beantwoord

E-Sigaret op PerronToon eerste bericht

57 reacties

Bp2000 verbiedt roken. De Tabakswet heeft het over een rookverbod, waarbij een rookverbod het roken van tabaksproducten verbiedt. Stomen met een e-sigaret is in ieder geval onder de Tabakswet niet zonder meer verboden.

De AVR-NS, de algemene voorwaarden, verbieden expliciet de e-sigaret. Daarmee is het feestje bij NS voorbij, het mag niet op grond van de AVR.


Bedankt, dat wilde ik dus even weten 😉
Dat is in ieder geval wat ik er nog van weet uit een vorige discussie. Mocht iemand toch van mening zijn dat het roken van een e-sigaret ook wettelijk verboden is, dan ben ik erg nieuwsgierig waar dat geregeld is! 🙂
Reputatie 7
Badge +4
Verboden is het uiteraard niet. Het gaat om het roken op perrons en op de trein. Roken an sich is niet verboden. Mensen worden wel door de wet beschermd om er niet ongewenst mee in aanraking te komen.

In mijn jonge jaren zaten leraren op hun podium in de klas te roken en dat mocht gewoon. De leerlingen worden daartegen nu dus beschermd. Een wet heeft doorgaans als elementen vrijheidsbeperking en bescherming. Overtreders willen kennelijk de bescherming van anderen niet, dan wel zijn niet bereid hun gedrag aan te passen. Dan heb je wetgeving nodig die gedrag kan afdwingen door sancties.

Nu zullen maar heel weinig leerkrachten bovengenoemd rookgedrag nog vertonen en dat heeft ook zeker te maken met voortschrijdend inzicht over de risico's ervan. Los daarvan is het als voorbeeldgedrag ook ongewenst.
Je kunt een topic natuurlijk ook vanaf het begin doornemen...
Het gaat om het roken op perrons en op de trein.
Daar doel ik ook op, of het roken van een e-sigaret onder het wettelijke rookverbod valt voor middelen van personenvervoer. Puur uit interesse, ik kan mij geen wettelijke bepaling herinneren die het verbiedt namelijk. Alleen de huisregels / algemene voorwaarden van de vervoerder.

Het artikel waarvoor PV is opgemaakt is Bp2000, artikel 72. Zoals Slidestops al laat zien, dat artikel verwijst naar de huisregels van de vervoerder. De vervoerder moet het dus op eigen initiatief verbieden in de regels, in tegenstelling tot het 'normale' rookverbod, waarbij wettelijk geregeld is dat de ondernemer die het personenvervoer exploiteert, een rookverbod moet instellen en handhaven.
Reputatie 7
Badge +4
Handhaven (bekeuren) mag, ook bij een e-sigaret en dat kan alleen als er sprake is van een wetsovertreding. Dat kan tegenstrijdig zijn of lijken. Roken mag en is niet verboden, maar het mag niet in alle situaties. De grotere focus op bescherming tegen gezondheidsrisico's is ook de basis van het ontmoedigingsbeleid van de overheid. Dat strekt zich ook uit tot de trein, waar je niet ongewild met sigarettenrook of aanverwant mag worden geconfronteerd. De e-sigaret is er in opgenomen omdat het ondoenlijk is dit goed te onderscheiden.
Zeker, maar de handhaving is op grond van een artikel wat weer verwijst naar de huisregels van de vervoerder (Bp2000, artikel 72). Daarmee ligt de keuze dus bij de vervoerder om het rookverbod deels of geheel te laten gelden voor e-sigaretten. Dat vroeg ik mij af.

Reageer