beantwoord

Duitsland en België

  • 11 August 2022
  • 6 reacties
  • 2758 Bekeken

Hallo,

 

Ik heb net een weekend vrij abonnement aangeschaft. Ik wilde graag weten of ik hier mee ook vrij kan reizen naar grensplaatsjes als Aachen of misschien zelfs Antwerpen.

Ik weet wel dat je vrij kunt reizen op alle trein vervoerders behalve Thalys.

 

Alvast bedankt voor het antwoord!

 

Mr Tamminga 

icon

Beste antwoord door Tochjo 11 August 2022, 06:51

Bekijk origineel

6 reacties

Badge +3

U kunt met Weekend Vrij gratis reizen tot en met Aachen, Emmerich, Gronau en Leer. Op die stations staan ook OV-chipkaartpaaltjes. Er zijn geen stations in België waar u met Weekend Vrij gratis naartoe kunt.

Reputatie 7
Badge +4

U kunt in Duitsland gratis naar Leer, Gronau en Aken, maar niet verder. Overigens kunt u in augustus met een Duits negeneuroticket dus vanaf uw vertrekplaats in Nederland overal naar toe in heel Duitsland, alleen u moet dan bij de oosterburen met stop- of regionale treinen reizen. Met IC of ICE in Duitsland met dit ticket mag niet. Als u naar Antwerpeen reist heeft u een internationaal kaartje nodig. U kunt bij het bestellen aangeven dat u honderd procent korting heeft, mits u natuurlijk in het weekend reist. Een kennis van mij is zo retour naar Trier gegaan, wel op verschillende dagen ;-)

 

Met de combinatie Weekend vrij en negeneuroticket kunt u verder zonder kosten naar Keulen of Hamburg, in theorie zelfs naar elk station in Duitsland, maar de reis wordt dan mogelijk erg lang. 

Reputatie 7
Badge +1

Das 9€ ticket geldt in NAHverkehr, dus geen IC/ICE-treinen, en ook bustrammetro in heel DE tot uitelrijk 31/8. Het geldt NIET-in principe, al krijg je meestal enkel een bestraffend preekje, tussen grens en 1e halte in DE-tenzij je dat met die w.e.v kan overbruggen en geldt in DE nog steeds en net weer aangekondigd tot minstens 31/12 Maskerdraagplicht-wat velen daarom alleen al afschrikt.

Naar Antw reis je meestal veel voordeliger maar langer in tijd vanaf Roosendaal-koop daar in de NMBS automaat een Bels biljet-gevoelige afslag voor ju/se-nior.

OF momenteel nog voordeliger met de Connexxion Zeeland bus vanaf Breda- koop 6-pack= 6 ritjes voor 9€-geldt tot 30/9, maar die bus heeft een onvoordelige halte in LinkerOever

OF momenteel nog voordeliger met de Connexxion Zeeland bus vanaf Breda- koop 6-pack= 6 ritjes voor 9€-geldt tot 30/9, maar die bus heeft een onvoordelige halte in LinkerOever

Niet handig, je eindigt in Antwerpen op een industrieterrein ver buiten de binnenstad.

Reputatie 7
Badge +1

Nog onhandiger is dat de Sixpack Zomertickets überhaupt al niet geldig zijn in de bussen naar België. Zie de voorwaarden:

Het Sixpack Zomertickets is niet geldig op:

  • Belgisch grondgebied. Dus niet op de lijnen 19, 395, 42 en 50 in Zeeland. Wil je van Zeeland naar België reizen, of andersom? Koop dan een los kaartje bij de chauffeur voor het traject vanaf/tot aan de Nederlandse grens.
  • IJsselmond
  • Texel
  • de Valleilijn
  • de Nachtlijnen
Reputatie 5

OF momenteel nog voordeliger met de Connexxion Zeeland bus vanaf Breda- koop 6-pack= 6 ritjes voor 9€-geldt tot 30/9, maar die bus heeft een onvoordelige halte in LinkerOever

Niet handig, je eindigt in Antwerpen op een industrieterrein ver buiten de binnenstad.

 

Vind de afstand tot de binnenstad persoonlijk nog wel meevallen. Binnen zo’n circa 20 min lopen via een ietwat shabby woonwijk en de interessante Sint-Annatunnel ben je al bij de Grote Markt. (Overigens kun je ook de gratis veerboot pakken.)

De trein is zeker sneller en handiger, maar als je een beetje wegwijs bent en niet gebonden aan een tijdstip, kan het prijsverschil tussen een een last-minute treinkaartje en een bus actieticket (of een vrij reizen/studenten-abonnement) enorm zijn.

Echter zijn zoals loklok8 al zegt de Sixpack zomertickets niet naar Antwerpen geldig.

 

Back on topic: Weekend Vrij is naar geen enkel Belgisch station geldig. Dus ook niet op de NS Intercity Amsterdam-Antwerpen-Brussel, tenzij je een losse ticket (met 100% korting in NL) koopt.

Naast de Thalys is het abonnement ook niet geldig in de Eurostar en dien je in de IC Direct tussen Schiphol en Rotterdam nog steeds een toeslag te betalen. Officieel kun je binnenlands zonder toeslag met de IC Berlijn en de ICE reizen, echter gaat de laatste maanden het verhaal dat binnenlandse reizigers geweerd worden vanwege de grote drukte.

 

Van de gratis te bereiken Duitse grenssteden raad Aachen het meeste aan. Een heel mooie stad met een eigen karakter. In Limburg kun je inchecken bij Arriva, in Aachen vind je de uitcheckpalen in de stationshal beneden, naast de McDonalds en de Yorma’s.

Echter zijn Leer (nabij Groningen), Emmerich (nabij Arnhem) en zelfs Gronau (nabij Enschede) ook wel het bezoeken waard. 

Veel plezier met je abonnement! :) 

Reageer