ov-begeleiderskaart vanaf 11/12/2022 geldig in Belgie!

  • 16 November 2022
  • 8 reacties
  • 233 Bekeken

Reputatie 1
  • Op het juiste spoor
  • 12 reacties

Ik ben een jaar aan het touwtrekken geweest via de ombudsrail met de NMBS. Veel bellen, geduld en emails. Tjah ik woon in (NL) de grensstreek en moet geregeld naar UZ Brussel met mijn gehandicapte partner.

We kunnen vanaf 11.12.2022 in België 1 treinkaartje kopen en de Nederlandse ov begeleiderskaart gebruiken zonder te starten in Nederland 🎊🎊🎊

Het ongemak is dus binnenkort van de baan 🎊🎊

 

Hoe het zit met De Lijn (bus en tram) dat weet ik niet. Wel is het zo dat de NMBS Belgische ov begeleiderskaarten uitgeeft en ook gebruikt worden in bus en tram en metro. 

Ik zou uitleggen dat het in de NMBS de kaart accepteert in de trein, dan zal de controle in bus of tram niet moeilijk moeten doen. 

Ik lees graag jullie bevindingen na 11 december 2022.

-------

Email van de directie nmbs:

Beste,

De voorbije maanden hebben we het nodige ondernomen om onze regels en processen aan te passen.

Vanaf 11 december 2022 volstaat het om uw Nederlandse OV-begeleiderskaart te tonen aan de treinbegeleider. Als houder van een Nederlandse kaart kan u vanaf dan op het NMBS-net kosteloos een begeleider meenemen (zowel bij een grensoverschrijdende als niet-grensoverschrijdende reis). U heeft vanaf dan geen bijkomende vervoerbewijzen of kaarten nodig (zoals het €0-biljet van NS).

In de hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,

Matthias Dubois

NMBS

 

ze referentie Uw referentie Brussel, 14 november 2022.

Referenrie: JDS/81957313 2021/04/273/01

 

Uw vraag m.b.t. de reactie van S*** Van N***
Geachte mevrouw,
Wij hebben uw vragen in het dossier van S*** Van N** goed ontvangen. Alvast onze oprechte excuses voor 
ons laattijdige antwoord. U vroeg ons of wij de Nederlandse kortingskaart Kosteloze Begeleider al kunnen 
erkennen zonder dat het omgekeerde het geval is. 
Intussen werd beslist dat de kaarten Kosteloze Begeleider van NS en van CFL vanaf 11 december 2022 zullen 
worden geaccepteerd op ons net. Vanaf die datum zal er dan ook geen 0€-biljet meer nodig zijn voor de 
begeleider van reizigers die vanuit Nederland of Luxemburg reizen met een kaart Kosteloze Begeleider.
Wij hopen u met deze informatie van dienst te zijn.
Met vriendelijke groeten.
Liesbeth Van Praet
NMBS Klantendienst

 


8 reacties

Reputatie 7

Hebben NMBS en NS International dit ook op hun site gezet…? :)

Reputatie 1

Het is nu nog vers van de pers laat ik het zo zeggen. Dus er zal via heel veel kanalen gecommuniceerd moeten worden. Vandaag had ik een gesprek met Martin van iederin.nl (organisatie zit aan tafel met de overheid tbv personen met een beperking) we vroegen ons ook af hoe men dit gaat communiceren naar de buitenwereld.

Weet wel dat duizenden websites, voornamelijk bij organisaties voor personen met een handicap aangepast moeten worden.

Ik heb Argonaut, die de begeleiderskaart verstrekt, per mail op de hoogte gebracht met de officiële brief als bijlage.

Volgende week ga ik ook achter De Lijn aan (bus en tram) in Vlaanderen. Heb van de directie nog geen antwoord ontvangen.

Mocht je iets in de media lezen, wil ons op de hoogte houden?

Ik zal mijn contactpersoon bij de NS even mailtje sturen met het verzoek of men de informatie op de website wil plaatsen. Je brengt mij wel op een idee. Die officiële brief die ik heb al ik doorsturen naar een aantal organisaties. 😃

 

Heb je interesse in de officiële brief met kenmerken etc (om deze uit te printen… mocht je wellicht ook de LIJN gebruiken tram/bus/metro in Vlaanderen om bij controle te tonen. Want vanuit De Lijn is nog geen reactie)…  stuur mij even een mailtje naar het volgend adres: brief@asdrep.nl

Ik zal je dan de pdf sturen. Indien organisaties of lezers de PDF ook willen ontvangen, stuur een email.

Reputatie 7

De Nederlandse Oogvereniging heeft in de nieuwsbrief van gisteren aangegeven dat de Nederlandse begeleiderskaart vanaf 11 december geldig is in treinen van de NMBS, minus Thalys en Eurostar.
 

Reputatie 1

Het blijft vreemd dat er vanuit de NS geen antwoord retour komt, contact gehad met de secretaresse van de directeur per email. Mooi dat de Oogvereniging het ook overneemt. Via ‘IEDERIN.nl’ was op facebook en twitter ook een bericht geplaatst.

Binnenkort De LIJN weer eens benaderen. Had hier ook de secretaresse van de directrice een email gestuurd, geen antwoord terug. Van de week ga ik haar bellen. Tram, bus en metro van De Lijn is tot heden nog geen groen licht voor de Nederlandse begeleiderskaart

Reputatie 1

Neem de waterbus over de Schelde bij Antwerpen!

Wat ook interessant kan zijn, met de OV-begeleiderskaart mag de begeleider gratis mee en krijgt de persoon met een beperking korting bij tonen van de kaart op het moment dat je opstapt. Op de boot betaalde ik vrijwel niets voor mijn partner.

https://www.dewaterbus.be/nl/schelde

Je kan bij diverse plaatsen aan de schelde uitstappen en wellicht ergens iets drinken en pak je de waterbus terug.

Ik raad iedereen aan om een ticket te kopen als je bij de waterboot bent (ben zelf met partner in 2020 op de waterboot geweest). 

Vanaf station Antwerpen neem je de tram naar de ‘Groenplaats’ vanaf hier loop je naar de Schelde. Je loopt het centrum uit. Denk 10 minuten lopen.

Reputatie 1

Je kan de ov-begeleiderskaart ook in de FLIXBUS gebruiken (zoals ik op de website heb gelezen). Zelf heb ik nog geen gebruik gemaakt met mijn partner van de FLIXBUS. Dus reacties zijn welkom.

In sommige gevallen is het goedkoper om met de flixbus naar België te reizen of door Nederland. In ons geval zouden wij 7 euro betalen voor 1 persoon, enkele reis van Maastricht naar Brussel (2 uur reizen). Met de trein (maastricht-luik-brussel) zijn we langer onderweg en is het kaartje voor de trein is prijzig.

 

Reputatie 1

RYANAIR vliegen.. heb je een ov-begeleiderskaart of parkeerkaart voor gehandicapten… neem contact op met RYANAIR en geef aan dat de persoon met een beperking een looprek heeft (slecht ter been) en hij of zij met een begeleider vliegt. 

Wat de persoon ook mankeert, RYANAIR werkt met codes. Codes die gekoppeld zijn aan een beperking. Gezien ik mijn partner niet aan een code kon hangen is besloten ‘de looprek’. Mijn partner heeft niets met een looprek.

RYANAIR zet jullie dan naast elkaar in het vliegtuig. Je betaald geen geld voor deze service. Ik heb destijds via online chat dit geregeld voor mij en mijn partner.

Je kan met je begeleiderskaart of de blauwe kaart gaan staan zwaaien bij RYANAIR maar daar bereik je niets mee. Eerst je reis boeken, daarna chatten online met ryanair.

Reputatie 1

oja, het is dus zo dat je geen zitplaatsen moet reserveren. Eerst chatten met RYANAIR voor zit plaatsen.

Reageer