Skip to main content
In het kader van terugdringen van zwerfafval zou het een goed idee zijn om de verkoop van eenmalig te gebruiken waterflessen op stations terug te dringen. Ik zag vandaag een link naar een artikel over het plaatsen van watertappunten op stations in Groot-Brittannië: https://www.theguardian.com/environment/2018/feb/12/network-rail-to-install-water-fountains-in-majority-of-its-train-stations-this-year



Het lijkt me een goed idee dat NS ook initiatieven gaat nemen tot het plaatsen van watertappunten. Het drinkwater in Nederland is van uitmuntende kwaliteit. Water in flessen verkopen is in Nederland een volkomen nutteloze bezigheid die ook nog eens allerlei milieubezwaren heeft. Nog afgezien van al het zwerfafval.



Het waterbedrijf dat actief is in een groot deel van Noord-Holland, PWN, heeft al initiatieven genomen met het plaatsen van openbare watertappunten. Bij de volgende stations in Noord-Holland zijn al watertappunten van PWN beschikbaar: Beverwijk (Stationsplein), Haarlem (Stationsplein), Hoorn (Stationsweg 1), Obdam (Stationsweg 1) en Zandvoort (Stationsplein).

https://www.pwn.nl/pwn-watertappunten



Een landelijke uitrol van watertappunten op alle stations zal goed zijn voor het imago van NS. Veel mensen hebben al een herbruikbare waterfles bij zich wanneer ze op reis gaan. Het zou prettig zijn dat je als reiziger weet dat je op ieder station in Nederland je fles kunt vullen.
Een meer dan prima idee @iMark
Voor het station in Bergen op Zoom staat er ook een, zeer goed als je het mij vraagt. Scheelt een hoop afval
Kosten, kosten en meer kosten. NS heeft niet onbeperkt geld maar als het waterbedrijf het wil betalen prima. Overigens kun je misschien beter net als in Duitsland statiegeld invoeren op plastic flessen en blikjes want er komt geen bier en cola uit die watertaps.



Op het stationsplein in Den Bosch staat er overigens ook al sinds vele jaren een watertap.
Welke kosten? De drinkwaterbedrijven hebben al op meer dan 1000 plaatsen in Nederland openbare watertappunten geplaatst. Daar kunnen alle stations in Nederland mooi bij.

https://drinkwaterkaart.nl/waar-kan-ik-gratis-water-tappen/



Het lijkt me meer een kwestie van organiseren dan van kosten. Wat waarschijnlijk zwaarder weegt is de daling van de verkoop van het flessenwater bij stationswinkels. Daar worden nu tegen woekerprijzen plastic flessen met water verkocht.



Ik ben overigens ook een groot voorstander van het invoeren van een statiegeldsysteem als in Duitsland. Maar dat valt buiten de discussie.
Zoals gezegd, prima als het waterbedrijf het wil betalen maar we moeten oppassen het reizen langzamerhand niet onbetaalbaar te maken door steeds meer voorzieningen op kosten van NS te eisen. Volgend jaar komt er sowieso al een enorme prijsverhoging bij het OV door de BTW-verhoging.



De verkoop van flesjes zal denk ik niet veel verminderen omdat veel mensen mineraalwater willen drinken in plaats van kraanwater omdat ze denken dat dat gezonder is. Ik heb niet de indruk dat de flesjesverkoop in Den Bosch te lijden heeft van het watertappunt.
Het zou prettig zijn als de tappunten IN de stations zouden kunnen worden aangelegd zodat ze niet

vroegtijdig tijdelijk worden weggehaald voor de wintermaanden of tijdens de wintermaanden worden afgesloten.
Dan krijg je alle geklieder met water in de stationshal.
Dan krijg je alle geklieder met water in de stationshal.



Je kunt overal een probleem van maken...

Ja er zijn oplossingen te bedenken die inderdaad een paar euro meer kosten 😉
@bryan

Mensen mogen allerlei hobbies hebben, van pianos tot watertappunten maar ik vind niet dat ze anderen moeten willen verplichten daar via hun treinkaartje aan mee te betalen en dat gebeurt als NS er kosten voor moet gaan maken. Het houdt wel een keer op met vragen om allerlei extra voorzieningen die niets aan het reizen toevoegen behalve kosten. Misschien kan het watertappunt dus op de toiletten worden ondergebracht zodat de gebruikers er ook automatisch zelf voor betalen.
@Tamzin

Op de meeste stations zijn niet eens toiletten.

Je hebt op zich wel een punt. Laat NS eerst eens alle stations uitrusten met een toilet. Dan komen daarna de watertappunten wel.
Ach ja, zal dan nog wel even op zich laten wachten .



Voor de tussentijd kan de dorst gelest worden op de volgende tappunten in Nederland:https://drinkwaterkaart.nl/ of via de volgende app wereldwijd https://dopper.com/nl/bethemessenger/gratis-watertappunten-app/
Ik vind het een mooi idee iMark en ga toch eens aankaarten. Wie weet zijn hier mogelijkheden in!
Op station Amersfoort stond een paar jaar terug nog een watertappunt (thv de toiletten in de stationshal). Helaas is deze ook alweer een paar jaar verdwenen... Mogelijk had de omzet van de waterflessen van de Kiosk en AH to go er teveel onder te lijden?
Vers van de pers:



https://www.ad.nl/binnenland/volgend-jaar-gratis-kraanwater-op-200-treinstations~a16021a3
Dit is goed nieuws om te lezen! Maar, 3 miljoen voor 200 watertappunten, dat moet toch wel heel lekker water zijn...
Tsja ik vind het nog meevallen. Deel grond openbreken, nieuwe leiding aanleggen, tappunt installeren en vervolgens alles weer netjes maken..
Ik hoorde het nieuws vanochtend op de radio. Misschien heeft dit topic nog een beetje meegeholpen bij de besluitvorming . Maar belangrijker zullen de moties in de Tweede Kamer zijn geweest.



De kosten zijn ook te overzien: zo'n €15.000 per station. Net als @Slidestops vind ik dit enorm meevallen. Daar komen natuurlijk ook nog onderhoudskosten bij.



NS zou nog een veel grotere stap kunnen zetten door de totaal onnodige verkoop van flessenwater op stations te staken op stations waar een tappunt is geplaatst. Maar dat zal wel een stap te ver zijn. Er wordt veel te veel geld verdiend aan het onzinnige flessenwater. Wie gaat er met water slepen wanneer zo ongeveer het beste water gewoon uit de kraan komt? Nog afgezien van al het onnodige afval.
NS heeft kennelijk weer geld te veel.
Lijkt erop dat het overweldigende succes van Flex reeds wordt gevierd !😉
NS zou nog een veel grotere stap kunnen zetten door de totaal onnodige verkoop van flessenwater op stations te staken op stations waar een tappunt is geplaatst. Maar dat zal wel een stap te ver zijn. Er wordt veel te veel geld verdiend aan het onzinnige flessenwater. Wie gaat er met water slepen wanneer zo ongeveer het beste water gewoon uit de kraan komt? Nog afgezien van al het onnodige afval.

Hiermee zou je mensen dus gaan verplichten om een draagbare herbruikbare fles mee te zeulen als ze daar gebruik van zou willen maken, dit lijkt me ook niet de juiste weg. Beter is om de keuze te laten bij de mensen als het afval maar op een juiste manier gerecycled wordt en niet zomaar ergens weggegooid.
Beetje vreemd dat een spoorbedrijf 3 miljoen uitgeeft aan water terwijl er nog genoeg treingerelateerde zaken zijn waar blijkbaar geen geld voor is. Maar goed voor het milieu. Alhoewel je net zo goed thuis of op het werk een flesje kan vullen en meenemen....
Hiermee zou je mensen dus gaan verplichten om een draagbare herbruikbare fles mee te zeulen als ze daar gebruik van zou willen maken, dit lijkt me ook niet de juiste weg.

Dat is precies hoe het wel zou moeten werken. Je neemt een herbruikbare fles mee van huis of werk. Of je koopt er eentje op het station die je keer op keer kunt gebruiken.



Het is slechts een kwestie van gewenning. Bijna iedereen gaat tegenwoordig met eigen tassen boodschappen doen en niemand verwacht nog gratis tasjes.



Flessenwater is zo ongeveer het onzinnigste product dat er in Nederland op de markt is. De kwaliteit van Nederlands kraanwater is boven iedere twijfel verheven. Het wordt zelfs op meer facetten getest dan mineraalwater.



Kraanwater hoeft niet gebotteld te worden. Er hoeven geen flessen voor geproduceerd te worden. Er wordt geen energie verspild aan het transport. Er wordt geen energie verspild aan het weer ophalen van gebruikte flessen of het recyclen ervan. Kraanwater heeft alleen maar positieve en milieuvriendelijke aspecten. Flessenwater verkopen in Nederland is een volkomen zinloze activiteit die alleen maar nadelen heeft, met uitzondering van de bedrijven die geld verdienen aan deze onzin.
Mbt het hervullen van flesjes worden hier en daar wel enkele kanttekeningen geplaatst, misschien zinvol om daar ook even bij stil te staan



https://www.gezondheidsnet.nl/dorstlessers/hoe-gevaarlijk-is-het-hervullen-van-waterflesjes



https://www.independent.co.uk/life-style/why-not-re-use-plastic-water-danger-dirty-bacteria-bottles-sex-hormones-toilet-a7809696.html
Dus er is op mijn station geen geld om de klok en CTA te verhangen naar het nieuwe perrongedeelte, maar wel om voor tienduizenden euro's een watertappunt aan te leggen, want stel je voor dat de arme studenten (die de treinen in hoofdzaak bevolken) omkomen van de dorst tijdens de 10 minuten durende rit naar Eindhoven?
Zoals al meerdere malen eerder gezegd is het verplaatsen van klokken en CTA's iets wat door ProRail gedaan en dus bekostigd moet worden. Dat heeft dus niets te maken met geld wat NS wil uitgeven om watertappunten aan te leggen. Daarnaast zal het op den duur zo zijn dat NS zal besparen op schoonmaakkosten en kosten voor afvalverwerking/recycling wanneer er op de stations en in de treinen minder plastic flesjes worden weggegooid.

Reageer