beantwoord

Roken op perron en stations

  • 12 March 2021
  • 51 reacties
  • 15463 Bekeken

  • Op het juiste spoor
  • 2 reacties

Goedendag

Ik heb een vraag en een klacht over het roken op stations en perrons.

Nergens op het perrons of om de stations staat duidelijk dat dat niet (meer) mag.

Ik heb daar veel last van, zeker als je staat te wachten met een mondkapje om, want de rook blijft daar "achter hangen".

 

Ik reis van Obdam naar Amsterdam Centraal en op de terugweg doe ik de overstap in Heerhugowaard en vooral daar zijn veel mensen (jongeren) aan het roken (en hebben hun mondkapje niet op!). Ik spreek ze er vaak op aan (meeste antwoorden: "dat wist ik niet" en "waar staat dat dan?"), maar ik blijf aan de gang en ik kan ook nergens naar verwijzen op het perron.

 

En wat wordt bedoeld met de stations? En hoever reikt het station? Ik stap dus uit op Amsterdam Centraal (en ook weer in op terugweg) en net buiten de uitgang wordt veel gerookt. Ook NS-personeel en politie zijn daar aan het roken onder het luifeltje. Het is echt smerig om daar doorheen te lopen. 

Voor mij is die luifel onderdeel van het station en het plein eromheen ook, dus daar zou ook niet gerookt mogen worden, maar er hangen geen borden. Of is mijn interpretatie niet juist?

 

Wanneer wordt dit aangepakt? Wanneer komen er overal borden te hangen? Wanneer wordt het NS-personeel geïnstrueerd dat als zij hun outfit aan hebben van de NS, het niet netjes is om te roken, zeker niet op het station zelf? Je ruikt het ook in de trein als een conducteur gerookt heeft (hoewel dat minder is met een mondkapje om ;-) ).

Ik hoor het graag.

Met vriendelijke groet,

Marc 

 

  • Roken is niet toegestaan op de stations en in de trein. Er geldt een rookverbod. Onder dit rookverbod valt ook het gebruik van elektronische sigaretten en dergelijke.
icon

Beste antwoord door Mark NS 12 March 2021, 11:29

Bekijk origineel

51 reacties

Reputatie 7
Badge +3

Vandaag in het nieuws dat Portugal veel strenger wil gaan optreden tegen het roken. Hier een citaat uit het artikel in het AD:

“Als de wet wordt aangenomen, mogen tabaksproducten vanaf 2025 alleen nog worden verkocht door winkels met een speciale vergunning en op vliegvelden. Dat betekent dat onder meer benzinestations en de horeca op termijn geen sigaretten meer mogen verkopen. Ook sigarettenautomaten zullen verdwijnen.

De maatregelen worden bekritiseerd door belangenverenigingen voor restaurants en benzinestations, die zich zorgen maken over inkomstenverliezen. Sommige critici vinden dat de regering de prijs voor tabaksproducten moet verhogen, maar volgens Pizarro is dat geen prioriteit omdat prijsverhogingen kunnen leiden tot tabakssmokkel. Een pakje sigaretten kost in Portugal ongeveer 5 euro, wat goedkoper is dan in veel andere West-Europese landen.”
Bron: Vergaand rookverbod: Portugal wil sigaret voorgoed doven | Buitenland | AD.nl

Interessant is dat de Portugese regering onderkent dat prijsverhogingen alleen maar leiden tot smokkel. En dat de sigaretten in Portugal juist goedkoper zijn dan in andere West-Europese landen.

Reageer