beantwoord

Tijdstip voor fiets meenemen in der trein


Ik begrijp dat een eigen fiets mag mee in de trein binnen bepaalde tijdstippen. Moet het hele reis plaatsvinden binnen deze tijdstippen, of gaat het alleen om het instapmoment?

icon

Beste antwoord door Tochjo 29 March 2023, 17:36

Bekijk origineel

10 reacties

Badge +3

De hele reis moet plaatsvinden in de daluren. In de spitsuren mag de fiets zich niet in de trein bevinden. Uitzondering hierop zijn de maanden juli en augustus, dan is het meenemen van een fiets de hele dag mogelijk. Vanzelfsprekend is meenemen van een fiets alleen mogelijk in combinatie met een Fietskaart Dal; op die pagina staat ook nadere informatie.

Reputatie 7
Badge +3

Ook in het weekend en op feestdagen mag een fiets de hele dag mee. Die gelden ook als daluren. 

Voor het meenemen van een fiets is ook een Fietskaartje nodig, het is niet zo dat het vervoer gratis is .

Reputatie 7
Badge +3

Een vouwfiets mag ook tijdens de spits en gratis mee, mits ingeklapt en niet gestald op een fietsplaats.

 

Reputatie 7
Badge +3

Een vouwfiets mag ook tijdens de spits en gratis mee, mits ingeklapt en niet gestald op een fietsplaats.

Een ingeklapte vouwfiets geldt als bagage en hoort dus niet op een fietsplaats. Dat heb je zelfs zelf eens gemeld hier. Een ingeklapte vouwfiets mag gratis mee als je hiermee geen hinder veroorzaakt. En als er op de fiets priority geen fiets staat, kun je ook daar zitten met je vouwfiets. Maar het is dus geen voorwaarde voor gratis meenemen van een vouwfiets dat die op de fietsplaats moet staan. 

Reputatie 7
Badge +3

Dat zegt MoDe toch ook 😉

Reputatie 7
Badge +3

Oeps, over het woordje ‘niet’ gelezen. Was ook weer met 2 dingen tegelijk bezig….

Reputatie 7
Badge +3

De fietsplaats en de invalidenplaats zijn zo ongeveer de enige plekken waar je met je ingeklapte vouwfiets geen hinder veroorzaakt als het wat drukker is in de trein.
Uiteraard wel goed in de gaten houden of een gerechtigde geen gebruik wenst te maken van de invalidenplaats.

Reputatie 7
Badge +3

En een vouwfiets mag pas op het perron weer uitgeklapt worden en niet op het balkon om vervolgens de deuren te blokkeren, zodat overstappers niet als eerste kunnen uitstappen en hun aansluiting missen.

Je kunt het beste met een gewone fiets instappen bij deuren waar een fiets op de buitenkant staat. Daar zijn fietsplaatsen. Op de fietsplaatsen hebben fietsen voorrang.

Goede reis!

Reputatie 7
Badge

Een ingeklapte vouwfiets geldt als bagage en hoort dus niet op een fietsplaats. Dat heb je zelfs zelf eens gemeld hier. Een ingeklapte vouwfiets mag gratis mee als je hiermee geen hinder veroorzaakt. En als er op de fiets priority geen fiets staat, kun je ook daar zitten met je vouwfiets.

Dan moet je alleen inderdaad wel mét je fiets daar gaan zitten en niet alleen je vouwfets er zetten (zoals zeer regelmatig gebeurt), want dan blokkeert die een zitplaats en dat mag dan weer niet.

Reageer