beantwoord

Privacy opgeven voor een betaald treinkaartje


Reputatie 2
Als ik online een e-ticket koop en betaal, waarom moet de NS dan mijn geboortedatum weten?
Er werd zelfs moeilijk gedaan over de achternaam van mijn vrouw.
Haar meisjesnaam moest erop staan.
Voor een simpel kaartje van enkele euro's, geeft een reiziger heel veel persoonsgegevens prijs.
Bij het kopen van een auto, geef ik minder gegevens vrij dan voor een treinkaattje.
Het kaartje is betaald met ideal, dus veilig.
Het is betaald, dus zou het zelfs niets moeten uitmaken wie gebruik maakt van dat kaartje.
Waarom zou ik het met ideal betaalde kaartje niet gewoon mogen weggeven aan iemand anders?
Waarom moet de NS de geboortenaam van mijn vrouw weten en de geboortedatum voor een simpele kaartje van enkele euro's?
Dat verzekerd betaald is met ideal?
icon

Beste antwoord door Arnold NS 27 maart 2018, 12:14

Hallo nsrens99 en welkom op het NS Forum!

Ik lees dat je erg ontevreden bent over de mogelijkheden om een vervoerbewijs aan te schaffen. Enkele antwoorden zijn al gegeven over een éénmalige chipkaart bij de kaartautomaat op het station. Het is ook mogelijk om een vervoerbewijs bij een ticket- en servicepunt te kopen of te reizen via een anonieme OV-chipkaart. Zoals tevens al aangegeven is, wordt de minimale informatie gevraagd om het mogelijk te maken persoonspecifiek te reizen middels een e-ticket. We hebben ervoor gekozen om dit middels voorletters, achternaam en geboortedatum te doen. De geboortedatum voorkomt dat in uitzonderlijke gevallen opa, vader en zoon R. van der Steur op één vervoerbewijs kunnen reizen. Ik begrijp echter dat je dit en de aangeboden alternatieven niet fijn vindt. Jammer dat we momenteel niet aan je verwachtingen kunnen voldoen. Op de korte termijn zal dit echter niet wijzigen.
Bekijk origineel

279 reacties

Reputatie 7
Badge
Als Waarom moet de NS de geboortenaam van mijn vrouw weten en de geboortedatum voor een simpele kaartje van enkele euro's? Dat verzekerd betaald is met ideal?
ik deel uw gevoelens, maar in dit geval kan een e-ticket eindeloos via printers worden gekopieerd: de trein vol passagiers, en slechts 1 heeft betaald. Controle op ID aan de hand van ID bewijs kan nodig zijn.

Bedenk dat het verlies van uw privacy 1 euro korting geeft. Bij de kaartautomaat koopt u anoniem uw kaartje, desgewenst met munten, en dat kunt u aan iemand anders geven.
Reputatie 7
De vergelijking bij het kopen van een auto gaat ook niet echt op, daar willen ze nog veel meer van je weten, als ze de auto op je naam schrijven ..
Reputatie 7
Badge
De vergelijking bij het kopen van een auto gaat ook niet echt op, daar willen ze nog veel meer van je weten, als ze de auto op je naam schrijven ..
je zal als treinpassagier maar met zo'n lomp kentekenbord om je nek moeten lopen.. 't lijkt Alcatras wel 🙂
Reputatie 2
Als Waarom moet de NS de geboortenaam van mijn vrouw weten en de geboortedatum voor een simpele kaartje van enkele euro's? Dat verzekerd betaald is met ideal?
ik deel uw gevoelens, maar in dit geval kan een e-ticket eindeloos via printers worden gekopieerd: de trein vol passagiers, en slechts 1 heeft betaald. Controle op ID aan de hand van ID bewijs kan nodig zijn.

Bedenk dat het verlies van uw privacy 1 euro korting geeft. Bij de kaartautomaat koopt u anoniem uw kaartje, desgewenst met munten, en dat kunt u aan iemand anders geven.

Ja, dat argument ken ik. Maar de meisjesnaam en geboortedatum? Hoeveel mensen heten Reinder v.d. Steur?
Als ze controleren dat ik Reinder v.d. Steur ben en mijn vrouw Alexa v.d. Steur is dat RUIM voldoende!
Een trein vol Reinder en Alexa's van der Steur zie ik niet snel ontstaan. Geboortedatum en mijn leeftijd is ONZIN !!!
Om uw en mijn gegevens te krijgen geeft de NS 1 eurootje korting. Is uw privacy u niet meer waard?
Om mensen hun gegevens af te troggelen geeft de NS 1 euro korting. Bovendien waarom is het bij de automaat 1 euro duurder? Dat apparaat kost geld en kan opengebroken worden en wat je maar meer kunt bedenken, maar de website, de hosting en het onderhoud kost ook geld en kan gehackt worden.

Nogmaals een trein vol Reinder en Alexa's v.d. Steur is onzin, dus namen zijn ruimvoldoende. De 1 euro om gegevens van klanten los te peuteren is schandalig.
Reputatie 2
De vergelijking bij het kopen van een auto gaat ook niet echt op, daar willen ze nog veel meer van je weten, als ze de auto op je naam schrijven ..
Okee, laten we zeggen bij het kopen van een keuken, badkamer, dure televisie, wasmachine of iets anders van duizenden euro's Je naam zou ruim voldoende moeten zijn en de automaat duurder maken dan online alleen om ieders persoonsgegevens te krijgen is beneden alle peil.
Reputatie 2
Alleen je naam en even duur in de automaat. Bovendien moet je aangeven welke dag. Ook onzin! Het kaartje is betaald en of ik vandaag of morgen reis is ook onzin. De NS misbruikt haar monopoly. Het zou beter zijn als elk half uur of elk heel uur een andere vervoerder reed dan de NS. Nu kunnen ze doen wat ze willen, inclusief reisgegevens en persoonsgegevens verzamelen. Persoonsgegevens zijn veel geld waard, meer dan een euro.
Reputatie 2
De vergelijking bij het kopen van een auto gaat ook niet echt op, daar willen ze nog veel meer van je weten, als ze de auto op je naam schrijven ..
je zal als treinpassagier maar met zo'n lomp kentekenbord om je nek moeten lopen.. 't lijkt Alcatras wel :-)

Je zal maar een trein vol Reinders en Alexa's van der Steur hebben. Nee, de NS wil u en mijn gegevens en die gegevens zijn allicht meer waard dan u zich kunt indenken. Je zou eigenlijk geld toe moeten krijgen als je meer geeft dan alleen je naam.
Reputatie 7
Badge
Ok. U bent verontwaardigd, en schrijft veel boze tekst. Uw mening moet ieders mening zijn. Dan haak ik af.
Reputatie 6
Badge +1
Het hele idee van een eticket is dat één persoon op één dag één rit maakt. En nee, een kaartje is niet overdraagbaar. Vandaar naam en datum. De geboortedatum lijkt me erg nuttig omdat er anders dan uzelf misschien er wel veel mensen met dezelfde naam rondlopen!
Badge +3
@nsrens99
Ik neem aan dat u ook tekeergaat tegen iets als kentekenparkeren. De gemeente Amsterdam bijvoorbeeld weet precies waar en wanneer u geparkeerd heeft.

In ieder geval is het bij het NS nog mogelijk om (redelijk) anoniem te reizen. Daar moet redelijk wat moeite voor gedaan worden (zoals het meenemen van een zak met muntgeld) en extra voor betaald worden. Ik ben het met u eens dat er betere mogelijkheden zouden moeten zijn dan de huidige procedure met de e-tickets. Ik raad u aan om in het vervolg geen e-tickets meer te kopen en uw kaartje bij de automaat te kopen en dan niet met bankpas te betalen maar met muntgeld.
Reputatie 7
Badge +3
@nsrens99
Niemand verplicht U om een kaartje via internet te kopen. U kunt ook bij de automaat of aan het loket terecht.
Reputatie 2
Welk loket? De meeste stations hebben geen loket en in de automaat is het duurder. Bovendien maakt het niet uit of er alternatieven zijn. De NS handelt in strijd met de wet op de bescherming van persoonsgegevens en daarbij maakt het niet uit of er alternatieven zijn. Het is gewoon feitelijk onwettig. Je naam is ruim voldoende.
Reputatie 2
Persoonsgegevens onnodig zonder enig nut vragen aan burgers is strafbaar en trouwens ook erg onfatsoenlijk! En dat alleen maar om waardevolle persoonsgegevens te verzamelen, waarbij de kans bestaat dat deze misbruikt kunnen gaan worden. Ze zijn geld waard voor heel veel bedrijven!
Reputatie 2
Een fatsoenlijk bedrijf vraagt niemand om persoonsgegevens zonder dat dit nodig is.
Badge +3
Ik raad u aan om uw klachten te deponeren bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Wellicht kunnen zij u verder helpen.
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/contact-met-de-autoriteit-persoonsgegevens/tip-ons
Hallo nsrens99 en welkom op het NS Forum!

Ik lees dat je erg ontevreden bent over de mogelijkheden om een vervoerbewijs aan te schaffen. Enkele antwoorden zijn al gegeven over een éénmalige chipkaart bij de kaartautomaat op het station. Het is ook mogelijk om een vervoerbewijs bij een ticket- en servicepunt te kopen of te reizen via een anonieme OV-chipkaart. Zoals tevens al aangegeven is, wordt de minimale informatie gevraagd om het mogelijk te maken persoonspecifiek te reizen middels een e-ticket. We hebben ervoor gekozen om dit middels voorletters, achternaam en geboortedatum te doen. De geboortedatum voorkomt dat in uitzonderlijke gevallen opa, vader en zoon R. van der Steur op één vervoerbewijs kunnen reizen. Ik begrijp echter dat je dit en de aangeboden alternatieven niet fijn vindt. Jammer dat we momenteel niet aan je verwachtingen kunnen voldoen. Op de korte termijn zal dit echter niet wijzigen.
Privecy is prima, maar door hier een account aan te maken weet NS nog veel meer van je. Je naam heb je al zelf verklapt maar je IP adres, je geografische locatie, je provider, je computersysteem en nog veel meer is nu bekend.
Eén beetje handige sitebeheerder waar ook je wachtwoord en kan je account zelfs overnemen.

Welkom on de 21 ste eeuw.
Maar waarom is het nu zo erg dat NS je geboortedatum weet ?
Reputatie 2
Ok. U bent verontwaardigd, en schrijft veel boze tekst. Uw mening moet ieders mening zijn. Dan haak ik af.
je zal als treinpassagier maar met zo'n lomp kentekenbord om je nek moeten lopen.. 't lijkt Alcatras wel :-)

U maakt van iemand anders zijn mening een farce, alleen UW mening telt. U maakt iemand anders graag belachelijk? Dan haak ik af.
Reputatie 2
Het hele idee van een eticket is dat één persoon op één dag één rit maakt. En nee, een kaartje is niet overdraagbaar. Vandaar naam en datum. De geboortedatum lijkt me erg nuttig omdat er anders dan uzelf misschien er wel veel mensen met dezelfde naam rondlopen!
Alleen Reinder van der Steur kan de reis maken. Bovendien staan beginstation en eindstation ook vast. De reiziger moet dus Reinder van der Steur heten en dezelfde reis maken. Hoeveel Reinders van der Steur denkt u dat er zijn die b.v. van Meppel naar Zwolle willen? Die kans is heel erg klein, dus vragen naar meer dan de naam is onzin en inbreuk op iemands privacy. De geboortedatum en geboortenaam enz, is onzin!
Reputatie 2
@nsrens99
Ik neem aan dat u ook tekeergaat tegen iets als kentekenparkeren. De gemeente Amsterdam bijvoorbeeld weet precies waar en wanneer u geparkeerd heeft.

In ieder geval is het bij het NS nog mogelijk om (redelijk) anoniem te reizen. Daar moet redelijk wat moeite voor gedaan worden (zoals het meenemen van een zak met muntgeld) en extra voor betaald worden. Ik ben het met u eens dat er betere mogelijkheden zouden moeten zijn dan de huidige procedure met de e-tickets. Ik raad u aan om in het vervolg geen e-tickets meer te kopen en uw kaartje bij de automaat te kopen en dan niet met bankpas te betalen maar met muntgeld.

Noem je dit tekeer gaan? Wat een onzin! Voor een e-ticket is ieders naam ruimvoldoende! Dat is mijn punt! Dat er andere manieren zijn doet er niet toe. Ik verkoop illegaal theaterkaartjes, maar dat is geen punt omdat ik ze ook legaal verkoop? Dat er nettere manieren, anoniemere manieren zijn, maakt het nog niet goed dat er ook manieren zijn waarmee de NS volstrekt onnodig teveel gegevens vraagt.
Reputatie 2
Ik raad u aan om uw klachten te deponeren bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Wellicht kunnen zij u verder helpen.
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/contact-met-de-autoriteit-persoonsgegevens/tip-ons

Daarvoor moet ik eerst een klacht indienen bij NS en dat heb ik gedaan en wacht hun reactie af.
Badge +3
Ik heb hier nog gebruikt e-ticket liggen. Daar staat inderdaad mijn geboortedatum op. Naam en geboortedatum moeten corresponderen met de datum op mijn identiteitsbewijs dat ik verplicht moet kunnen tonen. Dat zijn de voorwaarden en zo zit het.
Reputatie 2
Hallo nsrens99 en welkom op het NS Forum!

Ik lees dat je erg ontevreden bent over de mogelijkheden om een vervoerbewijs aan te schaffen. Enkele antwoorden zijn al gegevens over een éénmalige chipkaart bij de kaartautomaat op het station. Het is ook mogelijk om een vervoerbewijs bij een ticket- en servicepunt te kopen of te reizen via een anonieme OV-chipkaart. Zoals tevens al aangegeven is, wordt de minimale informatie gevraagd om het mogelijk te maken persoonspecifiek te reizen middels een e-ticket. We hebben ervoor gekozen om dit middels voorletters, achternaam en geboortedatum te doen. De geboortedatum voorkomt dat in uitzonderlijke gevallen opa, vader en zoon R. van der Steur op één vervoerbewijs kunnen reizen. Ik begrijp echter dat je dit en de aangeboden alternatieven niet fijn vindt. Jammer dat we momenteel niet aan je verwachtingen kunnen voldoen. Op de korte termijn zal dit echter niet wijzigen.

Dat er nettere alternatieven zijn, maakt de foute manieren geen haar beter!
Ieders naam is persoonsspecifiek voldoende! Hoeveel Reiders van der Steur zijn er die dezelfde reis willen maken op dezelfde dag? Opa, vader en zoon die allemaal Reinder van der Steur heten? en ze gaan samen dezelfde reis maken? Vergezocht! Hoe vaak zal dat gebeuren denkt u? Te verwaarlozen klein. Bovendien scant de controleur de tickets en ze vallen door de mand.
Want opa, zoon en kleinzoon hebben elk hun eigen e-ticket nodig, ook als ze dezelfde naam hebben. Elk e-ticket is uniek. Dussss... de naam alleen is ruim voldoende!
Reputatie 2
Privecy is prima, maar door hier een account aan te maken weet NS nog veel meer van je. Je naam heb je al zelf verklapt maar je IP adres, je geografische locatie, je provider, je computersysteem en nog veel meer is nu bekend.
Eén beetje handige sitebeheerder waar ook je wachtwoord en kan je account zelfs overnemen.

Welkom on de 21 ste eeuw.
Maar waarom is het nu zo erg dat NS je geboortedatum weet ?

Je noemt al een heel stel gegevens die ik als systeembeheerder inderdaad zo van jou kan vinden, maar ik wil dan naast deze eenvoudig te vinden gegevens ook graag de moeilijkere gegevens zoals je geboortedatum, BSN en pincode. Maar ik wil ook weten welke Reinder van der Steur waarheen gaat en wanneer. Dan kan ik die juist koppelen met de andere gegevens zoals ipnummer en dergelijke. Met de geboortedatum erbij is de naam veel waardevoller in mijn database over alle Nederlanders. Zonder geboortedatum koppel ik misschien de verkeerde Reinder van der Steur met de verkeerde data. Zoals ik hierboven al uitgebreid uitleg heeft de NS helemaal mijn geboortedatum niet nodig! Dus waarom er dan naar vragen?
Reputatie 2
Ik heb hier nog gebruikt e-ticket liggen. Daar staat inderdaad mijn geboortedatum op. Naam en geboortedatum moeten corresponderen met de datum op mijn identiteitsbewijs dat ik verplicht moet kunnen tonen. Dat zijn de voorwaarden en zo zit het.
Je naam is voldoende en die kun je aantonen met je id. Je vader met dezelfde naam heeft een andere e-ticket nodig, anders valt hij door de mand bij het scannen. De NS voorwaarden zijn niet de wet! Integendeel, ze zijn in strijd met de wet. Naam is ruim voldoende.

Reageer