beantwoord

Tram: Zelfde reis, zelfde dag, andere tarief, hoe kan dat?

  • 3 November 2023
  • 5 reacties
  • 126 Bekeken

Reputatie 4

Zelfde reis , verschillende prijs

 

Zie bovenstaande reis met NS Businesscard. volgens mij is er geen spits heffing in de Tram, en ook andere kortingen op specifieke tijden zijn niet van toepassing. Hoe kan het dan zijn dat NS een andere tarief in rekening brengt? 

Er zit een treinreis voor of na de tramreis

icon

Beste antwoord door mrfreeze 3 November 2023, 10:03

Bekijk origineel

5 reacties

Reputatie 7
Badge +3

Hoi HenkK,

Ik mis het screenshot 😉

Maar een reden zou kunnen zijn dat er voorafgaand aan een van de reizen nog een andere reis is gemaakt.

EDIT: Screenshot is toegevoegd. Heb de reizen even opgezocht in 9292. De ene kant op is inderdaad een cent duurder dan de andere kant op. Dat wordt echter niet door NS bepaald, maar door HTM. Misschien is de ene kant op net een paar meter langer?

Reputatie 7
Badge +3

Op bijgevoegd plaatje kun je zien dat de haltes aan verschillende zijdes van het kruispunt liggen. Dat kan inderdaad een cent schelen in de prijs van de rit. Ik ben in de loop der jaren meerdere voorbeelden tegengekomen.

 

Reputatie 7
Badge +3

Het verschil in prijs heeft te maken met de locatie van de haltes en zie je vaker in Den Haag.

Reputatie 4

Interessant, de geografische locatie bepaald inderdaad het tarief, HTM meldt op hun site:

-=-=

Instap- en kilometertarief

Reizigers betalen in bus en tram van HTM  in 2023 € 0,187 per kilometer (was € 0,174). Het totale tarief voor reizen met de OV-chipkaart bestaat naast een kilometertarief ook uit een basistarief. Dit basistarief betaalt iedere reiziger aan het begin van zijn reis met bus, tram en metro en is in heel Nederland gelijk. Het basistarief wordt in 2023  € 1,08 (was € 1,01).

-=-=

Het verschil zit in het kilometer tarief, Echter staat er niet bij of er per meter, decameter, hectometer of kilometer wordt afgerekend. Als het tarief op de decicent wordt vastgesteld zal er vast per meter worden afgerekend, maar waar dat staat is onduidelijk. 

Reputatie 7
Badge +3

Je betaalt bij tram en bus ook voor de exact afgelegde afstand. Bij situaties met eenrichtingsverkeer kan een rit in de ene richting iets langer zijn dan een rit in de andere richting. Of omgekeerd. En je betaalt voor alle slingers in de route. 

In Amsterdam is er het voorbeeld van een tramrit tussen de haltes Leidseplein en Weesperplein. Heen kost 1,46, terug 1,48. Bij het Leidseplein liggen de haltes nog verder uit elkaar dan in het Haagse voorbeeld. Dat wordt niet volledig gecompenseerd door het feit dat de haltes bij het Weesperplein ook een stukje uit elkaar liggen.
Van het Leidesplein naar het Weesperplein vertrek je vanaf de halte bij de ABNAMRO geldautomaat. Terug kom je aan bij de halte bij Hotel La Boheme.

 

Reageer