beantwoord

Roken op perron en stations

  • 12 March 2021
  • 84 reacties
  • 20764 Bekeken

  • Op het juiste spoor
  • 2 reacties

Goedendag

Ik heb een vraag en een klacht over het roken op stations en perrons.

Nergens op het perrons of om de stations staat duidelijk dat dat niet (meer) mag.

Ik heb daar veel last van, zeker als je staat te wachten met een mondkapje om, want de rook blijft daar "achter hangen".

 

Ik reis van Obdam naar Amsterdam Centraal en op de terugweg doe ik de overstap in Heerhugowaard en vooral daar zijn veel mensen (jongeren) aan het roken (en hebben hun mondkapje niet op!). Ik spreek ze er vaak op aan (meeste antwoorden: "dat wist ik niet" en "waar staat dat dan?"), maar ik blijf aan de gang en ik kan ook nergens naar verwijzen op het perron.

 

En wat wordt bedoeld met de stations? En hoever reikt het station? Ik stap dus uit op Amsterdam Centraal (en ook weer in op terugweg) en net buiten de uitgang wordt veel gerookt. Ook NS-personeel en politie zijn daar aan het roken onder het luifeltje. Het is echt smerig om daar doorheen te lopen. 

Voor mij is die luifel onderdeel van het station en het plein eromheen ook, dus daar zou ook niet gerookt mogen worden, maar er hangen geen borden. Of is mijn interpretatie niet juist?

 

Wanneer wordt dit aangepakt? Wanneer komen er overal borden te hangen? Wanneer wordt het NS-personeel geïnstrueerd dat als zij hun outfit aan hebben van de NS, het niet netjes is om te roken, zeker niet op het station zelf? Je ruikt het ook in de trein als een conducteur gerookt heeft (hoewel dat minder is met een mondkapje om ;-) ).

Ik hoor het graag.

Met vriendelijke groet,

Marc 

 

  • Roken is niet toegestaan op de stations en in de trein. Er geldt een rookverbod. Onder dit rookverbod valt ook het gebruik van elektronische sigaretten en dergelijke.
icon

Beste antwoord door Mark NS 12 March 2021, 11:29

Bekijk origineel

84 reacties

Reputatie 7
Badge

Op het station daarentegen moeten de huisregels krachtens de WP2000 worden nageleefd.

Reis dagelijks en kom op diverse stations, wat opvalt is dat er niet meer handhavend wordt opgetreden tegen roken en vapen. In jullie reactie verwijzen jullie naar de huisregels, maar dat werkt dus niet preventief. Gezien de overlast die de rokers geven zou omroepen en duidelijke verbodsborden plaatsen beter helpen. NS geeft dan tenminste aan dat ze de reizigers serieus neemt. Nu schieten jullie daar in ernstig tekort 

Reputatie 7
Badge +3

Reis dagelijks en kom op diverse stations, wat opvalt is dat er niet meer handhavend wordt opgetreden tegen roken en vapen. In jullie reactie verwijzen jullie naar de huisregels, maar dat werkt dus niet preventief. Gezien de overlast die de rokers geven zou omroepen en duidelijke verbodsborden plaatsen beter helpen. NS geeft dan tenminste aan dat ze de reizigers serieus neemt. Nu schieten jullie daar in ernstig tekort 

Niet meer handhavend? Ik heb nog nooit gezien dat er werd gehandhaafd op rookverbod.

Tegels en/of borden zeker op kleinere stations zouden wat kunnen helpen.

Badge

Vandaag werd er flink op los gerookt op het perron te Amersfoort Centraal (zoals op de meeste perrons op de grotere stations tegenwoordig). Komen er twee V&S'ers op de rokers aflopen, dus ik denk: ah, eindelijk handhaving! Nee hoor, gezellig kletspraatje, er wordt goed gelachen, en de V&S'ers lopen door.

Zo leren die rokers ook dat ze met alles kunnen wegkomen als ze maar vriendelijk lachen naar het personeel...

Reputatie 7

Op buitenlandse stations waar roken verboden is, wordt dat tenminste duidelijk gecommuniceerd via borden met tekst die aan helderheid niks te wensen overlaten. Zie het Verenigd Koninkrijk, met forse rood-witte borden en stickers. Wat belet NS om dit niet gewoon over te nemen? Dit is al vaker aangekaart, maar de reden waarom NS het niet doet blijft onduidelijk. Alleen verwijzen naar huisregels is in de praktijk zinloos, duidelijke opvallende borden of stickers zijn (tenminste voor een flink deel) wel helpend.

NS handhaaft totaal niet meer op het rookverbod, zelfs eigen NS-personeel rookt gewoon weer op de perrons. Huisregels, camera's en rondlopend V&S personeel (op grotere stations) heeft totaal geen nut op die manier als zelfs eigen personeel (conducteurs, machinisten etc) ook gewoon roken op het station/perron. Laatste keren dat ik dit nog zag gebeuren ware Den Haag HollandsSpoor en AmsterdamCentraal. 

Badge +3

Personeel rookt ook en heeft geen zin of tijd om naar buiten (of de rookruimte in personeelsverblijf?) te lopen.

Weet je wat, doen we het hier… Wie maakt ons wat?

Praatje maken (met eventueel wat lastige reizigers), kort werkoverleg… en door!

Reputatie 7

Vandaag was ik in Enschede en zag bij de achter-in/uitgang van het station honderden peuken liggen. Niet ín het station, maar nét buiten spoor 4 richting fietsenstalling. Dit zal dan dus wel mogen om daar te roken, ik zag ook personeel bij het hekje staan roken, maar kom zeg, dit is toch te gek voor woorden? Er staat geen rookpaal of anderszins een asbak (waarom niet, als men toch weet dat daar flink gerookt wordt) en iedereen gooit het maar op de grond en in het gras. Triest.  

 

Ik ben inderdaad bang dat wij daar niet veel aan kunnen doen. Dit valt onder beheer van de gemeente.

Reageer