ik had een keer gezien dat 2 meiden van Arnhem Centraal tot Den Haag hebben gereisd zonder geldig vervoersbewijs, die dames zeiden bij controle dat ze nog een kaartje moeten halen en ze kwamen er gewoon mee weg zonder een boete te krijgen. Dan denk ik jullie hebben helemaal geen vervoersbewijs en mogen rustig verder gaan zitten zonder een boete te krijgen. En dat vind ik niet eerlijk en ik weet zeker als ik dat had gedaan ik gelijk een boete had gekregen.

 

Maar ik zie nu dat ik een mail heb gekregen dat ik een correctietarief van € 20,00 moet betalen omdat ik geen toeslag had voor 1e klas. En die conductrice zei tegen mij dat ik ook moest betalen van waar ik bent ingestapt en weer bent uitgestapt, maar dat blijkt nu helemaal niet zo te zijn, ik ben dan ook voor niets in Driebergen-Zeist uitgestapt. Dus zij heeft tegen mij staan liegen en het allemaal spannender gemaakt en vond het gewoon leuk om mij gek te maken. En die 2 andere conducteurs die erbij stonden zeiden helemaal niks terwijl ze het waarschijnlijk wel wisten. Ik vind dit echt niet kunnen!

 

Mijn vraag is of het mogelijk is om de correctietarief te verwijderen of zijn er andere alternatieven?

icon

Beste antwoord door MoDe 5 March 2023, 09:35

Bekijk origineel

26 reacties

Reputatie 7

Alle overige reizigers met een vervoerbewijs tweede klas worden alleen maar weggestuurd.

Wat dan ook niet is zoals het hoort!

Iedereen hoort een boete te krijgen!

Tja, je moet geen reizigers bevoordelen afhankelijk van welk soort vervoerbewijs ze hebben.

Afgezien daarvan is de kans dat je controle treft nog altijd gering. 

Daarom zie ik ook nog altijd veel mensen die bij drukte gewoon 1e klas gaan zitten (en ook vaak genoeg zonder drukte trouwens, groepjes scholieren hebben doorgaans geen 1e klas vervoerbewijs mag ik toch aannemen….. ). Dat is al tijden zo en zal ook wel niet veranderen. 

Feitelijk is de 1e klas een overloop geworden en doen velen ermee wat ze zelf willen.

Gisteren werd in de trein Eindhoven - Den Haag (in Nederlands en Engels) omgeroepen dat de blauwe stoelen 2e klas zijn en de rode 1e klas en dat foutzitten 50 euro extra kost. Blijkbaar komt dat foutzitten erg vaak voor waardoor het extra omgeroepen moet worden.

Er is echter de hele rit niet gecontroleerd/geen personeel gezien, men ging er blijkbaar vanuit dat iedereen braaf luistert.

 

Reageer