Het mondkapje, wat wel en wat niet.


  • NS Hoofdconducteur
  • 7974 reacties

Dit topic is puur bedoeld om te informeren. Persoonlijke meningen wel of niet een mondkapje etc graag niet plaatsen om het overzichtelijk te houden. Concrete vragen zijn welkom over het mondkapje zelf.

De mondkapverplichting, wat wordt er van reizigers verwacht:

Het kabinet heeft aangegeven dat sinds 1 juni er een verplichting geldt in al het openbaar vervoer dat iedereen een mondkapje moet dragen. Een mondkapje mag niet-medisch zijn en men mag ze zelf maken.

Een mondkapje voldoet als deze over de neus en mond gedragen kan worden, goed afsluit en met elastieken om de oren zit. Vastzetten via het hoofd is ook een optie.

Edit 1 december 2020:

Vanaf 1 december vervalt het dringende advies en komt er via de tijdelijke Coronawet een mondkapverplichting op zowel het station als op het perron en in de winkels op het station. Iedereen is dus verplicht een mondkapje op de juiste wijze te dragen op het gehele station.

Medische uitzonderingen: 

Iedereen in de trein is vanaf 13 jaar en ouder verplicht een mondkapje te dragen. Mocht dit om medische redenen (uitzonderingen staan vermeldt op de site van de Rijksoverheid) niet kunnen door bv verminking aan het gezicht, dan kan men gebruik maken van een gelaatsscherm. Het gelaatsscherm zit voor het gelaat, dus ogen, neus en mond. De Higimask is geen gelaatsscherm en dus niet toegestaan. Als u een beroep doet op deze uitzondering, zal u het ook aannemelijk moeten maken. 

Een medische uitzondering betekend dus niet dat er geen beschermingsmiddel gedragen hoeft te worden. 

 

Vervallen: <Het mondkapje voor instappen al opzetten. Ook als je door de trein een zitplaats zoekt, moet je hem al op hebben. Op het perron is het een advies.>

De hele rit dient het mondkapje correct gedragen te worden. Voor 1 reis maak je gebruik van 1 mondkapje, dus voor een heen- en terugreis heb je er 2 nodig.

Edit 11-06-20: Tijdens de rit is het niet verboden wat te eten en te drinken. Gelieve voor of na de rit pas veel te eten en niet rijdens de reis, aangezien het mondkapje dan weinig nut heeft, is dit veranderd. Als je het mondkapje even los wil hebben om een slok te nemen, doe dat via het elastiek. 

Kom niet aan het kapje zelf, dan moet je weer je handen ontsmetten.

Vervallen: <Af en toe wat eten is geen probleem, maar hele maaltijden eten is niet de bedoeling.>

 

Niet toegestaan als mondkapje:

Sjaals, bandana's, cols, kapjes met gaten erin, gelaatsschermen, t-shirts om het hoofd geknoopt ed.

Verschil voor NS-medewerkers:

NS-personeel heeft dezelfde verplichting, dus de mondkapjesplicht, waar er een paar uitzonderingen zijn.

Geuniformeerd personeel draagt in het reizigersgedeelte een mondkapje of een gelaatsscherm. Er zijn verder regels wanneer een collega alleen in een cabine zit of met meerderen. Vuistregel is dat elke stap of aanwezigheid, hoe kort ook, elke medewerker een mondkapje of gelaatsscherm op heeft. 

Uitbreiding vanaf 1 december 2020 geldt de verplichting voor NS-personeel ook op de stations, perrons en winkels.

Helaas kan ik nog niet verwijzen naar een officieel schrijven over deze uitzondering wat betreft gelaatsschermen. Ik hoop dat wel te kunnen gaan doen.


83 reacties

ik heb een vraagje mag een buff ook als mondkapje? als ik kijk naar de voorwaarde zou je zeggen van wel namelijk het zit strak om je mond en zit om heel je hoofd kwa bevestiging. ik snap dat een sjaal niet mag omdat die los zit. maar een buff zit vaak strakker dan een zelf gemaakt mondkapje en kwa stof is het hetzelfde. Dus de bescherming is hetzelfde als een zelf gemaakt mondkapje of een niet medisch mondkapje.

Reputatie 7
Badge +3

ik heb een vraagje mag een buff ook als mondkapje? als ik kijk naar de voorwaarde zou je zeggen van wel namelijk het zit strak om je mond en zit om heel je hoofd kwa bevestiging. ik snap dat een sjaal niet mag omdat die los zit. maar een buff zit vaak strakker dan een zelf gemaakt mondkapje en kwa stof is het hetzelfde. Dus de bescherming is hetzelfde als een zelf gemaakt mondkapje of een niet medisch mondkapje.


Nee.

Als je naar de voorwaarden kijkt dan staat dat je een niet-medische mondkapje moet dragen. Er staat niet bij dat een buff ook toegestaan is. Net als bandana's (zie beginpost) niet toegestaan zijn.

Badge +3

Ik wist niet wat een buff was, maar als ik kijk op bijv. https://www.manners.nl/buff-mondkapje-filter-masker/ (eerste zoekresultaat dat ik kreeg voor ‘buff als mondkapje’) dan voldoet dat uitstekend als niet-medisch mondkapje hoor. Veel beter dan wat je zelf van een theedoek of kussensloop en wat elastiek mag maken.

Reputatie 7
Badge +3

Ik wist niet wat een buff was, maar als ik kijk op bijv. https://www.manners.nl/buff-mondkapje-filter-masker/ dan voldoet dat uitstekend als niet-medisch mondkapje hoor. Veel beter dan wat je zelf van een theedoek of kussensloop en wat elastiek mag maken.

Gevraagd werd of een Buff als mondkapje mag. De orginele Buff lijkt op een bandana en mag dus niet.

Het Buff mondkapje (nieuw in de Buff collectie) mag wel @Sascha88 😊

Reputatie 7
Badge +3

Spatscherm/gelaatscherm wordt binnenkort verboden op plaatsen waar een mondkapjesplicht geldt.

Op Kassa was inderdaad een item hierover. Wat ik begrepen heb is dat die faceshields/spatschermen vanaf 1 december in de publieke ruimte verboden worden, mag wel in combinatie gebruikt worden met een mondneusmasker en dat NS en OV-NL aan het kijken zijn of het verantwoord reizen Openbaar Vervoer herzien zal moeten gaan worden. 

Dit wordt dus nog vervolgd. Zodra ik wijzigingen heb, laat ik dat zeker weten en ik heb al tijden geen faceshield meer gedragen. Ben nu zo het mondneusmasker gewend.

Dit topic zal ik vanavond aanpassen en aanvullen nu de tijdelijke Coronawet ingaat op 1 december. Wordt straks vervolgd.

Bijgewerkt voor zover ik dat nu kan doen.

Reputatie 7
Badge +3

Top! Ik dacht alleen dat het pas vanaf 13 verplicht was?

@mrfreeze 

Klopt, 13 jaar, ik zat ff in mijn hoofd met een bekeuring ervoor, daar staat in dat de persoon ouder is dan 12. Verbeter het direct. Dank je.

Reputatie 7
Badge +3

@Loes Mag je nu wel of niet eten in de trein per 1 december?

Ik ben blij te lezen dat men als men geen mondkapje op kan zetten in ieder geval een gelaatsscherm op moet hebben.

Het is nog steeds toegestaan wat te eten en te drinken, maar het moet wel beperkt blijven. Dus hele maaltijden niet mee de trein in. 

Eten mag volgens de site van NS nog gewoon ;)


En de spatschermuitzondering/verplichting vind ik nog nergens terug overigens.

Reputatie 7
Badge +3

Het is nog steeds toegestaan wat te eten en te drinken, maar het moet wel beperkt blijven. Dus hele maaltijden niet mee de trein in. 


Dus mensen kunnen nog steeds 2 uur lang met een zak drop doen, om geen mondkapje op te hoeven.

@MoDe 

Nee, dat wordt niet geaccepteerd. Net zoals 2 uur met een flesje drinken doen. Dropje pakken en de mondkap moet direct weer op.

Reputatie 7

@MoDe

Nee, dat wordt niet geaccepteerd. Net zoals 2 uur met een flesje drinken doen. Dropje pakken en de mondkap moet direct weer op.

Is er enige controle hierop? Of gaan we er vanuit dat de meesten zich er wel aan zullen houden? 

Verder: is een station met open onderdoorgang een publieke binnenruimte waar in die onderdoorgang dus de mondkapjesplicht geldt? Ik neem als voorbeeld Tilburg, waar je zonder poortjes of deuren te hoeven passeren van het centrum naar de andere kant van het station loopt.

En moet je nu ook op een station als Gilze-Rijen (compleet in de buitenlucht) volgens de tijdelijke coronawet verplicht een kapje op? 

 

De HC's hebben vaak wel door aan de reactie van de reiziger of die misbruik maakt. Als ik het zie gebeuren, geef ik aan hoe ik het wil hebben en als men zich daar niet aan houdt, kan ik daar dus actie op ondernemen. We blijven uitgaan van de medewerking van de reizigers.

Alles wat tot het station behoort, geldt de mondkapplicht, dus ook in de open lucht op de perrons. Onderdoorgangen die gerekend worden tot het station doen daar ook in mee.

Zoals met alles valt en staat het door de controle vanuit de conducteurs. Elders op dit forum valt te lezen dat er door de conducteurs nauwelijks nog wordt gecontroleerd. (Een enkele conducteur voert nog wel controles maar uit, maar dit is echt een druppel op de withete plaat). Dus ik zie hier voor wat betreft NS weinig van terecht komen. Gisteren in de trein naar huis al weer diverse jongelui zonder mondkapje gespot. Vanmorgen bij mijn supermarkt stond er gewoon een medewerker buiten die gelijk tegen iemand zei; Wilt u svp uw mondkapje op doen anders kan u niet naar binnen. Ik snap best dat dit bij een station en bij een trein niet gaat, maar ik vind de verschillen tussen NS en de rest van Nederland wel heel erg groot ten nadele van NS.

Badge +3

Beetje off-topic en achterhaald sinds gisteren (uitzonderingen en vrijbriefjes zijn gewoon toegestaan nu) maar toch nog even deze:

https://twitter.com/DatDenkIkNiet/status/1333908904460300290

@NS_online het is dat jullie helaas niet één conducteur op alle treinen tegelijk konden zetten, maar als dat wel kon mag deze de eerste zijn die in alle treinen deze wijze woorden mag omroepen (het liefst nog met dat accentje)

Badge +3

En de spatschermuitzondering/verplichting vind ik nog nergens terug overigens.

Door een spatscherm te dragen geef je in ieder geval aan dat je mee wilt werken om ‘samen corona te bestrijden’.

En ‘waarschijnlijk zal er dan ook niet om een (medische, kan ov personeel niets mee en mag ook niets persoonlijks in staan over je aandoening) verklaring gevraagd worden.

Dat staat gewoon ergens in de publicaties van RIVM of Rijksoverheid.

En https://www.vilans.nl/vilans/media/documents/files/uitzonderingskaart-mondkapjes.pdf natuurlijk.

Iemand in een IC Amsterdam - Maastricht klaagde al over iemand die friet zat te eten en de geur dwars door haar mondkapje kwam. Hey NS, staat de ventilatie wel aan?

Reputatie 7
Badge +3

En de spatschermuitzondering/verplichting vind ik nog nergens terug overigens.

Door een spatscherm te dragen geef je in ieder geval aan dat je mee wilt werken om ‘samen corona te bestrijden’.

En ‘waarschijnlijk zal er dan ook niet om een (medische, kan ov personeel niets mee en mag ook niets persoonlijks in staan over je aandoening) verklaring gevraagd worden.

Dat staat gewoon ergens in de publicaties van RIVM of Rijksoverheid.

En https://www.vilans.nl/vilans/media/documents/files/uitzonderingskaart-mondkapjes.pdf natuurlijk.

Iemand in een IC Amsterdam - Maastricht klaagde al over iemand die friet zat te eten en de geur dwars door haar mondkapje kwam. Hey NS, staat de ventilatie wel aan?


tja die friet kan echt niet…..

een hapje of een slokje, maar geen maaltijden.

Reputatie 5

 

En moet je nu ook op een station als Gilze-Rijen (compleet in de buitenlucht) volgens de tijdelijke coronawet verplicht een kapje op? 

 

Voor Gesetz-ist-Gesetz figuren zijn zulke regels natuurlijk fantastisch, maar feitelijk is het natuurlijk absurd om op een verlaten, windering perron met zo’n ding op te moeten lopen. Door er op deze manier mee om te gaan vergroot je denk ik nou niet bepaald het draagvlak voor deze maatregel. Bij mij iig niet.

Reputatie 7

Dat is het ook. Gisteravond rond 22.00 stond ik op zo'n verlaten perron om van mijn werk naar huis te gaan en vroeg me even af wat een mondkapje hier nou toe zou voegen ter bescherming voor anderen. Niets. Maar de regel is gewoon heel algemeen gesteld. Voor de zwart-wit duidelijkheid neem ik aan.

Zag gistermiddag ook meerdere mensen zonder kapje op de perrons in Breda. Die doen het pas op als ze instappen. Niemand zei er iets van. En zo zal het vaak gaan denk ik.

Er is ons gevraagd dit ook in de treinen om te roepen. Zelf pas komend weekend weer actief, dan kan ik het zelf zien.

Reputatie 7
Badge +3

Dat is het ook. Gisteravond rond 22.00 stond ik op zo'n verlaten perron om van mijn werk naar huis te gaan en vroeg me even af wat een mondkapje hier nou toe zou voegen ter bescherming voor anderen. Niets. Maar de regel is gewoon heel algemeen gesteld. Voor de zwart-wit duidelijkheid neem ik aan.

Zag gistermiddag ook meerdere mensen zonder kapje op de perrons in Breda. Die doen het pas op als ze instappen. Niemand zei er iets van. En zo zal het vaak gaan denk ik.


Door te kunnen beroepen op uitzonderingen verwacht ik dat er minder mensen een mondkapje in de trein zullen dragen dan voor 1 december.

 

Reageer