Hi community!
Een tijd terug had ik een vraag gesteld over de problematiek rondom prullenbakken die worden vernield op het station voor een onderzoek dat ik doe voor een project voor mijn studie. Dank nog voor degene die antwoord hebben gegeven! Helaas hebben we uiteindelijk geen concrete antwoorden gekregen, maar zijn we wel verder gegaan binnen het onderwerp statiegeld.
Zo zijn we terecht gekomen op een idee waarbij we het verzamelen van statiegeld als een soort functie/baan willen creëren met als oogmerk daklozen te helpen re-integreren in de samenleving.
Wat nu wordt geconstateerd is dat prullenbakken worden opengebroken of worden leeggehaald om flesjes en blikjes te verzamelen, waardoor een toename is aan zwerfafval omdat niet wordt opgeruimd na het plunderen. Om toegang volledig te weigeren naar de flesjes of blikjes zou de groep statiegeldjagers die hieraan veel verdienen flink benadelen en misschien juist het gedrag (prullenbakken openbreken) aanmoedigen. Maar feitelijk gezien heeft deze groep geen recht op deze flesjes en is dit geen structurele inkomen waarbij de statiegeldjagers uit armoede worden geholpen.
Om toch hierop te kunnen inspelen hebben wij een voorstel voor een samenwerking tussen grote stations (NS) en een daklozenorganisatie om een baan te creëren waarbij deze handelingen geregeld en onder toezicht kunnen worden uitgevoerd. Hieronder zie je uitgewerkt hoe het proces ongeveer dan uit komt te zien.

Paar dingen die we nog duidelijk willen maken:
- Voor dit project hebben wij NS/Prorail als fictieve opdrachtgever gekregen.
Om de baan aantrekkelijk te maken krijgen de statiegeldjagers standaard een klein bedrag waar bovenop de opbrengt van de statiegeld komt om zo zekerheid te geven van een structurele inkomen. De opbrengt aan statiegeld is natuurlijk afhankelijk van hoeveel flesje of blikjes die dag gevonden wordt. - Het systeem waarbij controle is op het uitgave gedrag door een bewindvoerder wordt al gebruikt door bedrijven die werken met daklozenorganisaties. Ze merken dat deze methode positieve invloed heeft op het gedrag van de dakloze en beter gemotiveerd zijn bewust geld uit te geven. Om deze reden hebben wij dit ook verwerkt in onze processchema.
- We hopen ook een doorstroom te kunnen creëren doordat ze misschien hierdoor ook in contact komen met de medewerkers op het station en geïnspireerd/gemotiveerd raken om intern een opleiding te gaan volgen.
We zijn heel benieuwd wat jullie vinden van ons voorstel! Alle feedback is welkom en graag erbij vermelden vanuit welk perspectief/functie/expertise je dit benadert zodat daadwerkelijk je feedback kunnen gebruiken in ons verslag.
Alvast bedankt van ons!
Dana, Micaela, Othnel en Sylvana
Studenten aan de HvA