Samenreiskorting verandert op 1 januari 2016


Op 1 januari 2016 veranderen de tijden waarop Samenreiskorting geldig is. Deze worden gelijkgetrokken aan de daluren zoals die gelden voor het Dal Voordeel abonnement.

We hebben te maken met overvolle treinen in de spits. NS probeert deze drukte te verlichten door maatregelen te nemen die drukke treinen tot het minimum beperken. In de nieuwe abonnementenstructuur wordt dit al meegenomen (middagspits bij Dal Voordeel), vandaar dat nu de Samenreiskortingstijden daaraan gelijk worden getrokken. Deze maatregel is onderdeel van het toekomst-proof maken van de spitsbezetting.

Ahoewel het geen leuke maatregel is voor iedereen, is het wel noodzakelijk.

Voordelig meereizen in de daluren
Als NS-abonnementhouder mag je in de daluren 3 reizigers meenemen met 40% korting. Jouw medereiziger zet Samenreiskorting op zijn eigen OV-chipkaart en checkt vanaf 1 januari 2016 in vóór 06.30 uur, tussen 9 en 16 uur, of ná 18.30 uur om met 40% korting te kunnen reizen. In het weekend en op feestdagen gelden geen tijdsbeperkingen.

Samen uit en thuis
Reis je dezelfde dag ook samen terug? Jouw medereiziger kan bij de NS-kaartautomaat eenvoudig Samenreiskorting voor zowel de heen- als terugreis op zijn OV-chipkaart laden. Kies bij ‘aantal’ voor de optie ‘2x’.



Ik heb een e-mail van NS ontvangen over wanneer Samenreiskorting geldig is. Waarom?
NS wil je graag informeren over hoe je gebruik kunt maken van Samenreiskorting en over de wijziging in de geldigheid van Samenreiskorting. Op 1 januari 2016 veranderen de tijden waarop Samenreiskorting geldig is. Om gebruik te kunnen maken van Samenreiskorting, dient jouw medereiziger op werkdagen voortaan vóór 06.30 uur, tussen 9 en 16 uur, of ná 18.30 uur in te checken met zijn eigen OV-chipkaart. In het weekend en op feestdagen gelden geen tijdsbeperkingen

Hoe kan ik iemand met korting met mij mee laten reizen (Samenreiskorting)?
Als houder van een NS-jaarabonnement kun je maximaal drie personen met 40% korting in de daluren (vóór 06.30 uur, tussen 9 en 16 uur, of ná 18.30 uur) laten meereizen. Medereizigers dienen hiervoor een eigen OV-chipkaart te hebben. Dit kan ook een OV-chipkaart van een andere vervoerder dan NS zijn. Jouw medereiziger zet bij de NS-kaartautomaat Samenreiskorting op zijn of haar eigen OV-chipkaart.

De medereiziger:
1. Houdt de OV-chipkaart voor de kaartlezer van de NS-Kaartautomaat, rechts onder het scherm.
2. Kiest ‘Samenreiskorting’ en de gewenste klasse.
3. Kiest ‘Akkoord’ en houdt de kaart opnieuw voor de lezer.
Samenreiskorting staat nu op de OV-chipkaart van je medereiziger en deze reist met 40% korting als er ingecheckt wordt in de daluren.

Overige belangrijke informatie over Samenreiskorting:
  • Voor het kunnen reizen op Samenreiskorting is een minimaal saldo van 10 euro op de kaart nodig.
  • 35 minuten na uitchecken vervalt de Samenreiskorting automatisch. Reist u samen terug? Uw medereiziger kan bij de NS-kaartautomaat eenvoudig Samenreiskorting voor zowel heen- als terugreis op zijn OV-chipkaart laden. Kies bij ‘aantal’ voor de optie ‘2x’.
  • Samenreiskorting is ook geldig bij de andere treinvervoerders en op de binnenlandse trajecten van NS International m.u.v. Thalys (voor sommige treinen is een toeslag nodig).
  • Kijk voor meer informatie op ns.nl/Samenreiskorting.
Hoe kan ik in de 1e klas reizen met Samenreiskorting?
Als je met iemand met een NS-abonnement wil meereizen en Samenreiskorting op uw OV-chipkaart zet, krijg je ook de mogelijkheid om de gewenste klasse te kiezen. Wanneer er minimaal € 10,- saldo op je OV-chipkaart staat en je checkt in tijdens de daluren, reis je met 40% korting in de klasse die je gekozen hebt.

Kunnen NS-reizigers met een Business Card ook mensen met korting met hun mee laten reizen?
Zakelijke reizigers met een NS-Business Card mét abonnement kunnen 3 mensen gebruik laten maken van Samenreiskorting. Deze abonnementen zijn: Dal abonnement, Traject Vrij, Trein Vrij en OV Vrij abonnement. Zakelijke reizigers met een NS-Business Card zónder abonnement kunnen geen mensen gebruik laten maken van Samenreiskorting.

Kunnen Zakelijke reizigers met een NS-Business Card zónder abonnement (NS-Business Card Basis) zelf met korting meereizen met iemand met een NS-abonnement?
Dat kan, alleen dienen zij hiervoor een andere OV-chipkaart te gebruiken, dan hun Business Card. Het product ‘Samenreiskorting’ kan namelijk niet op een Business Card gezet worden.

Kunnen studenten met een Studentenreisproduct ook mensen met korting met hun mee laten reizen?
Ja, studenten met een Studentenreisproduct kunnen ook 3 mensen tijdens de daluren met 40% korting met hun mee laten reizen.

Wat moet ik doen als ik moet overstappen, moet ik dan in- en uitchecken? Kan ik met mijn OV-chipkaart ook in treinen van andere treinvervoerders reizen?
Bij andere treinvervoerders kun je ook met je OV-chipkaart reizen. Zolang je reist met NS, en je jouw reis niet onderbreekt, hoef je alleen op je vertrekpunt in te checken en op de eindbestemming uit te checken. Stap je over op een andere vervoerder, dan moet je eerst uitchecken bij een NS-kaartlezer en daarna inchecken bij de andere vervoerder. Eenmaal ingecheckt bij een andere vervoerder, is het niet mogelijk nog uit te checken bij NS. Aan het einde van de reis check je uit bij de andere vervoerder. Als de medereiziger reist met Samenreiskorting en hij of zij checkt bij overstappen op een andere treinvervoerder binnen 35 minuten na uitchecken weer in, dan kan gewoon verder gereisd worden met de Samenreiskorting.

In het algemeen geldt dat als de klant van tariefperiode verandert, van spits naar dal of omgekeerd, dat er dan een nieuwe reis begint. Per 1 januari geldt er inderdaad dat de Samenreiskorting niet meer geldt in de avondspits en krijgen Samenreiskorting-klanten hier op dezelfde manier mee te maken als Dal Voordeel, Weekend Vrij, Traject Vrij, Dal Vrij klanten. Dus inderdaad, wanneer de klant in de avondspits incheckt bij de tweede vervoerder, ontvangt hij geen Samenreiskorting meer. Hiermee is de situatie gelijk getrokken met een Dal Voordeel klant.

Meer informatie
Staat jouw vraag er niet tussen? Stel hem gerust in dit topic!

292 reacties

Ik ben "voordeelurenabonnementhouder" en vind het inderdaad een wijziging waar ik niet vrolijk van wordt.
Ik denk er over na om mijn abonnement op te zeggen.


Zojuist is mijn abonnement opgezegd om deze reden, voelt goed moet ik u zeggen………..
Reputatie 4
Badge
Mijn vrouw heeft een dalurenkaart en ik heb een voordeelurenkaart.

Begrijp ik het dan goed dat ik vanaf 1 januari 2016 ook voor 6.30uur met haar kan meereizen met korting, want dat kon nu namelijk niet (was pas vanaf 9uur. Zij kon wel alleen reizen voor 6.30uur).
Kan ik dan "samenreiskorting" op mijn OV-chipkaart activeren ondanks dat ik een voordeelurenkaart op deze OV-chipkaart heb staan?

Nu kon mijn vrouw wel nog tussen 16.00uur en 18.30uur met mijn "samenreiskorting" reizen, maar dat gaat dan voor haar vervallen. Klopt dit?

Alvast bedankt voor de reactie.


Zoals ik het begrijp gaat de samenreiskorting net als de daluren op een dal voordeel werken. Je kan dan dus voor 6:30 inchecken met samenreiskorting en de reis voortzetten met korting totdat moet worden uitgecheckt
(Al dan niet verplicht omdat je van vervoerder of perron moet wisselen).

Ik weet alleen niet zeker of het verstandig is om samenreiskorting op een kaart met een voordeelurenabonnement te zetten. Misschien zijn daar al eerder posts van geweest op het forum, daar zou ik eerst op gaan zoeken. Het hangt b.v. af van de prioriteit die de verschillende producten hebben. Als je toevallig al over een anonieme kaart beschikt zou ik die gebruiken.
Ik weet alleen niet zeker of het verstandig is om samenreiskorting op een kaart met een voordeelurenabonnement te zetten. Misschien zijn daar al eerder posts van geweest op het forum, daar zou ik eerst op gaan zoeken. Het hangt b.v. af van de prioriteit die de verschillende producten hebben. Als je toevallig al over een anonieme kaart beschikt zou ik die gebruiken.

Voorheen was Samenreiskorting op een OV-chipkaart waar een Voordeelurenabonnement op staat zinloos. Of die combinatie na 1 januari werkt zal dan uitgeprobeerd moeten worden, denk ik.
Reputatie 4
Badge
Voorheen was Samenreiskorting op een OV-chipkaart waar een Voordeelurenabonnement op staat zinloos. Of die combinatie na 1 januari werkt zal dan uitgeprobeerd moeten worden, denk ik.

Dat denk ik ook, ben benieuwd.

Ik hoorde laatst van iemand dat als je regelmatig samenreizen op je ov chip zet op een gegeven moment je 'normale' abonnement kan verdwijnen. Dit omdat er maximaal 12 producten op een chip kunnen staan en de oudste er als eerste af wordt gehaald. Als alle posities vol zijn kan dus een geldig abonnement worden overschreven. Of dit verhaal klopt weet ik niet, ik heb het alleen uit tweede hand. Maar het klinkt niet als onmogelijk. Ik wil maar zeggen, dat ik dit niet met mijn voordeelurenkaart ga uitproberen.
Kamcon, helemaal met je eens. Ik ga morgen bespreken hoe we dit duidelijk kunnen communiceren. Ook die laatste vraag zet ik even uit.
Als alle posities vol zijn kan dus een geldig abonnement worden overschreven. Of dit verhaal klopt weet ik niet, ik heb het alleen uit tweede hand. Maar het klinkt niet als onmogelijk. Ik wil maar zeggen, dat ik dit niet met mijn voordeelurenkaart ga uitproberen.

Je kunt bij ov-chipkaart.nl zien wat er nog aan verlopen reisproducten op je ov-chipkaart staat. Bij mij staat er bijvoorbeeld nog een fietskaartje van anderhalf jaar geleden. Ik zou denken dat het wel zo geprogrammeerd was dat verlopen reisproducten als eerste worden overschreven, maar het valt inderdaad niet uit te sluiten dat het anders werkt. Dat we nog niets hebben gelezen op het forum over een abonnement dat permanent zou zijn overschreven door Samenreiskorting of een Dagkaart Fiets/Hond doet vermoeden dat het niet gebeurt. Ik kan me bijna niet voorstellen dat er geen abonnementhouders zouden zijn die in 5 jaar tijd meer dan 10 keer een Dagkaart Hond laden. In ieder geval ben je veilig zolang je nog niet aan het maximum aantal reisproducten bent.
NS doet met deze maatregel af aan het oudere én tevens duurdere voordeel-abonnement, want hiermee wordt ik als abonnement-houder i.p.v. reizen met korting ná 9.00 uur eveneens beperkt tot dezelfde reistijden als het goedkopere (en nadelige) daluren-kortings abonnement wanneer ik met mijn partner samenreis! Géén stijl van de NS om ten koste van uw jarenlange trouwe klanten, de problematiek van drukte in de spits door o.a. gebrek aan materieel op deze wijze op te willen lossen! Door deze maatregel wordt ik als abonnementhouder benadeeld in mijn samenreizen!
Ik krijg vandaag per mail de mededeling dat de meereiskorting in de avondspits niet meer geldt. Daarme wordt mijn kortingskaart gereduceerd tot dalurenkaart omdat ik in het algemeen samen met mijn echtgenote reis. Is dit een poging om de avondspits te verlichten, die nu erg druk is als gevolg van het te laat bestellen van nieuwe treinstellen? Schande!
Reputatie 4
Badge
Dat we nog niets hebben gelezen op het forum over een abonnement dat permanent zou zijn overschreven door Samenreiskorting of een Dagkaart Fiets/Hond doet vermoeden dat het niet gebeurt.
Daar heb je gelijk in. Misschien ooit een systeem fout die al lang is opgelost.
En zo worden de ouderen, die toch al vaak in de trein moeten staan, de trein uitgejaagd........
Mijn man en ik hebben ieder een voordeelurenabonnement. Omdat de mail die ik heb gekregen erg onduidelijk was heb ik met NS gebeld met de vraag of de tijden dat ik kan reizen en ook de tijden van mijn eventuele medereizigers veranderen. Hier werd mij verzekerd dat ik van maandag t/m vrijdag de hele dag kan reizen vanaf 09:00 uur. Mijn medereizigers reizen dan gewoon met mij mee gedurende dezelfde tijd. Op dit forum lees ik echter iets anders. De prijs van een voordeelurenabonnement is nu € 61,30 plus de keuzedagen € 24,50.
Als wij maar kunnen reizen tot 16:00 uur of weer na 18:30 uur hoeft het voor mij niet meer. Dit abonnement is dan hetzelfde als het abonnement van € 50,00.:@
Wie heeft nu gelijk?
[quote=triavium][quote=Bettyboop]Door de aangekondigde wijziging van het samen reizen per 1 januari vindt er een verslechtering van je abonnement plaats.
Er staat dat er voor jou als abonnementhouder niets verandert, maar dit is wel het geval. De keuze om een dag weg te gaan samen met iemand anders wordt beperkter door de tijdsbeperking die de ns nu oplegt. Er is toegezegd dat er aan de voorwaarden voor "oude" abonnementhouders niet gesleuteld zou worden, en dat gebeurt nu wel. Daarom graag snel terugdraaien die maatregel, want ns houdt zich hierbij niet aan de toezeggingen die gedaan zijn.




Ik had ook al het idee dat er aan de basis iets niet klopt, zie hier.
@Gergith

Niemand heeft gelijk, uw medereizigers kunnen niet mee van 16.00 t/m 18.30 maar u en uw man kunnen wel gewoon met korting reizen tijdens die tijden, Daluren abonnementhouders echter niet !!
Mijn man en ik hebben ieder een voordeelurenabonnement. Omdat de mail die ik heb gekregen erg onduidelijk was heb ik met NS gebeld met de vraag of de tijden dat ik kan reizen en ook de tijden van mijn eventuele medereizigers veranderen. Hier werd mij verzekerd dat ik van maandag t/m vrijdag de hele dag kan reizen vanaf 09:00 uur. Mijn medereizigers reizen dan gewoon met mij mee gedurende dezelfde tijd. Op dit forum lees ik echter iets anders. De prijs van een voordeelurenabonnement is nu € 61,30 plus de keuzedagen € 24,50.
Als wij maar kunnen reizen tot 16:00 uur of weer na 18:30 uur hoeft het voor mij niet meer. Dit abonnement is dan hetzelfde als het abonnement van € 50,00.:@
Wie heeft nu gelijk?


U en uw man blijven ook in de avondspits met korting reizen. Wanneer andere mensen zonder abonnement met korting met u willen meereizen dan kan dit niet langer wanneer zij tussen 16:05 en 18:25 inchecken.
Ik begrijp dat je ervan baalt dat de Samenreiskorting is aangepast naar de daluren, Pietertje G. Je mag zelf dus inderdaad nog wel gebruik blijven maken van de voordeeluren. We hebben op tijd aangegeven dat deze verandering zal plaatsvinden. Om deze reden begrijp ik niet helemaal waarom je de manier van invoeren als onfatsoenlijk ervaart.

Ik kreeg vandaag, 21 december, hierover een mail. Ik had nog niet eerder gehoord van deze versobering van de voorwaarden. Vervolgens ben ik eens wat gaan rondzoeken en kom ik hier op het forum terecht. Misschien is het al wel eerder bekend gemaakt, maar niet expliciet aan de betreffende klanten zoals ik (en mijn vriendin trouwens ook) dus hoezo is 10 dagen van te voren 'op tijd aangegeven'?
@Macca728 & theofiel
bedankt voor jullie reactie. Dat is dan wel heel erg vervelend.
Dit wordt dan het laatste jaar dat ik een abonnement neem.
Wij hebben ons abonnement opgezegd. Mijn ouders en schoonouders hebben hetzelfde gedaan. Is NS eindelijk van al die oude Voordeelurenabonnementenaf. Want dat is waar dit om draait. De oude abonnementen zijn NS een doorn in het oog en ze doen alles om ze onaantrekkelijk te maken. Slechte voorwaarden. Prijsverhogingen.

NS is het spoor bijster als het om klantvriendelijkheid gaat en jaagt iedereen, waaronder ons, de auto weer in.
Is dit dan de oplossing voor de te volle treinen?
Goedemorgen iedereen.

Wat betreft Samenreiskorting en internationale reizen: Samenreiskorting is een binnenlands aanbod. Dit betekent dat je geen gebruik kunt maken van Samenreiskorting op een internationale reis, tenzij je de reis echt opknipt.

Voorbeeld: Je koopt een Superdagretour of 40% met je abonnement op Nederlands traject van jouw internationale reis Utrecht-Antwerpen. In de avondspits mag je inderdaad reizen met korting, ook met een van de nieuwe abonnementen (Dal Voordeel bijvoorbeeld). Je reist dan op een eenmalige chipkaart of een e-ticket en niet op je OV-chipkaart. Dit is gelijk aan de huidige situatie. Stel dat je iemand meeneemt met Samenreiskorting tot Roosendaal, dan krijgt jouw medereiziger korting buiten de beide spitsen. Deze medereiziger moet dan wel uitchecken op Roosendaal en verder reizen met een ander vervoerbewijs. Dit is ook hetzelfde als in de huidige situatie.
Goedemorgen iedereen.

Wat betreft Samenreiskorting en internationale reizen: Samenreiskorting is een binnenlands aanbod. Dit betekent dat je geen gebruik kunt maken van Samenreiskorting op een internationale reis, tenzij je de reis echt opknipt.

Voorbeeld: Je koopt een Superdagretour of 40% met je abonnement op Nederlands traject van jouw internationale reis Utrecht-Antwerpen. In de avondspits mag je inderdaad reizen met korting, ook met een van de nieuwe abonnementen (Dal Voordeel bijvoorbeeld). Je reist dan op een eenmalige chipkaart of een e-ticket en niet op je OV-chipkaart. Dit is gelijk aan de huidige situatie. Stel dat je iemand meeneemt met Samenreiskorting tot Roosendaal, dan krijgt jouw medereiziger korting buiten de beide spitsen. Deze medereiziger moet dan wel uitchecken op Roosendaal en verder reizen met een ander vervoerbewijs. Dit is ook hetzelfde als in de huidige situatie.


Bedankt voor het navragen, maar op de site van NS-international lees ik (in ieder geval over de huidige situatie) toch iets anders over Samenreiskorting:

Kan ik met Samenreiskorting ook naar het buitenland reizen?


Ja, dat kan. Bij aankoop van uw internationale vervoerbewijs via nsinternational.nl of bij de NS-kaartautomaat kiest u voor de optie 'Samenreiskorting'. De korting wordt dan voor het binnenlandse deel van uw reis verrekend. Samenreiskorting geldt voor maximaal 3 extra reizigers. (bron)


Samenreiskorting


U kiest voor samenreiskorting als één van de overige reizigers een NS-abonnement heeft waarbij Samenreiskorting is toegestaan. Samenreiskorting geldt voor maximaal 3 extra reizigers.


Daaruit blijkt op geen enkele manier dat een reis opgeknipt moet worden om Samenreiskorting te kunnen gebruiken tijdens een internationale reis. Bovendien zou in de reisplanner/ticketshop de optie Samenreiskorting zinloos zijn, omdat je met die module alleen grensoverschrijdende vervoerbewijzen kunt aanschaffen.
Mijn man en ik hebben ons abonnement nu ook opgezegd om reden van de veranderde voorwaarden.
Goed bezig NS!
Gisteren werd mij nog telefonisch verzekerd dat er voor een voordeelurenabonnement niets gaat veranderen. Iemand die met mij meereist zou ook dezelfde tijden als ik kunnen reizen, dus na 09:00 uur en dan de hele dag.
N.a.v. reacties op het forum heb ik vandaag toch nog een keer gebeld en kreeg te horen wat ik al vreesde, mijn medereiziger heeft de dal-uren tijden.
Daarom hebben wij opgezegd.
Ik krijg vandaag per mail de mededeling dat de meereiskorting in de avondspits niet meer geldt. Daarmee wordt mijn kortingskaart gereduceerd tot dalurenkaart omdat ik in het algemeen samen met mijn echtgenote reis. Is dit een poging om de avondspits te verlichten, die nu erg druk is als gevolg van het te laat bestellen van nieuwe treinstellen? Schande, gewoon op tijd materieel bestellen, zelf het probleem voorzijn in plaats van afschuiven op de reiziger. Regeren is immers vooruitzien.
Pe_pe, ik heb dit meteen teruggekoppeld. Even kijken wat er niet goed gaat en bij wie (de website of mijn bron). Ik laat het je weten.

Gergith, vervelend om te horen dat jullie door deze wijziging het abonnement hebben beëindigd. Let er wel op dat dit abonnement niet meer te koop is, en dat je zelf nog wel na 9 uur de hele dag kunt reizen. Ik kan me echter voorstellen dat je de wijziging voor je medereizigers erg vervelend vind.
Sivan, je schrijft hier het volgende:
Het betreft ook geen wezenlijke wijziging van de voorwaarden of gebruiksmogelijkheden van het abonnement, maar van een extra voordeel van het abonnement. En als het wél als een wijziging van het abonnement gezien wordt, dan betreft het geen wezenlijke wijziging.


Daar lijkt jullie marketingafdeling toch echt heel anders over te denken, aangezien de samenreiskorting in de voordeeluren op de productpagina als een van de drie belangrijkste voordelen van dit abonnement wordt genoemd.

Reageer