Sticky

OVpay: in- en uitchecken met je betaalpas

OVpay: in- en uitchecken met je betaalpas

OVpay: in- en uitchecken met je betaalpas

Check vanaf 31 januari bij ons in en uit met je contactloze betaalpas, creditcard of mobiel. Handig als je af en toe met de trein reist!

Voor wie is het?
OVpay is ideaal als je af en toe met het openbaar vervoer reist. Je hoeft geen los kaartje of OV-chipkaart meer te kopen. Als je incheckt met je betaalpas, reis je 2e klas en zonder korting.

Handig: zo heb je de vrijheid om te reizen op een manier die bij jou past!

Heb je een abonnement?
Dan blijf je reizen met je OV-chipkaart. Deze blijf je ook gebruiken voor andere diensten, zoals het huren van een OV-fiets of de fietsenstalling.

Zo werkt reizen met je betaalpas
Om in- en uit te checken met je contactloze betaalpas, creditcard of mobiel, hoef je niets te activeren. Je kan meteen op deze manier reizen.

  1. Haal de pas waarmee je wilt reizen bij het in- en uitchecken uit je portemonnee. Of gebruik de betaalpas op je mobiel.
  2. Hou je pas of je mobiel bij het inchecken tegen de kaartlezer.
  3. Check uit met dezelfde pas.

Zo makkelijk is het!

Bekijk de kosten op je bankrekening
Alle reiskosten die je maakt op een dag, worden de volgende dag in één keer van je rekening afgeschreven. De afschrijving heeft altijd een betaalkenmerk dat begint met NLOV en daarna 14 cijfers en letters.

Bekijk je reizen in Mijn NS
Koppel je betaalpas aan Mijn NS. Zo heb je gelijk inzicht in je reisgeschiedenis en de kosten. Heb je geen NS-account? Vraag een account aan of ga naar je OVpay reisoverzicht en volg de instructies.

Haal je pas uit je portemonnee
Of je nu met je pinpas of OV-chipkaart reist, haal altijd je pas uit je portemonnee bij het in- en uitchecken. Zo weet je zeker dat je met de juiste pas reist. En voorkom je dubbele reiskosten. Heb je een e-ticket gekocht? Scan dan het ticket vanuit de NS-app bij de kaartlezer van de scan-ticket poorten.

Over OVpay
Binnenkort is het in het hele land en bij alle vervoerders mogelijk om in- en uit te checken met je betaalpas, creditcard en mobiel. Deze nieuwe manier van in- en uitchecken wordt onder de overkoepelende naam OVpay geïntroduceerd. Een gezamenlijk initiatief van alle vervoerders. Bekijk meer informatie op de website van OVpay.

Wat moet ik doen om te kunnen reizen met mijn betaalpas?
Je hoeft vantevoren niets te doen om te kunnen reizen met je betaalpas. Je hoeft je dus niet aan te melden. Natuurlijk moet je wel een geldige betaalpas hebben waarmee je contactloos kan betalen. 

Hoe weet ik wat een reis heeft gekost?
Je ziet de prijs van een rit niet op het paaltje of poortje. De kosten van een rit zie je nadat deze zijn afgeschreven van je rekening. De betaling heeft altijd een betaalkenmerk dat begint met NLOV en daarna 14 cijfers en letters.

Wil je een overzicht van welke kosten bij welke rit horen?
Koppel dan je betaalpas aan Mijn NS en bekijk hier wat een rit je heeft gekost. 

Wil je niet alleen je ritten bij NS zien, maar ook bij andere vervoerders? 
Download de OVpay app.

Of bekijk je reisoverzicht van één specifieke dag in je reisoverzicht op OVpay.nl

Hoe veilig is het reizen met mijn betaalpas?
Reizen met je betaalpas is veilig. Net zo veilig als contactloos betalen in de supermarkt. Jouw bank ziet niet hoe je reist. En de conducteur die je controleert, ziet geen bankgegevens. Bekijk ons privacy statement.

Ga natuurlijk wel voorzichtig om met je betaalpas of creditcard. En laat hem meteen blokkeren als je hem kwijt ben of hij is gestolen.

Ik ben per ongeluk ingecheckt met mijn betaalpas.
Wat vervelend! Dan kan het zijn dat je teveel hebt betaald. Beantwoord een paar vragen en wij vertellen je of en hoe je geld terug kan vragen.


Wil je meer informatie of heb je een andere vraag? Bekijk alle veelgestelde vragen over OVpay of laat het hier in dit topic weten.


211 reacties

Reputatie 7
Badge

Maar als er iemand met je bankpas aan de haal gaat zijn de kosten natuurlijk wel voor jou. Bij een ov-chipkaart natuurlijk hetzelfde, al zal ‘misbruik’ daarvan sneller opvallen wegens de foto, maar wie kijkt daar nou naar bij stad/streekvervoer (of bij OV-fiets huren)?

Ik heb het niet uitgezocht maar ik verwacht eigenlijk dat het risico met een bankpas wel eens kleiner kan zijn. Ook met bijvoorbeeld contactloos betalen zijn banken redelijk coulant met vergoeden van kosten na verlies van een bankpas dus ik zou het niet raar vinden als zoiets ook voor ovpay geldt en met een ov chipkaart (zeker op saldo) kun je dan fluiten naar je geld.

Badge +3

Fluiten naar je geld (iemand anders reist op jouw kosten) is bij een bankpas heel snel geregeld!

Met een gestolen/verloren persoonlijke ov-chipkaart ook, want vanaf het moment dat je dat meldt kan iemand anders er weliswaar nog mee reizen (tot de volgende dag) maar krijg je die kosten gewoon terug, althans bij een NS abonnement. Bij reizen op saldo zijn de kosten voor jouzelf helaas.

Reputatie 7
Badge

Dan is er weinig verschil, denk ik, @Robert B. Ook van mijn bank krijg ik kosten die gemaakt zijn door betalingen na verlies van een pas terug (volgens mij zelfs ook als die van vóór je melding zijn). Dat was nou precies mijn punt. Bij de invoering van contactloos betalen hebben banken daar vrij trots over gecommuniceerd. Het gemak van kunnen betalen zonder pincode was voor consumenten en het risico zouden de banken dragen.

Reputatie 5

Ook van mijn bank krijg ik kosten die gemaakt zijn door betalingen na verlies van een pas terug (volgens mij zelfs ook als die van vóór je melding zijn)

Banken moeten dit tegenwoordig gewoon volledig vergoeden zonder enige vorm van eigen risico, tenzij er sprake is van schuld of grove nalatigheid. Dan moet je denken aan pincode gedeeld of opgeschreven hebben. Dat soort dingen.

Zolang je verlies of diefstal binnen een redelijke termijn meldt ben je (dus inderdaad) niet aansprakelijk voor de schade in de tussentijd.

Reputatie 7

Aangezien ik gratis reis, maar mijn zoon moet betalen - net 12 geworden - dacht ik erover om hem met mijn betaalkaart te laten reizen. Die moet hij dan aan de controleur overhandigen. (Stel… het zou kunnen… controle..)

 

Het is mij niet helemaal duidelijk of dat mag.

  • Kan ik samen met iemand anders reizen met mijn betaalpas?

    Nee, dat kan niet. Je kan alleen met je eigen betaalpas reizen.

 

Met zijn tweeën tegelijk gaat natuurlijk niet. Akkoord. Technisch onmogelijk.

Maar terug naar het origineel: mag mijn zoon met mijn pas reizen. Of heeft hij dan meteen een controleur in zijn nek wegens ‘pas en naam horen niet bij elkaar’ ?

Badge +3

Maar terug naar het origineel: mag mijn zoon met mijn pas reizen. Of heeft hij dan meteen een controleur in zijn nek wegens ‘pas en naam horen niet bij elkaar’ ?

Bij mijn weten verbieden banken je om een (contactloze) pas aan een ander ‘uit te lenen’, maar of een conducteur er moeilijk over zal doen als je met je zoon samenreist betwijfel ik. In dat opzicht verschilt een bankpas weinig van een anonieme ov-chipkaart.

Overigens kan je voor je zoon beter een e-ticket met Samenreiskorting kopen (tenzij hij alleen reist natuurlijk).

Reputatie 5

Maar terug naar het origineel: mag mijn zoon met mijn pas reizen. 

Nee. Je kan alleen met je eigen betaalpas reizen (dit staat letterlijk zo op de website van NS).

https://www.ns.nl/klantenservice/betalen/ovpay.html

 

Reputatie 7

Bedankt, Robert.

Ik reis gratis, omdat mijn zoon een Kaart Kosteloze Begeleider heeft. Maar dan moet zoon zelf wel een kaartje hebben natuurlijk. Ik twijfelde tussen etiket en OVPay.

Daarmee weet je dus meteen hoe de controleur zijn naam zou kunnen weten.

 

 

Kaart Kosteloze Begeleider én Samenreiskorting voor de kleine gaat niet lukken, zeker ? :-)

Badge +3

Ik reis gratis, omdat mijn zoon een Kaart Kosteloze Begeleider heeft. Maar dan moet zoon zelf wel een kaartje hebben natuurlijk. Ik twijfelde tussen etiket en OVPay.

Daarmee weet je dus meteen hoe de controleur zijn naam zou kunnen weten.

Kaart Kosteloze Begeleider én Samenreiskorting voor de kleine gaat niet lukken, zeker ? :-)

Nee, ik was in de veronderstelling dat u zelf een NS abonnement met vrij reizen had (zoon mag met 40% korting mee in de daluren).

Maar als uw zoon reist op uw bankpas en uzelf de kosteloze begeleider bent (let op acceptatie daarvan in NL, zijn andere topics over) dan is er niets aan de hand.

Wellicht is er een ‘nulticket’ nodig (via NMBS), maar daar heb ik geen verstand van. Zover ik begrepen heb worden BE begeleiderskaarten door NS (en elders in NL) geaccepteerd, en zijn NL begeleiderskaarten in BE geldig bij de NMBS (maar niet bij De Lijn).

Reputatie 7

Zo had ik het zelf ook gezien, Robert. Die bankkaart functioneert feitelijk als een anonieme OV chipkaart. Maar ik had daar toch graag een officieel statement van de NS over gehad. 

Voor wat betreft het reizen met een Kaart Kosteloze Begeleider zal ik een apart draadje openen als de reis eenmaal geschied is. Het onderdeel “0 euro ticket” was al komisch genoeg. Vriendelijke service van de NMBS overigens, maar de man sloot af met een En nog veel succes met die Nederlandse controleurs !

Reputatie 7
Badge

Na het GVB komt nu ook Transdev met een eerste kortingsproduct voor OVPay (https://www.transdev.nl/nl/vervoerbewijzen/abonnementen2/transdev-voordeel). Wanneer volgt NS?

Reageer