Skip to main content

ICNG - de idioterie

  • 13 June 2024
  • 43 reacties
  • 1284 Bekeken

Sinds een week of twee zijn veel van de treinen op het HSL traject tussen Breda en Rotterdam vervangen door ICNG materiaal. Optisch, en op het eerste gezicht mooi hoor, zo’n moderne trein, maar in de praktijk vraag je je af wie dit verzonnen heeft. Een opsomming van de laatste twee weken van problemen die steevast NIET voorkomen met het materiaal waar de ICD Brussel mee rijd.

  1. Steevast te korte treinen. Ik heb in de ochtend de trein van 08:14 richting Eindhoven, en in de middag c.q. avond 17:53 richting Rotterdam. Dat is spitsuur - en een lange trein is belangrijk. Toch heb ik zowel vorige week als deze week van de 8 dagen dat ik reisde, 6 dagen noodgedwongen moeten staan. In de ICD is altijd nog wel ergens een klapstoeltje te vinden.
  2. De indeling van de ICNG. Ik begrijp uit krantenartikelen dat een zogenaamd “testpanel” overweldigend heeft gekozen voor de bankjes en de vierzits plekken, maar probeer in de avond maar je maaltijd te eten of in de ochtend wat te werken op je laptop. Bovendien wilt geen enkele frequente treinreiziger in zo’n 4-zits zitten - het is leuk als je met een groepje onderweg bent maar 99% van de treinreizigers heeft een voorkeur aan een 2-zits, als ze de keus zouden krijgen.
  3. de bankjes idem. Op de plek van de bankjes hadden extra stoelen kunnen staan. De leuningen zijn te laag, de banken veel te diep, waardoor je alleen onderuitgezakt enigszins comfortabel zit. Niet ergonomisch en dan kan je altijd nog beter klapstoelen gebruiken.
  4. door de idiote inrichting, de segmentering van de ruimtes en alle andere poespas is er beduidend minder zitplek per strekkende meter in de trein. Wat was er mis met de wagons waar het eindeloze rijen 2-zits waren met af en toe een 4 zits? Eindeloos veel klapstoeltjes her en der ook. Het was praktisch.
  5. ”form over function”. Zie hierboven.
  6. storingen. De toiletdeur ging tweemaal niet dicht. Deuren tussen compartimenten zitten vast. Storingen waardoor de trein uitvalt. Intercom te zacht. Stiltecoupé’s waarvan voor niemand duidelijk is dat het een stiltecoupé is. 

er was een prima betrouwbare trein, die wellicht geen 200km/u reed, oud was, maar wel lang genoeg was, grotendeels op tijd en zonder storingen reed, en plaats bood aan genoeg reizigers. Nu hebben we een slecht ontworpen, als het werkt snelle trein, die constant storingen heeft, een achterlijke indeling heeft waardoor het reiscomfort, ondanks de betere stoelen, omlaag gaat, en de algehele reis ervaring sterk is afgenomen.

 

ik hoop ten zeerste dat een volgend “test panel” bestaat uit mensen die minstens 5 dagen per week in de spits reizen, heen en terug, en dat al enkele jaren doen. Niet de mensen die dagtripjes doen. Het resultaat zou heel anders zijn geweest.

 

Zojuist bijna drie kwartier later vertrokken door een opnieuw defecte ICNG. Leuk, dat moderne spul!

43 reacties

@rbkr

Herkenbaar allemaal.

De oude treinen zijn uit 1982 en inmiddels 42 jaar oud en daarmee aan vervanging toe. Onderdelen zijn nauwelijks meer te krijgen en de vloeren schijnen bij veel rijtuigen slecht te zijn.

Het grootste probleem met ICNG, de trein heeft te weinig zitplaatsen, was al voor de aanschaf bekend en daar is NS toen ook van allerlei kanten voor gewaarschuwd maar NS heeft de aanschaf van deze trein toch doorgezet. Nu er geen weg terug meer is zal de reiziger er aan moeten wennen dat hij op de drukke uren zal moeten staan. Overal twee treinstellen inzetten is operationeel en financieel onhaalbaar.

Wat betreft twee- of vierzitters is er een groot verschil in wensen tussen forensen in de spits en dalurenreizigers. Dat is een niet op te lossen conflct, je kunt niet alleen rekening houden met spitsreizigers.

De storingen met deuren en de vele andere defecten zijn geen kinderziektes meer maar zijn structureel geworden. Alstom weet die domweg niet op te lossen.

Ik vrees dat de ICNG uiteindelijk een heel matig, storingsgevoelig product zal blijken te zijn. Franse kwaliteit, automobilisten herkennen dat wel.

Reputatie 7
Badge

Een absolute misser die ICNG. 

Reputatie 7
Badge +2

@rbkr

Het grootste probleem met ICNG, de trein heeft te weinig zitplaatsen, was al voor de aanschaf bekend en daar is NS toen ook van allerlei kanten voor gewaarschuwd maar NS heeft de aanschaf van deze trein toch doorgezet. Nu er geen weg terug meer is zal de reiziger er aan moeten wennen dat hij op de drukke uren zal moeten staan. 

De trein heeft niet te weinig zitplaatsen, maar NS zet gewoon te weinig of te korte treinen in. Dat is niks nieuws, dat deden ze ook al in de rest van het land. De HSL heeft tot nu het voordeel gehad dat er treinen reden die niet makkelijk in te korten waren.

Overigens, die segmentering is vooral iets van de moderne treinen. Je ziet overal dat de tegenwoordige treinen met gelijkvloerse instap kortere rijtuigen hebben. Wat bij ICNG dan wel opvalt is de hoeveelheid binnenwandjes en deuren, die zie je in een trein als de Giruno van de SBB veel minder en daardoor oogt het veel ruimtelijker en zijn de verschillende zones handiger in te delen (want geen wandjes die in de weg staan om een coach opstelling te maken.

Veel van die wandjes in ICNG zijn ook open aan de zijkant, dus die hebben niet echt een functie. Je hebt alleen een paar branddeuren die niet weg kunnen. Maar qua veiligheidseisen volstaan die paar deuren wel, kan me althans niet voorstellen dat de open layout van zo'n Giruno niet zou kunnen want die rijden door heel wat langere tunnels.

@rbkr

Het grootste probleem met ICNG, de trein heeft te weinig zitplaatsen, was al voor de aanschaf bekend en daar is NS toen ook van allerlei kanten voor gewaarschuwd maar NS heeft de aanschaf van deze trein toch doorgezet. Nu er geen weg terug meer is zal de reiziger er aan moeten wennen dat hij op de drukke uren zal moeten staan. 

De trein heeft niet te weinig zitplaatsen, maar NS zet gewoon te weinig of te korte treinen in. Dat is niks nieuws, dat deden ze ook al in de rest van het land.

Het is een combinatieprobleem. Je zag het ook al tussen Zwolle en Utrecht, waar de DDM-sprinters werden vervangen door SNG. In de spits reed daar twee keer DD-AR, met +/- 700 zitplaatsen per trein. Dat is de capaciteit van SNG-4+SNG-4+SNG-3+SNG-3. Concreet dus een kwartierdienst SNG-4+SNG-3, want vier gekoppelde stellen passen niet.

De oude ICR-stammen zouden vervangen moeten worden door ICNG-8+ICNG-5, maar de NS kiest ervoor om in de spits met losse ICNG-stellen te gaan rijden. Hiermee verlies je heel veel zitplaatscapaciteit.

De keuze van de NS om steeds treinen te bestellen met weinig zitplaatsen per meter trein, betekent dat er meer treinen moeten gaan rijden. Dat gebeurt alleen niet.

Reputatie 7

Met bijna elk project gaat het tegenwoordig om hoe het er uit ziet ipv de functionaliteit en dat is enorm zonde…

 

De ICNG is een hele mooie moderne en luxe trein, technisch is het een blunder...

Reputatie 7
Badge +1

Laten we niet vergeten dat het met de huidige treinen ook ruim 10 jaar heeft geduurd voordat NS de boel enigszins op orde had.

De traxx had het ook lastig met het vele schakelen van de beveiliging en spanning. 

Er zijn volgens mij nog wel video's op het YouTube account van NS te vinden waar ze e.a. uitleggen.

Reputatie 5

 

  1. De indeling van de ICNG. Ik begrijp uit krantenartikelen dat een zogenaamd “testpanel” overweldigend heeft gekozen voor de bankjes en de vierzits plekken, maar probeer in de avond maar je maaltijd te eten of in de ochtend wat te werken op je laptop. Bovendien wilt geen enkele frequente treinreiziger in zo’n 4-zits zitten - het is leuk als je met een groepje onderweg bent maar 99% van de treinreizigers heeft een voorkeur aan een 2-zits, als ze de keus zouden krijgen.
  2. de bankjes idem. Op de plek van de bankjes hadden extra stoelen kunnen staan. De leuningen zijn te laag, de banken veel te diep, waardoor je alleen onderuitgezakt enigszins comfortabel zit. Niet ergonomisch en dan kan je altijd nog beter klapstoelen gebruiken.
  3. door de idiote inrichting, de segmentering van de ruimtes en alle andere poespas is er beduidend minder zitplek per strekkende meter in de trein. Wat was er mis met de wagons waar het eindeloze rijen 2-zits waren met af en toe een 4 zits? Eindeloos veel klapstoeltjes her en der ook. Het was praktisch. 

 

Design ICNG: 

https://fromatob.nl/ns-icng/

Verklaring NS over design en indeling ICNG: 

https://nieuws.ns.nl/ns-presenteert-ontwerp-nieuwe-intercity/

De stoelen werden destijds getest in Amersfoort: 

https://www.treinreiziger.nl/nieuwe-icng-biedt-meer-comfort-ns-verwacht-stijging-klanttevredenheid/

Smaken verschillen. Kan het best waarderen. Maar het kan evengoed zijn dat anderen het niet waarderen. 

Het is in ieder geval duidelijk dat NS wel degelijk reizigers betrokken hebben. Maar waarschijnlijk heeft NS uiteindelijk zelf beslist hoe de indeling zou worden. 

En het is een trein op basis van Coradia platform. Heb zelf 2 keer gereisd met Arlanda Express. Inmiddels is dat al een zeer oude Coradia. Daar herken je dezelfde indeling. 

Het is onmogelijk om iedereen naar de zin te maken. Daar komt bij dat op TenderNed 2014 voor aanbesteding van ICNG al bleek dat de nieuwe Intercity deels op HSL en deels op klassieke spoornet zou gaan rijden. En eventueel mogelijkheid voor inzet in België. Dan moet je niet rekenen op ICE kwaliteit. 

 

@rbkr

 

De trein heeft niet te weinig zitplaatsen, maar NS zet gewoon te weinig of te korte treinen in. Dat is niks nieuws, dat deden ze ook al in de rest van het land. De HSL heeft tot nu het voordeel gehad dat er treinen reden die niet makkelijk in te korten waren.

Gemiddeld 50 zitplaatsen per bak is extreem weinig, zelfs als je rekening houdt met de iets kortere bakken.

@rbkr

 

 

De keuze van de NS om steeds treinen te bestellen met weinig zitplaatsen per meter trein, betekent dat er meer treinen moeten gaan rijden. 

Dat soort inefficiency is financieel natuurlijk niet haalbaar.

Reputatie 5

@rbkr

Herkenbaar allemaal.

De oude treinen zijn uit 1982 en inmiddels 42 jaar oud en daarmee aan vervanging toe. Onderdelen zijn nauwelijks meer te krijgen en de vloeren schijnen bij veel rijtuigen slecht te zijn.

Het grootste probleem met ICNG, de trein heeft te weinig zitplaatsen, was al voor de aanschaf bekend en daar is NS toen ook van allerlei kanten voor gewaarschuwd maar NS heeft de aanschaf van deze trein toch doorgezet. Nu er geen weg terug meer is zal de reiziger er aan moeten wennen dat hij op de drukke uren zal moeten staan. Overal twee treinstellen inzetten is operationeel en financieel onhaalbaar.

Wat betreft twee- of vierzitters is er een groot verschil in wensen tussen forensen in de spits en dalurenreizigers. Dat is een niet op te lossen conflct, je kunt niet alleen rekening houden met spitsreizigers.

De storingen met deuren en de vele andere defecten zijn geen kinderziektes meer maar zijn structureel geworden. Alstom weet die domweg niet op te lossen.

Ik vrees dat de ICNG uiteindelijk een heel matig, storingsgevoelig product zal blijken te zijn. Franse kwaliteit, automobilisten herkennen dat wel.

Er is ook wel eens geklaagd dat er te weinig beenruimte was. Tja wat willen we nou? Véél beenruimte, véél zitplaatsen en lage tarieven?

Technisch kan dat. Op basis van Alstom Avelia platform een Nederlandse dubbeldekstrein laten bouwen. Krijg je een dubbeldeksintercity dat 200 km p/u kan rijden en een aslast van 17 ton heeft. 

ICNG is vergelijkbaar met ICM-M. Alleen rijdt ICNG extra op de HSL. Tussen Noord Nederland/Oost Nederland - Randstad rijden al vele jaren de ICM-M. Pas na de ingebruikname van Hanzelijn zijn daar de DDZ en daarvoor V-IRM -M bij gekomen. 

Voeg daarbij dat de ICNG ook is ontworpen voor inzet in België. En eventueel Duitsland. Dat verklaart de royale bagageruimte. Zie TenderNed 2014 ICNG. 

Wat de oorzaken van de storingen bij ICNG zijn is allang aangegeven. Voorbarig om het te typeren als structurele problemen. Wel is het een feit dat de levering van treinen door Alstom véél vertragingen hebben. Zie ook IC 5 van DSB als Deense ICNG. Alstom is hard aan het werk met leveren van M 7. 

Reputatie 5

@rbkr

 

 

De oude ICR-stammen zouden vervangen moeten worden door ICNG-8+ICNG-5, maar de NS kiest ervoor om in de spits met losse ICNG-stellen te gaan rijden. Hiermee verlies je heel veel zitplaatscapaciteit.

De keuze van de NS om steeds treinen te bestellen met weinig zitplaatsen per meter trein, betekent dat er meer treinen moeten gaan rijden. Dat gebeurt alleen niet.

De levering van ICNG gaat te langzaam. En er worden wel Traxx + ICR afgevoerd. Lees op spoor sites dat retrofit ICNG in Villeneuve zijn. Maar wanneer worden de gerepareerde ICNG eindelijk in Nederland ingezet? 

Reputatie 5

@rbkr

 

De trein heeft niet te weinig zitplaatsen, maar NS zet gewoon te weinig of te korte treinen in. Dat is niks nieuws, dat deden ze ook al in de rest van het land. De HSL heeft tot nu het voordeel gehad dat er treinen reden die niet makkelijk in te korten waren.

Gemiddeld 50 zitplaatsen per bak is extreem weinig, zelfs als je rekening houdt met de iets kortere bakken.

NS Coradia Stream is ook niet erg hoog en breed. Her gemiddelde aantal zitplaatsen is meer vergelijkbaar met Eurostar PB(K)A(Thalys). Voeg daar de eisen voor inzet in België en de beenruimte bij. 

Wie weet over 15 - 20 een andere indeling in ICNG? 

Reputatie 7

@rbkr

 

De trein heeft niet te weinig zitplaatsen, maar NS zet gewoon te weinig of te korte treinen in. Dat is niks nieuws, dat deden ze ook al in de rest van het land. De HSL heeft tot nu het voordeel gehad dat er treinen reden die niet makkelijk in te korten waren.

Gemiddeld 50 zitplaatsen per bak is extreem weinig, zelfs als je rekening houdt met de iets kortere bakken.

Voor de ICR heb je gemiddeld ook maar rond de 50-80 zitplekken per bak hoor...

Reputatie 5

Laten we niet vergeten dat het met de huidige treinen ook ruim 10 jaar heeft geduurd voordat NS de boel enigszins op orde had.

De traxx had het ook lastig met het vele schakelen van de beveiliging en spanning. 

Er zijn volgens mij nog wel video's op het YouTube account van NS te vinden waar ze e.a. uitleggen.

Bedoel je dit?:

https://youtu.be/N02VS_hCNRA?si=ZHmV1IBzyJBSuqZD

 

@rbkr

 

 

De keuze van de NS om steeds treinen te bestellen met weinig zitplaatsen per meter trein, betekent dat er meer treinen moeten gaan rijden. 

Dat soort inefficiency is financieel natuurlijk niet haalbaar.

De eenvoudigste optie is dan die van de regionale vervoerders, korte treinen met eenmansbediening.

Reputatie 5

@rbkr

 

 

De keuze van de NS om steeds treinen te bestellen met weinig zitplaatsen per meter trein, betekent dat er meer treinen moeten gaan rijden. 

Dat soort inefficiency is financieel natuurlijk niet haalbaar.

De eenvoudigste optie is dan die van de regionale vervoerders, korte treinen met eenmansbediening.

En dat met toename van agressieve treinreizigers? Niet voor niets zie je al vacatures voor veiligheidspersoneel bij NS en andere vervoersbedrijven. 

Liever niet. Laten we niet alleen met oogkleppen naar kosten kijken. 

 

@rbkr

 

 

 

 

 

En dat met toename van agressieve treinreizigers? Niet voor niets zie je al vacatures voor veiligheidspersoneel bij NS en andere vervoersbedrijven. 

Liever niet. Laten we niet alleen met oogkleppen naar kosten kijken. 

Die agressie zit juist niet zo zeer bij de regionale vervoerders maar vooral bij NS. 

Laten we niet alleen dogmatisch vasthouden aan de vaste conducteur.

Reputatie 5

@rbkr

 

 

 

 

 

En dat met toename van agressieve treinreizigers? Niet voor niets zie je al vacatures voor veiligheidspersoneel bij NS en andere vervoersbedrijven. 

Liever niet. Laten we niet alleen met oogkleppen naar kosten kijken. 

Die agressie zit juist niet zo zeer bij de regionale vervoerders maar vooral bij NS. 

Laten we niet alleen dogmatisch vasthouden aan de vaste conducteur.

De agressie komt niet vanuit vervoersbedrijven. Dat zit in (verkeerde ) reizigers. Bij Keolis en Arriva (via Blauwnet) van/naar Zwolle gebeurt ook wel eens wat. 

Maar bij NS valt het in de landelijke media meer op. En zonder te willen stigmatiseren valt het op dat de ernstigste gevallen van geweld tegen personeel van spoorbedrijven in een bepaalde deel van Nederland was. 

@Hanzeboog 

En maar met alle geweld willen vasthouden aan die vaste conducteurs.

Reputatie 7
Badge +1

Gemiddeld 50 zitplaatsen per bak is extreem weinig, zelfs als je rekening houdt met de iets kortere bakken.

IC NG: 417 zitplaatsen bij een treinlengte van 164,9 m = 2,53 zitplaatsen per m.

ICR-stam (9 rijtuigen + 2 Traxx, bv. de 964): 674 zitplaatsen / 275,4 m = 2,45 zitplaatsen per m.

Dus de huidige treinen hebben volgens jou ook al extreem weinig zitplaatsen.

Gemiddeld 50 zitplaatsen per bak is extreem weinig, zelfs als je rekening houdt met de iets kortere bakken.

IC NG: 417 zitplaatsen bij een treinlengte van 164,9 m = 2,53 zitplaatsen per m.

ICR-stam (9 rijtuigen + 2 Traxx, bv. de 964): 674 zitplaatsen / 275,4 m = 2,45 zitplaatsen per m.

Dus de huidige treinen hebben volgens jou ook al extreem weinig zitplaatsen.

Dank je, dit wist ik niet. Blijkbaar valt de ICNG dus mee op dit vlak.

Reputatie 5

Gemiddeld 50 zitplaatsen per bak is extreem weinig, zelfs als je rekening houdt met de iets kortere bakken.

IC NG: 417 zitplaatsen bij een treinlengte van 164,9 m = 2,53 zitplaatsen per m.

ICR-stam (9 rijtuigen + 2 Traxx, bv. de 964): 674 zitplaatsen / 275,4 m = 2,45 zitplaatsen per m.

Dus de huidige treinen hebben volgens jou ook al extreem weinig zitplaatsen.

Dank je, dit wist ik niet. Blijkbaar valt de ICNG dus mee op dit vlak.

ICNG en ICR ontlopen qua lengte en zitplaatsen elkaar weinig. En beide treinmaterieel wordt/zal deels in België worden ingezet. Dat verklaart ook de inrichting in ICR en ICNG (België). 

Bij vierdelige ICM-M met een lengte van 107,1 meter en 270 zitplaatsen (+ 30 klapstoelen) zijn de verschillen wat groter. Dat zal NS (deels) compenseren met 109 ICNG, 30 vierdelige DD-NG, 30 zesdelige DD-NG en Sprinters die deels als Intercity kunnen worden ingezet. Waarbij ook de 30 vierdelige DDZ en 20 zesdelige DDZ vervangen worden. 

Reputatie 7
Badge +1

Laten we niet vergeten dat het met de huidige treinen ook ruim 10 jaar heeft geduurd voordat NS de boel enigszins op orde had.

De traxx had het ook lastig met het vele schakelen van de beveiliging en spanning. 

Er zijn volgens mij nog wel video's op het YouTube account van NS te vinden waar ze e.a. uitleggen.

Bedoel je dit?:

https://youtu.be/N02VS_hCNRA?si=ZHmV1IBzyJBSuqZD

 

Dat was het inderdaad. 😊

Badge +3

Haha, die gozer rechts in beeld! 😅 Wel herkenbaar hoor, met mijn IT achtergrond.

De kennis is er wel (en anders tig keer blijven melden).. Maar wie gaat er ooit iets aan doen?

En doorr… op een weg waarvan je eigenlijk wel weet dat die doodloopt.
Maar dat is niet jouw probleem, want het is doorgegeven toch ⁉

Ik ben het helemaal met je eens. Het is zo'n achteruitgang, echt triest. Als ik kan voorkomen dat ik met de ICNG reis dan doe ik dat. 

Naast alles wat je benoemd zijn ook nog eens een groot deel van de tafeltjes te klein. Als je aan de buitenkant zit kan je je laptop of iets anders niet kwijt. En er is nog zo veel meer. 

 

Conclusie: verschrikkelijke treinen!

Reageer