beantwoord

Stationsnamen Den Haag en 's-Hertogenbosch

  • 21 February 2024
  • 3 reacties
  • 112 Bekeken

Reputatie 5

Waarom heten de Haagse stations eigenlijk Den Haag C./HS/etc. in plaats van 's-Gravenhage, maar wel ‘s-Hertogenbosch (oost) in plaats van Den Bosch?

icon

Beste antwoord door iMark 21 February 2024, 18:55

Bekijk origineel

3 reacties

Reputatie 7
Badge +3

https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/media-cultuur/hoe-zit-het-hoe-komen-den-bosch-en-den-haag-aan-hun-dubbele-naam/

De gemeentes noemen zichzelf Den Haag respectievelijk ‘s-Hertogenbosch. De spoorsector conformeert zich aan die keuzes.

https://www.s-hertogenbosch.nl

https://www.denhaag.nl/nl/

Badge +3

Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Den_Haag

Vanouds werd de plaats Die Haghe of Den Hag(h)e genoemd. In 1568 sprak Filips II bijvoorbeeld van de „vrijheijt van den Hage”.[6] Vanaf het begin van de 17e eeuw gebruikte het stadsbestuur officieel de naam 's-Gravenhage, die deftiger klinkt en een samentrekking is van 'des Graven ha(a)ge' (waarschijnlijk werd het toen al opgevat als de Haag (= het bos) van de Graaf van Holland). De oude naam Den Haag bleef in de volksmond bestaan. Een vergelijkbare articulatie is waar te nemen bij de stad Den Bosch, die in de volksmond ook nog altijd zo genoemd wordt, terwijl de officiële naam 's-Hertogenbosch is (wat vanouds werd opgevat als het bos van de Hertog van Brabant)

Sinds 1990 gebruikt de gemeente zo veel mogelijk de naam Den Haag in plaats van 's-Gravenhage, om aan te sluiten bij het gangbare taalgebruik en bij buitenlandse benamingen als The Hague (Engels) en La Haye (Frans). In identiteitskaarten en officiële stukken van de gemeente staat echter 's-Gravenhage,[7] nadat in 1990 een voorstel om de gemeentenaam officieel in Den Haag te veranderen was afgewezen. De telefoondienst en de posterijen gebruiken eveneens 's-Gravenhage. De spoorwegen en wegbeheerders gebruiken de kortere naam Den Haag. In de BAG[8] staat de woonplaatsnaam 's-Gravenhage (woonplaatscode 1245).

Overigens gebruikt men intern wel de verkorting Gv* voor Den Haag, wat afgeleid is van 's-Gravenhage. Als je in de reisplanner ‘Gv’ intypt zet deze dat dus automatisch om naar Den Haag HS, terwijl ‘Gvc’ Den Haag Centraal wordt, ‘Gvm’ wordt Den Haag Mariahoeve en ‘Gvmw’ wordt Den Haag Moerwijk.

Reageer