Stationsafkortingen | NS Community
beantwoord

Stationsafkortingen

  • 20 September 2014
  • 50 reacties
  • 95918 Bekeken


Toon eerste bericht

50 reacties

Klopt, allemaal TVV.
Reputatie 6
Badge +2
Ik zie op http://www.somda.nl/verkortingen dat Dhc en Dhh nog vrij zijn, die zijn misschien wat duidelijker dan Gvc en Gv. bijdragevandennis
Hernoemen is nógal een administratief circus terwijl verkortingen in principe niet voor reizigers nodig zijn. Bespaar me dat alsjeblieft.
Reputatie 6
Badge +2
Hernoemen is nógal een administratief circus terwijl verkortingen in principe niet voor reizigers nodig zijn. Bespaar me dat alsjeblieft.
Ehb is ook veranderd in Ehs.bijdragevandennis
Dat maakt het circus niet minder. Gv(c) is al jaren ingeburgerd en werkt prima.
Het is dus wel zo duidelijk om de afkorting niet helemaal in hoofdletters te schrijven. Dat wordt wel gedaan in http://mobiel.ns.nl/actvertrektijden.action?from=ns en http://www.ovtijden.com/avtdag/NS/live.

Bedankt voor de uitleg..Super!
De lijst is niet meer zo recent meer. Zoals Geerdijk is al opgeheven.Dit station bestaat niet meer! En binnenkort heb je een nieuw station Zwolle Stadshagen.
Geerdijk bestaat als verkorting nog gewoon, de nieuwe stations zullen in augustus in de updates meekomen vanuit stambeheer.
Reputatie 3
Toevallig zie ik dit topic langskomen, en ik heb nog een aanvulling. Ibbenbüren komt namelijk niet voor op de lijst van stations en ook niet op de CTA, terwijl IC 245 daar wel degelijk stopt. Gaat dit ook nog ooit aangepast worden?.
Badge +3
Wat is de norm voor de naam? http://spoorkaart.mwnn.nl gebruikt Xyz dus eerste een hoofletter.
Ibbenburen, ibbenb. Wordt verder in de keten inderdaad niet meegenomen. Dit is de hele lijst zoals die in PAR komt: https://hastebin.com/ihequvovib.bash

Er is geen norm, Robert. Ieder systeem geeft er zijn eigen draai aan. Al gaan een aantal mensen vast vinden dat er een standaard is. Die nodig ik graag uit om eens door wat documentatie te spitten en de inconsistentie te aanschouwen :-)

Voor de leesbaarheid geef ik overigens wel de voorkeur aan Hfdo, eerste letter hoofdletter, de rest klein.
RTST Rotterdam Stadion
Reputatie 6
Badge +2
Het belang van stationsafkortingen is toegenomen. De digitale vertrekstaten worden vreemd genoeg vanaf ns.nl niet meer gelinkt (voorheen wel, vanaf de stationspagina's), zie https://forum.ns.nl/ns-nl-51/het-vinden-van-de-vertrekstaten-station-oss-is-een-hele-uitzoekerij-38271.

Ze hebben url's van de vorm https://www.ns.nl/vertrekstaten/asd5.pdf.

Onhandig is niet alleen dat je de stationsafkorting moet weten, maar ook dat je de volgnummers (in het voorbeeld 5) een voor een moet uitproberen. bijdragevandennis
Reputatie 7
Badge +4
Wordt de afkorting van het nieuwe station Eemshaven straks Ems? Heel Duits, maar het is ook een half-Duitse haven ;-)

Het lijkt ook wel erg op Ens.
Reputatie 7
Badge +3
Goed punt. Volgens de oude principes uit het telegraaftijdperk zou iedere eerste letter van van een lettergreep voor Eemshaven "Ehv" opleveren en die verkorting is al bij Eindhoven in gebruik. :D
"Emhv" is misschien een werkbaar alternatief.
Reputatie 7
Badge +4
Grappig, dat is precies wat ik me afvroeg, Ehv is al vergeven en terecht aan Eindhoven. Het zal vast al bedacht zijn, maar ik kon het nergens vinden, al zegt dat ook niet alles 😉
Eemshaven = Eem, wordt volgens ProRail documentatie straks ook de nieuwe verkorting voor het station, de dienstregelpunten rondom industrie krijgen nieuwe verkortingen.
Reputatie 7
Badge +4
Omdat ik nergens een afkorting zag die met twee klinkers begon, veronderstelde ik dat dit tegen het systeem was.

Dank voor je antwoord, ik had Ems wel grappig gevonden.-;-)
Ik heb het ook even op moeten zoeken, ProRail houdt er gelukkig lijstjes van bij. De laatste jaren lijkt er weinig logica meer in te zitten, soms veranderen verkortingen zelfs door invoerfoutjes (UTL/UTLN voor Lunetten bijvoorbeeld).
Reputatie 7
Badge +3
"Eem" als verkorting slaat de plank (in historisch opzicht) helemaal mis. Blijkbaar bedacht door iemand die de oorsprong van de lijst van verkortingen (het telegraaftijdperk) niet kent en ook niet weet dat er nooit twee klinkers gebruikt worden. "Eem" is dan ook geen spoorwegtaalkundige verkorting maar een inkorting.

Wat een treurigheid en gebrek aan historisch besef.
De hele riedel rondom Eemshaven wordt helaas zo, Eemi en Eemia bestaan ook voor industrie (aansluiting).
Reputatie 1

Ehb Eindhoven Beukenlaan


Dit is sinds (relatief) kort:

Ehs Eindhoven Strijp-S
Reputatie 6
Badge +2
201807 12 11:48 stationsafkorting stationsverkorting stationsverkortingen
Zie ook http://wiki.ovinnederland.nl/wiki/Lijst_van_verkortingen_van_treinstations, die is sorteerbaar op zowel hele naam als afkorting.
Badge +3
Mag dit topic in het archief (niet meer vindbaar in zoekopdrachten)?

Want zie (2019-05-04) https://twitter.com/NS_online/status/1124649670498762754 en alle reacties...

Zlw-Bdpb: aangepaste treindienst door een gestrande trein.
Reputatie 7
Badge +3
De noodzaak om dit topic in het archief te gooien zie ik zo niet, wel dat op Twitter gewoon volledige stationsnamen worden gebruikt bij meldingen van storingen.
Met dit topic zou het juist na te zoeken zijn. En je kunt ze gebruiken in de reisplanner.

Hier nog een toevoeging in de categorie TVV, Ledt - Leiden Transferium. Als dat ooit nog eens gebruikt zal gaan worden, werkt nog wel in de reisplanner.

Reageer