beantwoord

Online vertrekstaten


Reputatie 3
Ik zie dat de online vertrekstaten zijn verdwenen... :(https://www.ns.nl/vertrekstaten/asd1.pdf werkt bijv. niet). Kunnen we deze nog terug verwachten?
icon

Beste antwoord door Miriam NS 12 december 2018, 16:59

Ik heb inmiddels begrepen dat dit al een tijd zo is en dat deze keuze vorig jaar bewust is gemaakt. Deze komen dus ook niet terug op de site.

Bekijk origineel

10 reacties

Goed dat je dit aankaart Jan-Mark. Ik ga er even achteraan!
Ik heb inmiddels begrepen dat dit al een tijd zo is en dat deze keuze vorig jaar bewust is gemaakt. Deze komen dus ook niet terug op de site.
Reputatie 5
Helaas maakt NS nogal eens zulke keuzes bewust intern en communiceert er verder niet over. De vertrekstaten zijn verdwenen en een verwijzing naar de dienstregelingstabellen kan ik al evenmin op de website vinden. (Die tabellen zijn er nog wel - als tenminste je de link hebt bewaard.)

Het is duidelijk dat NS alle "vaste" informatiebronnen wil laten verdwijnen. Dat is bijna gelukt: alleen de gele vertrekstaten zijn - als je goed zoekt - nog te vinden, als ze tenminste niet vervangen zijn door een sombere foto van een wachtende reiziger of een gedicht. Ook het niet meer vermelden van een tijdelijk gewijzigde dienstregeling past daarbij, ook al is die wijziging een dag tevoren gepland. Informatie over zo'n trein is er eenvoudigweg niet meer - met als "voordeel" dat hij niet telt als uitgevallen trein of als gemiste aansluiting. Ook dat is zo'n bewust intern besluit.

De reiziger moet telkens maar op z'n smartphone kijken welke trein er vandaag rijdt. Maar die telefoon moet natuurlijk niet te oud zijn, want het verzenden van een waarschuwing per SMS wordt beëindigd - te duur...
Badge +3
Viel me ook op dat de online vertrekstaten sinds deze week offline zijn gehaald. Op Twitter klaagden mensen daar ook al over. Had er maandag nog een link naar geplaatst, weliswaar oude versie 2018 (wijzigingsblad 10 juni) maar ze stonden er in ierder geval nog.

Er is natuurlijk wel het papieren spoorboekje, maar dat is meer dan 700 pagina's. De gele vertrekstaten online aanbieden (in PDF formaat) kost hooguit een paar honderd MB aan ruimte op de site en minimaal dataverkeer.

Voor een IT-afdeling is dat een fluitje van een cent, die PDF'jes genereren n.a.v. ieder wijzigingsblad, en je maakt er waarschijnlijk veel meer mensen blij mee dan je zou denken!

Het issue op Twitter was iemand die bijv. in één oogopslag per dag alle ICE verbindingen vanuit Arnhem wilde weten, en zo hotelovernachtingen kon inplannen als er laat op de dag/avond geen aansluitende treinen meer waren. Dat is nu een heel karwei, want de 'actuele vertrektijden voor Arnhem' in de planner en app geven ook maar beperkte info, en al helemaal niet voor andere dagen of feestdagen e.d. in de toekomst.
Reputatie 5
Robert B schreef:

[...] De gele vertrekstaten online aanbieden (in PDF formaat) kost hooguit een paar honderd MB aan ruimte op de site en minimaal dataverkeer.[...]Bovendien zijn de bestanden er gewoon al. Daar worden immers de gele vertrekstaten mee geprint (nog wel...). Ik ben wel benieuwd welke overwegingen ten grondslag liggen aan die bewust gemaakte keuze. Een besparing kan het niet zijn.
Badge +3
Rudi schreef:

Bovendien zijn de bestanden er gewoon al. Daar worden immers de gele vertrekstaten mee geprint (nog wel...). Ik ben wel benieuwd welke overwegingen ten grondslag liggen aan die bewust gemaakte keuze. Een besparing kan het niet zijn.


Exact, dat dus! De webpagina's waren er ook al dus even een update-scriptje runnen om ze te voorzien van de nieuwste PDF'jes en klaar. Iedereen blij.. 😮
Reputatie 1
Miriam NS schreef:

Ik heb inmiddels begrepen dat dit al een tijd zo is en dat deze keuze vorig jaar bewust is gemaakt. Deze komen dus ook niet terug op de site.Wat is dat dan, die 'bewuste' keuze. Ik zou graag willen weten wat daar aan ten grondslag ligt. Het zal ergens nog wel in de 'interne' notulen zijn te vinden.
Ik kan me namelijk geen een argument bedenken waarom deze keuze is gemaakt, of zit de server vol....

Het verzoek om ze gewoon weer te plaatsen. Zeeeeeeer kleine moeite groot plezier.
Reputatie 3
@Miriam NS Dank voor het achterhalen, helaas wel een erg teleurstellend antwoord dus 😞 Jammer dat de Reisinformatieafdeling zo steeds klantonvriendelijker wordt...
Reputatie 1
Wat is er dan achterhaald. Alleen dat er een bewust keuze is gemaakt.
'Een bewuste keuze' is geen argument.

Ik vraag me dus werkelijk af wat nu de reden is.
Badge +3
Graag een update inderdaad, want in andere recente topics wordt er ook weer naar gevraagd.

"Tja, we zien bijna niemand meer die gele dingen raadplegen" is geen reden om ze online ook maar weg te halen.

Ze zijn immers gewoon beschikbaar, stonden er altijd keurig op de site (soms voorlaatste wijzigingsblad, maar goed..) en printen op A0 formaat in het geel hoeft niet, tenzij je ze als behang of vloerbedekking wilt.

Of die van je favoriete station op de deur van je koelkast... Dus waar blijven ze?

Reageer