beantwoord

Zwolle -

 • 30 April 2024
 • 9 reacties
 • 163 Bekeken

We willen met 4 volwassenen met de trein vanuit Zwolle naar Naarden-Bussum met 4 fietsen op een weekdag in juni omstreeks 9u ‘s ochtends. Rekenig houdende met 1 overstap zou dit lukken als volgt:

 • 9u20 Zwolle
 • 9u55 Amersfoort  
 • 10u01 Amersfoort
 • 10u25 Naarden-Bussum

Ik heb me even ingelezen in de prijszetting van de tickets.

Prijs origineel: (18,20 p.p. + 7,5 EUR p.f.) x 4 p = 102,8 EUR

Prijs samenreis:  via abo Flex Dal Voordeel (dat ik pas in juni koop en na maand opzeg):

 • Indien fietskaarte ook geniet van 40% korting:
  • 5,60 abo   + (18,20 EUR + 7,5 EUR p.f.) x 4 p. x 60% (-40% samenreiskorting) = 67,28 EUR
 • Indien fietskaartje niet geniet van 40% samenreiskorting:
  • 5,60 abo   + (18,20 EUR x 4 p. x 60% ) + (7,5 EUR p.f. x 4p) = 79,28 EUR 

Mijn vragen:

 • is dit traject haalbaar met 4p elk één fiets op een weekdag?
 • welke berekening van samenreiskorting is correct? of graag even corrigeren bij foutjes...
 • Is dit werkelijk de goedkoopste oplossing of zijn er specialisten met andere suggesties die minder kosten of minder omslachtig zijn?
 • kunnen we dit aan het loket regelen of dienen we dit best online af te handelen?
 • is er een kans op uitverkochte trein of andere prijszetting, of maakt het niet uit wanneer dit aangekocht wordt?

dank je voor de inzichten

icon

Beste antwoord door Isitimela 30 April 2024, 12:18

Bekijk origineel

9 reacties

Reputatie 6
Badge +1

Of het haalbaar is om dit met 4 fietsen te doen, is erg lastig te zeggen. Het is erg afhankelijk van hoe druk het is en wat voor materieel er wordt ingezet. Ik verwacht dat het geen probleem zal zijn, maar houd er wel rekening mee dat jullie waarschijnlijk niet bij elkaar kunnen zitten, maar verdeeld over de diverse fietsplaatsen in de trein moeten zitten. Uiteindelijk is het altijd de conducteur die bepaalt of de fietsen mee mogen.

Op het fietskaartje krijg je geen 40% korting, dus je betaalt € 7,50 per fiets. 

Aangezien je met een fiets volledig in de daluren moet reizen, kun je ook een groepsticket nemen. Dan betaal je € 38 voor 4 personen: https://www.ns.nl/kaartjes/groepsticket-daluren.

Zowel het groepsticket als het abonnement kun je alleen online aanschaffen. 

Als een trein vol is, kun je gewoon de volgende nemen zonder bij te moeten betalen, zolang je maar zorgt dat je voor aanvang van de spits op de eindbestemming bent. 

Badge +3

In aanvulling op bovenstaande:
 

Is dit werkelijk de goedkoopste oplossing of zijn er specialisten met andere suggesties die minder kosten of minder omslachtig zijn?

NS kent ook de NS PrijsTijd Deal. Als ruim van tevoren een kaartje wordt gekocht voor dit traject, dan zijn de vervoerbewijzen voor de reizigers maar 7,28 euro per stuk, zonder dat een abonnement nodig is. De totale prijs komt dan uit op 4 × (7,28 + 7,50) = 59,12 euro. Merk op dat dit wel een risico inhoudt: eenmaal gekochte tickets zijn niet meer te annuleren. Daarbij moet u ze op het juiste moment kopen. Er moet dus ruim van tevoren duidelijk zijn welke dag het gaat worden. Op dit moment zijn deze kaartjes te koop voor een reis op 30 mei, maar nog niet voor latere reizen. Die kaartjes komen binnenkort pas beschikbaar.

 

is er een kans op uitverkochte trein of andere prijszetting, of maakt het niet uit wanneer dit aangekocht wordt?

Bij de NS PrijsTijd Deal geldt: hoe korter voor de reis het kaartje gekocht wordt, hoe duurder. Voor de andere vervoerbewijzen maakt dat voor de prijs niet uit. Vervoerbewijzen kunnen niet uitverkocht raken.

  

kunnen we dit aan het loket regelen of dienen we dit best online af te handelen?

Alle e-tickets (zoals voor Samenreiskorting, Groepsticket en NS PrijsTijd Deal) kunnen alleen online worden gekocht, niet aan het loket.

Prima, dat is duidelijk, dank je voor de reacties.

Reputatie 7
Badge +3

Met 4 fietsen met samenreiskorting willen reizen is een gok. Je moet immers alle 4 bij elkaar zitten en dat wordt lastig omdat er meestal maar 2 tot 3 fietsen op een fietsplaats kunnen. Dat zelfde geldt ook voor groepstickets.

Je bent iets meer kwijt als je zorgt dat er nog een 2e flex dal voordeel abonnement is. Voordeel van flex is dat je met deze terug gezet naar basis makkelijker samenreiskorting er op kan zetten.

 

Reputatie 7
Badge +3

Met 4 fietsen met samenreiskorting willen reizen is een gok. Je moet immers alle 4 bij elkaar zitten en dat wordt lastig omdat er meestal maar 2 tot 3 fietsen op een fietsplaats kunnen. Dat zelfde geldt ook voor groepstickets.

 

4 fietsen en dan bij elkaar zitten in een SNG sprinter is al onmogelijk. Per treinstel is er 1 fietsplek waar je met wat moeite 2 fietsen kwijt kan. Met 4 fietsen moet je je dus al verdelen over 2 stellen en zit je niet bij elkaar. In bovenstaande reis wordt het stuk van Amersfoort Centraal naar Naarden-Bussum gereden met SNG stellen, de meeste dagen met 2 stellen maar soms ook met 1 stel.  https://treinposities.nl/rit_per_station/amf/5830

We hoeven op zich niet bij elkaar te zitten en ook kunnen de fietsen apart van elkaar staan. Maar ik begrijp dat de treinbegeleider dit wel wenst wanneer je gebruik maakt van groepsbiljetten?

 

Ik onthoud alleszins al dat het niet zo evident is als het lijkt (we zijn gewoon om dit in België te doen en daar is dat toch minder omslachtig)

Reputatie 7
Badge +3

Bij een groepsticket dien je inderdaad bij elkaar te zitten. En bij Samenreiskorting geldt hetzelfde voor de abonnementhouder en de Samenreiziger. 

ok, ik vermoed dat we de trein dan zullen skippen en onze organisatieskills even inroepen. Best jammer want die trein zit vermoedelijk niet eens gevuld. Bon, merci voor alle input!

Reputatie 3

Officieel mag per trein 3 fietsen per trein mee. Indien de trein bestaat uit meerdere "stellen" dan kunnen meer fietsen mee. 

Fietskaart zijn alleen op vol tarief te koop. Tevens mogen fietsen alleen in de daluren mee.

 

Wat u ook kunt doen is een OV fiets huren. Een OV fiets is goedkoper dan een dagkaart fiets. Eventueel zou u ook bij plaatselijke fietsenwinkels kunnen informeren wat een fiets huren kost.

 

In het weekend zou u gebruik kunnen maken van NS weekend vrij, wat zeker in combinatie met nog een reis veel goedkoper is.

 

Doordeweeks €21,84*4+€5,60 (per maand) = 92,96. Dit met abonnement dal voordeel en samenreiskorting. U mag niet tijdens ochtend en avond spits inchecken (indien uw medereiziger een papieren ticket hebben mogen hun niet tijdens ochtend en avondspits reizen).

Groepsticket retour kost €76. U mag niet tijdens de ochtend en avondspits reizen.

Prijs exclusief fietskaart.

Reageer