beantwoord

Mag je met een retour naar (het verst gelegen) station X op de heenreis uitchecken op X en de terugreis beginnen op station Y?

  • 24 April 2023
  • 7 reacties
  • 199 Bekeken

Ik wil treinreizen vrienden ontmoeten op Station Tilburg en per auto meenemen naar Breda, vanwaar zij later per trein huiswaarts gaan. Is er een obstakel wanneer elk van hen een retourkaartje naar het verst gelegen treinstation heeft of is e.e.a. ‘natuurlijk’ geoorloofd?

icon

Beste antwoord door Momo 24 April 2023, 12:43

Bekijk origineel

7 reacties

Reputatie 7
Badge +3

Hoi partrain01,

Als Breda op het traject van Tilburg naar huis ligt, dan mag dat. Vanaf welk station hebben zij een retour naar Tilburg?

Reputatie 7
Badge +2

Andersom mag het ook trouwens, dus als Tilburg op het traject van huis naar Breda ligt.

@partrain01 gaf immers al aan dat zijn vrienden een kaartje naar het verst gelegen station zouden kopen. Het kan alleen per vriend verschillen welk kaartje ze nodig hebben, afhankelijk of de reisroute van het oosten naar Tilburg komt (dan hebben ze een kaartje naar Breda vanaf het vertrekpunt nodig) of vanuit het westen (dan moeten ze een kaartje naar Tilburg hebben).

Twee enkeltjes zou trouwens zomaar voordeliger kunnen zijn hier.

Reputatie 7
Badge +3

Zoals mrfreeze aangeeft, als Breda op de route van Tilburg naar huis ligt (zoals geadviseerd door de reisplanner) mag het. Maar ze betalen dan natuurlijk wel het gedeelte Tilburg - Breda wat ze niet met de trein terug reizen. Kunnen ze net goed 2 enkeltjes kopen, de ene “thuisstation”- Tilburg en de ander Breda - “thuisstation" of ze kunnen in en uitchecken met de bankpas (OV-pay) om alleen het echt gereisde traject te betalen.

Dank voor de plausibele antwoorden. Eigenlijk gaat het mij er alleen om te weten of de toegangssoftware geen blokkades zal opwerpen en gewoon accepteert dat een reiziger die voldoende spoorkilometers betaald heeft - na uitchecken in Tilburg - op een later moment in Breda weer incheckt ...

Reputatie 7
Badge +3

Het is goedkoper om twee enkele reizen te kopen. Een dagretour is tegenwoordig even duur als twee enkele reizen. 
Ik zou het advies van @Momo opvolgen.

Reputatie 7
Badge +3

Met een kaartje voor een bepaald traject mag je op elk station op dat traject je reis onderbreken en kun je dus ook weer het station in. En eigenlijk kun je (nu nog wel, maar daar schijnt verandering in te komen) met elk ticket voor welk traject dan ook, de dag van geldigheid door het hele land poortjes openen, dus ook bij een station wat niet op de reisroute ligt, al krijg je dan wel problemen bij controle. 

Stel dat de vrienden een retourtje Rotterdam - Tilburg hebben, mogen ze gerust voor de terugreis pas instappen op Breda. Ze komen dan door de poortjes en hebben een geldig ticket tot aan Rotterdam. Maar als ze een retourtje Zwolle - Tilburg hebben, dan ligt Breda niet op de route en mag het niet. Ze komen dan nog wel het station binnen, maar bij controle zijn ze de pineut en betalen dan €50 (wettelijke verhoging) plus de ritprijs. 

Badge +3

Zwolle - Tilburg kost € 26,00 en Breda - Zwolle kost € 27,70.

Als je geen twee enkeltjes wilt kopen, dan kan je men dagretour Zwolle - Breda natuurlijk gewoon naar Tilburg en terug vanuit Breda.

Maar je kunt dan (als je van ver komt) net zo goed een Holland Travel Ticket (daluren) kopen voor € 48,00 en dan zit gratis bus/tram/metro er ook nog bij.

Voor de rest is een ticket helemaal niet nodig, want met een bankpas kan je ook reizen (zonder korting) en dat kost even veel.

Reageer