Skip to main content
Sticky

Reactie NS op Corona (Covid-19) virus


Laatst bijgewerkt: 24 november 2021 / 10:45 uur
 

Neem eerst dit bericht door vóór zelf iets te plaatsen! Veel vragen worden hier al beantwoord.


Reactie NS op maatregelen Kabinet Covid-19 (Corona) virus. 

NS wordt door de overheid en het RIVM op de hoogte gehouden van de situatie rondom het coronavirus. NS heeft, net als waarschijnlijk meerdere grote organisaties, al eerder een team opgesteld dat scenario’s uitwerkt en de contacten onderhoudt met de overheid en het RIVM.
 

Abonnementen (aangepast 28 maart 2020)

Veel abonnementen kunnen omgezet worden naar een NS Flex product, wat per direct kan worden gewijzigd. Bij een NS Flex zonder abonnement worden er alleen reiskosten en geen abonnementskosten in rekening gebracht, wat gebruikt kan worden om verdere abonnementskosten te voorkomen.

Deze mogelijkheid bestaat helaas niet voor maandabonnementen, deze kunnen niet omgezet worden. Op dit moment is er nog geen restitutie, in hoeverre dit nog gaat veranderen is onduidelijk.

Een overstap naar NS Flex kan zelf aangevraagd worden via een Mijn NS account of via de NS Flex bestelpagina. Mocht dit niet lukken of zijn er vragen hierover, dan kan er altijd contact opgenomen via onze Klantenservice. Dit bij voorkeur via Chat (optie ‘Chat met NS’ op de contactpagina) of Sociale Media (Twitter/Facebook).

Aanvulling 27 maart: Voor maandabonnementen was er geen mogelijkheid om reizigers tegemoet te komen. Omdat bij de meeste reizigers in elk geval een deel van het abonnement gebruikt is, is het lastig een generieke oplossing te vinden. Elke reiziger kan onze Klantenservice benaderen voor een oplossing.


Keuzedagen (aangepast 24 november 2021)

Hoewel NS de situatie van reizigers begrijpt is het niet mogelijk om Keuzedagen en andere tickets langer geldig te maken. Indien je geen gebruik kunt maken van je Keuzedag kun je contact opnemen met onze Klantenservice bij voorkeur via Chat (optie ‘Chat met NS’ op de contactpagina) of Sociale Media (Twitter/Facebook) om de mogelijkheden te bespreken. Contact opnemen kan nadat je Keuzedag verlopen is. Je ontvangt van onze Klantenservice een couponcode voor een vervangende Keuzedag geldig tot en met 31 december 2020.

Toevoeging 20 mei 2020: Nieuwe Keuzedagen die je vanaf 18 mei ontvangt, hebben een geldigheid tot en met 31 december 2020. Klanten met Keuzedagen zijn hier inmiddels van op de hoogte gebracht.
Update 24 november 2021: De Keuzedagen hebben inmiddels een geldigheid van 12 maanden gekregen. Dit is terug te lezen via deze pagina


Actietickets en tickets voor evenementen (aangepast 24 november 2021)

Met de aankondiging van het kabinet dat evenementen met meer dan 100 deelnemers komen te vervallen zullen veel reizigers niet naar hun concert, beurs of ander evenement kunnen reizen met hun treinticket. In dat geval kunnen reizigers contact opnemen met met onze Klantenservice om de mogelijkheden te bespreken. Bij voorkeur via Chat (optie ‘Chat met NS’ op de contactpagina) of Sociale Media (Twitter/Facebook)

Spoordeelwinkel (toevoeging 15 maart):
De uitjes van de Spoordeelwinkel zijn tot nader bericht niet te verkrijgen.

Update 24 november 2021: De Spoordeelwinkel is inmiddels weer geopend. Voor vragen met betrekking op de uitjes en het Coronavirus, kunt u terecht op deze pagina.

Kruidvat tickets (gewijzigd 24 maart):
De geldigheid van Kruidvat tickets is verlengd tot en met 31 december 2020. Dit geldt zowel voor al gekochte couponcodes welke nog niet zijn verzilverd en codes die als vervanging worden aangeboden. Wanneer de reiziger kan aantonen dat het al geplande reisdoel niet meer behaald kan worden dan krijgt de reiziger op zijn/haar contact een vervangende couponcode met dezelfde verlengde geldigheid.


Reizen met de trein (aangepast 24 november 2021)

Voor dit moment is er geen aanleiding om de dienstregeling aan te passen. Hoewel het advies van het Kabinet aanleiding is om de situatie van onze reizigers goed te monitoren is het op dit moment geen optie om de dienstregeling aan te passen. Ook al omdat juist reizigers die moeten werken, denk hierbij ook aan verplegend personeel in de ziekenhuizen, op locatie moeten kunnen komen. We vragen wel aan elke reiziger om elke reis goed af te wegen. Als het reizen niet noodzakelijk is kan het verstandig zijn de reis uit te stellen.

Aanvulling 18:48: Vanaf donderdagmiddag zullen de dagelijkse extra spitstreinen wel vervallen. Deze aanpassing doen we omdat we minder reizigers verwachten in het land. Tevens heeft ook NS te maken met medewerkers die klachten hebben waardoor ook wij een lager aantal collega's beschikbaar hebben. 
Aanvulling 15 maart: Bekijk via deze website de huidige stand van zaken omtrent de dienstregeling.
Aanvulling 17 maart: Vanaf 21 maart speciale basisdienstregeling in heel Nederland. Check voor vertrek de Reisplanner (deze is naar verwachting vanaf donderdag 19 maart volledig bijgewerkt). In het kort: 

  • Vanaf ieder station in Nederland rijden, in alle richtingen, twee treinen per uur;
  • Alleen vanaf stations waar nu één keer per uur, per richting, een trein vertrekt, blijft dit zo;​
  • Op enkele belangrijke Noord-Zuid en Oost-West-verbindingen rijden Intercity's in beide richtingen: Schiphol-Venlo, Arnhem-Den Helder, Maastricht-Eindhoven, Enschede-Utrecht;
  • Op andere trajecten rijden Sprinters, die op elk tussengelegen station stoppen;
  • De Intercity Direct, Intercity Den Haag-Eindhoven en nachttreinen rijden niet;
  • Ook de internationale treinen rijden volgens een sterk aangepaste dienstregeling. Dit is ook afhankelijk van het beleid in het buitenland en de beschikbare capaciteit.


Aanvulling 19 maart: het bijwerken van de reisplanner kost tijd, meer dan normaal vanwege het grote aantal wijzigingen. We verwachten dat de wijzigingen volgens de volgende lijst zullen zijn verwerkt (bedankt Momo):

De reisplanner wordt in fases geüpdatet. Hieronder de planning van wanneer de reisplanner qua NS treinen bijgewerkt zou moeten zijn.

Reis uitvoeren op - Reisplanner bijgewerkt vanaf
Donderdag 19 maart - Woensdag 18 maart
Vrijdag 20 maart - Donderdag 19 maart
Zaterdag 21 maart - Woensdag 18 maart na 20u
Zondag 22 maart - Woensdag 18 maart na 20u
Maandag 23 maart - Donderdag 19 maart na 20u
Dinsdag 24 maart - Donderdag 19 maart na 20u
Woensdag 25 maart - Vrijdag 20 maart na 20u
Donderdag 26 maart - Maandag 23 maart na 20u
Vrijdag 27 maart - Dinsdag 24 maart na 20u
Zaterdag 28 maart - Woensdag 25 maart na 20u
Zondag 29 maart - Woensdag 25 maart na 20u
Maandag 30 maart - Vrijdag 27 maart
Dinsdag 31 maart - Vrijdag 27 maart
Woensdag 1 april - Vrijdag 27 maart
Donderdag 2 april - Vrijdag 27 maart
Vrijdag 3 april - Vrijdag 27 maart
Zaterdag 4 april - Vrijdag 27 maart
Zondag 5 april - Vrijdag 27 maart

 

Aanvulling 13 mei 2021: vanaf 12 mei stopt NS tijdelijk met de verkoop van Fietskaart Dal kaartjes en vervoerbewijzen met Samenreiskorting. Het is niet langer mogelijk om een fiets mee in de trein te nemen (vouwfietsen of fietsen die als hulpmiddel dienen uitgezonderd). Samenreiskorting stimuleert om samen te reizen. NS vindt dit niet passend in het beleid om niet-noodzakelijke reizen te ontmoedigen. Ook de verkoop van Samenreiskorting zal daarom gestopt worden op alle onze verkooppunten. 

Update 24 november 2021: De treinen rijden weer volgens de dienstregeling. Ook de Fietskaart Dal is weer verkrijgbaar.


Winkels op het station (aangepast 24 november 2021)

Op stations houden we, waar mogelijk, één verkooppunt open voor reizigers en onze collega’s die aan het werk zijn. Dit zullen veelal AH to Go winkels zijn, en waar geen AH to Go aanwezig is een Kiosk. Alle overige Kiosk winkels zijn gesloten. Alle Rituals filialen op stations zijn ook gesloten. Huurders van overige winkels op stations maken zelf de afweging of zij hun winkel sluiten. Zij communiceren dit door middel van een bericht op de betreffende winkel.

Update 24 november 2021: Alle winkels op het station zijn weer geopend. 


1e klas vs 2e klas en Dal vs Spits (toevoeging 13 mei)

Alle regels omtrent het verschil tussen 1e/2e klas en spits/dal blijven vooralsnog ongewijzigd. We merken dat de spits nog steeds drukker is dan normaal, dus onder andere het volgende is nog steeds van kracht:

  • Voor het reizen in de 1e klas is nog steeds een 1e klas vervoerbewijs nodig.
  • Actietickets met spitsbeperking blijven ongeldig in de spits.
  • Abonnementen en kortingen geldig in de daluren blijven enkel geldig in de daluren


Boekenweekgeschenk (aangepast 22 maart)

Aanpassing 22 maart: De actie m.b.t. het Boekenweekgeschenk is geheel komen te vervallen. Het wordt niet verplaatst naar een ander moment.


Fietsenstalling (aangepast 2 januari 2022)

  • Voor alle fietsenstallingen geldt dat er voorlopig niet gehandhaafd zal worden. Fietsen blijven gewoon staan. VERVALLEN
  • Bemenste stallingen zullen voor onbepaalde tijd gratis worden, in ieder geval totdat alles weer genormaliseerd is. VERVALLEN
  • De Zelfservice stallingen zullen niet gratis worden, omdat er geen medewerker aanwezig is. Indien hier kosten aan verbonden zijn, dan kan dat via de klantenservice teruggevraagd worden. Indien er gepind is, is het verzoek om het bedrag via de chat, Facebook of Twitter terug te vragen zodat je een bon of een screenshot van de pintransactie kunt meesturen. 


Aanvulling 21 maart: Enkele fietsenstallingen zullen vanaf zaterdag 21 maart gesloten worden tot in ieder geval 6 april 2020. Abonnementen kunnen gebruikt worden bij stallingen die wel open blijven. Op elk station zal er tenminste één bewaakte fietsenstalling open blijven voor reizigers. Fietsen die in de stalling staan kunnen op maandag t/m vrijdag tussen 07:00 en 12:00 opgehaald worden, samen met een medewerker.

Hieronder een lijst met de stallingen die sluiten per 21.03.2020:

Amsterdam Centraal
IJzijde
Oost
Amsterdam Zuid
Mahlerplein
Zuidplein opent nog even niet
Arnhem Centraal
Sonsbeekzijde
Breda Centraal
Centrum
Delft
Stalling 2 (Coenderpark)
Eindhoven Centraal
Eindhoven Noord (buszijde)
Haarlem
Carré
Leiden Centraal
Centrumzijde

Lorentz
Utrecht Centraal
Knoop
Sijpesteijn

 

Update 22 mei: vanaf 25 mei worden alle stallingen weer geopend

Update heden: De maximale stallingsduur wordt weer gehandhaafd.

 

Vragen n.a.v. de reactie van NS

NS kan zich voorstellen dat er vragen zijn naar aanleiding van bovenstaande uitgangspunten. We zullen ons best doen als Moderators om deze zo goed mogelijk te beantwoorden maar dat kost in sommige gevallen tijd. De situatie zoals deze is erg uitzonderlijk en er is geen klip en klaar scenario om hier op in te spelen. Vragen mogen zoveel mogelijk onder dit topic gesteld worden om ook een centraal antwoord mogelijk te maken.

 

Aanvulling 24 november 2021: Alle actuele informatie voor het verantwoord reizen tijdens Corona kunt u vinden op deze pagina.

715 reacties

Dat kan gebeuren en geeft niets.

Hoi, 
ik zie nu dat ik mijn fiets niet meer mee mag nemen in de trein. De dienstregeling is nu zo, dat ik niet op tijd op mijn werk kan komen, tenzij ik mijn fiets meeneem. Dit geldt alleen voor de zaterdag ochtend. 
Ik heb geen vouwfiets, geen rijbewijs en geen auto. Ik werk in de zorg, dus het is niet onnodig om te reizen. Ik vraag me af of er een uitzondering gemaakt kan worden, dat ik met een bewijs wel mijn fiets kan meenemen?
 

Reputatie 6

Hoi, 
ik zie nu dat ik mijn fiets niet meer mee mag nemen in de trein. De dienstregeling is nu zo, dat ik niet op tijd op mijn werk kan komen, tenzij ik mijn fiets meeneem. Dit geldt alleen voor de zaterdag ochtend. 
Ik heb geen vouwfiets, geen rijbewijs en geen auto. Ik werk in de zorg, dus het is niet onnodig om te reizen. Ik vraag me af of er een uitzondering gemaakt kan worden, dat ik met een bewijs wel mijn fiets kan meenemen?
 

Zou een OV fiets voor jou een optie zijn? Of kun je je fiets bij het station stallen?

Helaas is het niet toegestaan en kan er geen uitzondering worden gemaakt. Het advies om een OV-fiets te huren of een fiets daar te stallen is ook het advies wat ik je wil geven.

Hoi, 
ik zie nu dat ik mijn fiets niet meer mee mag nemen in de trein. De dienstregeling is nu zo, dat ik niet op tijd op mijn werk kan komen, tenzij ik mijn fiets meeneem. Dit geldt alleen voor de zaterdag ochtend. 
Ik heb geen vouwfiets, geen rijbewijs en geen auto. Ik werk in de zorg, dus het is niet onnodig om te reizen. Ik vraag me af of er een uitzondering gemaakt kan worden, dat ik met een bewijs wel mijn fiets kan meenemen?
 

Zou een OV fiets voor jou een optie zijn? Of kun je je fiets bij het station stallen?

Als ik een vergoeding kan krijgen voor de OV fiets is dit een optie, ik moet hierdoor wel langer fietsen. Want op het dichtstbijzijnde station vanaf mijn werk zijn geen OV fietsen. 

Hier bieden wij geen vergoeding voor.

Badge +3

NS en fietsen (in de trein) was altijd al een dingetje.. 

Denk dat het bij deze (sinds 12 mei) gewoon echt einde verhaal is.

Die ondingen willen we helemaal niet! Voor € 7,50 mocht je er eentje mee nemen.

Maar nu even niet!

Mensen die nu ineens zeggen dat doe ik regelmatig (en neem de kosten voor lief) neem ik ook niet al te serieus. 

Het zal best zo zijn maar dan nu maar niet met de trein…

Leesvoer: https://twitter.com/Tine_to_Earth/status/1260957929278144516

 

Reputatie 7
Badge +3

Hoi, 
ik zie nu dat ik mijn fiets niet meer mee mag nemen in de trein. De dienstregeling is nu zo, dat ik niet op tijd op mijn werk kan komen, tenzij ik mijn fiets meeneem. Dit geldt alleen voor de zaterdag ochtend. 
Ik heb geen vouwfiets, geen rijbewijs en geen auto. Ik werk in de zorg, dus het is niet onnodig om te reizen. Ik vraag me af of er een uitzondering gemaakt kan worden, dat ik met een bewijs wel mijn fiets kan meenemen?
 

Zou een OV fiets voor jou een optie zijn? Of kun je je fiets bij het station stallen?

Als ik een vergoeding kan krijgen voor de OV fiets is dit een optie, ik moet hierdoor wel langer fietsen. Want op het dichtstbijzijnde station vanaf mijn werk zijn geen OV fietsen. 


Je wilt een vergoeding voor een OV-fiets die €3,85 kost aan huur, terwijl een fietskaartje normaal €7,50 kost? Deze snap ik niet. Met een OV-fiets ben je juist goedkoper uit. Of je kocht nooit een fietskaartje...

Hoi, 
ik zie nu dat ik mijn fiets niet meer mee mag nemen in de trein. De dienstregeling is nu zo, dat ik niet op tijd op mijn werk kan komen, tenzij ik mijn fiets meeneem. Dit geldt alleen voor de zaterdag ochtend. 
Ik heb geen vouwfiets, geen rijbewijs en geen auto. Ik werk in de zorg, dus het is niet onnodig om te reizen. Ik vraag me af of er een uitzondering gemaakt kan worden, dat ik met een bewijs wel mijn fiets kan meenemen?
 

Zou een OV fiets voor jou een optie zijn? Of kun je je fiets bij het station stallen?

Als ik een vergoeding kan krijgen voor de OV fiets is dit een optie, ik moet hierdoor wel langer fietsen. Want op het dichtstbijzijnde station vanaf mijn werk zijn geen OV fietsen. 


Je wilt een vergoeding voor een OV-fiets die €3,85 kost aan huur, terwijl een fietskaartje normaal €7,50 kost? Deze snap ik niet. Met een OV-fiets ben je juist goedkoper uit. Of je kocht nooit een fietskaartje...

Zoals je ziet gaat het om het weekend, in mijn regio hoef je in het weekend geen fietskaartje te halen. En de reden dat ik mijn fiets meeneem is, omdat er zo vroeg nog geen bus rijdt. Anders was dit ook niet nodig. 

Reputatie 6

Hoi, 
ik zie nu dat ik mijn fiets niet meer mee mag nemen in de trein. De dienstregeling is nu zo, dat ik niet op tijd op mijn werk kan komen, tenzij ik mijn fiets meeneem. Dit geldt alleen voor de zaterdag ochtend. 
Ik heb geen vouwfiets, geen rijbewijs en geen auto. Ik werk in de zorg, dus het is niet onnodig om te reizen. Ik vraag me af of er een uitzondering gemaakt kan worden, dat ik met een bewijs wel mijn fiets kan meenemen?
 

Zou een OV fiets voor jou een optie zijn? Of kun je je fiets bij het station stallen?

Als ik een vergoeding kan krijgen voor de OV fiets is dit een optie, ik moet hierdoor wel langer fietsen. Want op het dichtstbijzijnde station vanaf mijn werk zijn geen OV fietsen. 


Je wilt een vergoeding voor een OV-fiets die €3,85 kost aan huur, terwijl een fietskaartje normaal €7,50 kost? Deze snap ik niet. Met een OV-fiets ben je juist goedkoper uit. Of je kocht nooit een fietskaartje...

Zoals je ziet gaat het om het weekend, in mijn regio hoef je in het weekend geen fietskaartje te halen. En de reden dat ik mijn fiets meeneem is, omdat er zo vroeg nog geen bus rijdt. Anders was dit ook niet nodig. 

Met welke maatschappij reis je? Want voor NS geldt deze regeling in ieder geval niet. 

Goede morgen,

 

Ik zal mij even voorstellen. Ik ben een moeder van middelbare leeftijd en wil graag mijn kind van 36 bezoeken in Amsterdam. Er wordt steeds gezegd als je niet “hoeft” ga niet reizen. Als ik nu, in het WEEKEND dit toch een keer wil ondernemen, wordt mij dan de trein geweigerd? En hoe doen andere mensen dat in het weekend, die misschien met gezin of kinderen ergens heen willen? Ik heb mij al een mondkapje aangeschaft. En hoe gaat het met bus of tram, reeds in Amsterdam aangekomen?

Onze categorie mensen zie ik niet voorbij komen in de verhalen. 

 

Reputatie 6

Ik lees net het volgende: https://indebuurt.nl/haarlem/gemeente/haarlem-start-op-de-bewaakte-ns-fietsenstalling-in-station-haarlem-gaat-weer-open~88956/

Reputatie 7
Badge +3

Goede morgen,

 

Ik zal mij even voorstellen. Ik ben een moeder van middelbare leeftijd en wil graag mijn kind van 36 bezoeken in Amsterdam. Er wordt steeds gezegd als je niet “hoeft” ga niet reizen. Als ik nu, in het WEEKEND dit toch een keer wil ondernemen, wordt mij dan de trein geweigerd? En hoe doen andere mensen dat in het weekend, die misschien met gezin of kinderen ergens heen willen? Ik heb mij al een mondkapje aangeschaft. En hoe gaat het met bus of tram, reeds in Amsterdam aangekomen?

Onze categorie mensen zie ik niet voorbij komen in de verhalen. 

 


Mondkapjes zijn vanaf 1 juni in alle OV verplicht, dus ook in bus en tram.

NS raadt het af om de trein te gebruiken voor niet-noodzakelijke reizen. U kunt zelf inschatten hoe nood-zakelijk uw reis is. Datzelfde geldt voor iedereen. Niand zal geweigerd worden in de trein, wel kan gevraagd worden om bij drukte de trein te verlaten zodat er ruimte is voor hen die gaan werken of teruggaan na een dag van werken.

Dank voor uw reactie. En als ik in het weekend zou gaan.?

Ja, hoe belangrijk is een bezoek, ik ga geen rondje door Amsterdam lopen.Of staan de treinen leeg in de weekends, zijn er geen mensen...de wat oudere of gelijk gestemde die misschien ook wel een keer naar familie willen of anders. Er gaan vast weer mensen dagtripjes maken naar strand of dergelijke. In het weekend zijn er weinig of geen werkende mensen. Ik ben niet in het bezit van een auto. Maar u hebt gelijk het is aan mezelf hoe belangrijk ik het vind. 

Toch blijf ik het vreemd vinden dat over mijn “probleem” nergens iets vermeld wordt. Buiten de genomen maatregelen die ik al wist. 

Goede morgen,

 

Ik zal mij even voorstellen. Ik ben een moeder van middelbare leeftijd en wil graag mijn kind van 36 bezoeken in Amsterdam. Er wordt steeds gezegd als je niet “hoeft” ga niet reizen. Als ik nu, in het WEEKEND dit toch een keer wil ondernemen, wordt mij dan de trein geweigerd? En hoe doen andere mensen dat in het weekend, die misschien met gezin of kinderen ergens heen willen? Ik heb mij al een mondkapje aangeschaft. En hoe gaat het met bus of tram, reeds in Amsterdam aangekomen?

Onze categorie mensen zie ik niet voorbij komen in de verhalen. 

 

Ik zit met een zelfde soort 'probleem’ Ik wil mijn moeder van 76 graag bezoeken (en moet haar helpen met wat administratieve taken), maar heb geen auto en te lang niet gereden om veilig ergens heen te rijden met een deelauto. Tijdstip/dag maakt in dit geval niet uit. Op de fiets is het voor mij zo'n 40 km enkele reis. Het zou mooi zijn als mensen zoals u en ik kunnen reizen op een rustig tijdstip (NS kunnen jullie hierin advies geven/een plan maken?) dat er geen diensten beginnen voor mensen die naar hun werk moeten (met mondkapje, hygienemaatregelen, etc). 

Reputatie 7
Badge +3

Dank voor uw reactie. En als ik in het weekend zou gaan.?

Ja, hoe belangrijk is een bezoek, ik ga geen rondje door Amsterdam lopen.Of staan de treinen leeg in de weekends, zijn er geen mensen...de wat oudere of gelijk gestemde die misschien ook wel een keer naar familie willen of anders. Er gaan vast weer mensen dagtripjes maken naar strand of dergelijke. In het weekend zijn er weinig of geen werkende mensen. Ik ben niet in het bezit van een auto. Maar u hebt gelijk het is aan mezelf hoe belangrijk ik het vind. 

Toch blijf ik het vreemd vinden dat over mijn “probleem” nergens iets vermeld wordt. Buiten de genomen maatregelen die ik al wist. 


Wat bedoelt u met probleem? Het is een feit dat de trein nu voornamelijk rijdt om forensen van/naar het werk te brengen. Ook in het weekend zijn er mensen die werken. De capaciteit van treinen is kleiner dan normaal. U moet zelf bedenken of u de reis noodzakelijk vindt. De afgelopen weekenden bleek de trein op bepaalde trajecten drukker dan doordeweeks, juist door mensen die er even op uit wilden. Als het alleen gaat om uw dochter te zien, kunt ook kijken of uw dochter naar u toe zou kunnen komen.

Ja, dat had ik zelf ook wel bedacht.  Heel hartelijk dank voor uw tips.

Ik ben wel degelijk op de hoogte van alle maatregelen. Maar wat mag wel en wat niet. Het wordt als maar drukker op straat. Om mij heen zie ik mensen al heel veel meer doen, wat niet de bedoeling is.

Zo was ik gisteren bij een viskraam, daar staan ze met zijn zessen in de kraam, maar ze mogen niet samen in de auto reizen. En het gekochte visje mag je niet voor de kraam eten , maar ergens anders op de markt? In de supermarkt, wil je niet weten hoe druk het daar is, maar als je schoenen wilt kopen mag je maar met vier in de winkel. Het heeft allemaal niets met het reizen met de trein te maken, maar wil het toch even kwijt.  

 

Ik heb nog geen duidelijk antwoord kunnen vinden met betrekking tot het gebruik van OV-fietsen.

In het overzicht met beschikbare fietsen staat bij een aantal locaties (i.i.g. bij Amsterdam centraal) dat daar tijdelijk geen fietsen worden verhuurd. Bij een hele hoop andere locaties stond dat niet. Kan ik ervanuit gaan dat dit bij die locaties dan nog wel mogelijk is?

Ik kan me goed voorstellen dat het bij onbemande stallingen wellicht lastiger is i.v.m. schoonmaken, maar verder leek het me wel een handig alternatief om op mijn bestemming te komen zonder verder met het ov te hoeven.

Goede morgen,

 

Ik zal mij even voorstellen. Ik ben een moeder van middelbare leeftijd en wil graag mijn kind van 36 bezoeken in Amsterdam. Er wordt steeds gezegd als je niet “hoeft” ga niet reizen. Als ik nu, in het WEEKEND dit toch een keer wil ondernemen, wordt mij dan de trein geweigerd? En hoe doen andere mensen dat in het weekend, die misschien met gezin of kinderen ergens heen willen? Ik heb mij al een mondkapje aangeschaft. En hoe gaat het met bus of tram, reeds in Amsterdam aangekomen?

Onze categorie mensen zie ik niet voorbij komen in de verhalen. 

 

Ik zit met een zelfde soort 'probleem’ Ik wil mijn moeder van 76 graag bezoeken (en moet haar helpen met wat administratieve taken), maar heb geen auto en te lang niet gereden om veilig ergens heen te rijden met een deelauto. Tijdstip/dag maakt in dit geval niet uit. Op de fiets is het voor mij zo'n 40 km enkele reis. Het zou mooi zijn als mensen zoals u en ik kunnen reizen op een rustig tijdstip (NS kunnen jullie hierin advies geven/een plan maken?) dat er geen diensten beginnen voor mensen die naar hun werk moeten (met mondkapje, hygienemaatregelen, etc). 

Natuurlijk moet je gewoon je moeder gaan bezoeken met de trein. Ik denk dat als je ‘s-ochtends om een uur of elf op een doordeweeks dag vertrekt je zeer weinig reizigers tegenkomt Je zou dan na 7 uur ‘s-avonds kunnen terugreizen. Ook dan denk ik dat je zeer weinig mensen tegenkomt in de trein. In het weekend is het momenteel nog het drukst in de trein denk ik.    

Badge +3

Ik heb nog geen duidelijk antwoord kunnen vinden met betrekking tot het gebruik van OV-fietsen.

In het overzicht met beschikbare fietsen staat bij een aantal locaties (i.i.g. bij Amsterdam centraal) dat daar tijdelijk geen fietsen worden verhuurd. Bij een hele hoop andere locaties stond dat niet. Kan ik ervanuit gaan dat dit bij die locaties dan nog wel mogelijk is?

Ik kan me goed voorstellen dat het bij onbemande stallingen wellicht lastiger is i.v.m. schoonmaken, maar verder leek het me wel een handig alternatief om op mijn bestemming te komen zonder verder met het ov te hoeven.

Als een fietsenstalling gesloten is dan staat dat erbij op https://www.ns.nl/fietsenstallingen en ook welke er dan open is als alternatief. Voor Amsterdam C is dat de stalling aan de westzijde.

Op zich is ontsmetten je eigen verantwoordelijkheid, maar een OV-fiets is niet iets dat snel van hand tot hand gaat zoals het eerste winkelwagentje uit de rij, of het bovenste mandje op de stapel (voor zover mensen die dingen bij de uitgang inleveren en niet bij de kassa laten staan). Een fiets is dus geen echt gevaar om aan te raken.

Reputatie 7

Hoe zit het eigenlijk met de ventilatie in de treinen? Raampjes open doen zit er niet meer in. Zijn de systemen die er zijn verbonden met de buitenlucht, of wordt het gerecirculeerd?

Hoe zit het eigenlijk met de ventilatie in de treinen? Raampjes open doen zit er niet meer in. Zijn de systemen die er zijn verbonden met de buitenlucht, of wordt het gerecirculeerd?


Deels circulatie deels lucht van buiten, maar uiteraard gaat het door filters.

Hoe zit het eigenlijk met de ventilatie in de treinen? Raampjes open doen zit er niet meer in. Zijn de systemen die er zijn verbonden met de buitenlucht, of wordt het gerecirculeerd?


Deels circulatie deels lucht van buiten, maar uiteraard gaat het door filters.

En houden die filters virussen tegen?

Reputatie 7

Ongetwijfeld helpen alle beetjes. Bedankt voor de info Jeroen!

We willen 15 Juni op vakantie. Maar hebben geen auto. Kunnen we dan met koffers en al de trein in???

Reageer