Interessante vraag.
Van de kant van de NS of de busmaatschappijen verwacht ik geen bezwaar. Die krijgen op die manier betaald en het maakt ze niet uit of, hoe, wanneer en waarom je van die kaart gebruik maakt. Enfin, hoe minder des te liever… maar er is geen verbod.
Misschien ziet de fiscus dit als verdoken loon. Voor een lease-auto moet je immers ook betalen, omdat die een privévoordeel oplevert. Ik ben geen belastingdeskundige, maar wie weet wie er nog meer op dit forum rondhangen ?
Nu, als jij die kaart zelf betaalt en dan weer declareert, dan geldt natuurlijk ook de vraag Hoe zou de fiscus dit te weten moeten komen ?
Ik ben overigens zelf uitermate nieuwsgierig naar je beroep. Mensen die veel reizen voor hun werk doen hun werk immers ook vaak bij andere bedrijven. Op allerlei godverlaten industrieterreinen. Dat kan dus niet met het OV. Wat doe jij voor werk, dat veel reizen inhoudt en tóch niet op dat soort plekken is ?
Je mag je abonnement ook gewoon gebruiken voor privéreizen, dat mag van zowel van NS en andere vervoerders als de Belastingdienst. Hier zit verder ook geen limiet aan.
Waar het voor de Belastingdienst om gaat is dat (het aannemelijk is dat) het abonnement goedkoper is dan losse zakelijke reizen. Zo niet, dan kan het verschil gezien worden als belastbaar loon.
Met OV Vrij reis je onbeperkt in het gehele openbaar vervoer. Er zullen dus geen extra kosten in rekening worden gebracht voor de reizen. Het maakt dan dus niet uit of je reizen privé of zakelijk zijn, je betaalt hiervoor een vast bedrag per maand.