Sticky

NS Flex is officieel van start!

  • 3 September 2018
  • 646 reacties
  • 156848 Bekeken

Update 19 juni 2019.
Info m.b.t. Samenreiskorting aangepast.

Update 23 augustus 2019.
Info m.b.t. ontwikkelingen aangepast.

Heb je onze mooie website al gezien? En heb jij NS Flex al?

Vanaf vandaag is de proefperiode afgelopen en zijn we officieel live. In dit topic geef ik je graag nog wat updates. Heb je toch nog een vraag, en staat deze hier niet tussen? Stel hem gerust!

Let op: het kan een paar uur duren voordat de bevestiging van de bestelling wordt verstuurd. Het is momenteel erg druk vanwege alle aanmeldingen.

NS Flex zonder abonnement
Met NS Flex zonder abonnement kun je door in en uit te checken op rekening reizen met de trein, bus, tram en metro en standaard gebruik maken van OV-Fiets en (fiets) Stallen op rekening op bepaalde stations. De kosten hiervoor worden door NS maandelijks in rekening gebracht en betaal je via een automatische incasso.

Is NS Flex te combineren met abonnementen?
NS Flex wordt beschikbaar voor de volgende abonnementen: Dal Voordeel, Altijd Voordeel, Weekend Voordeel (40% korting in het weekend), Weekend Vrij, Dal Vrij en Altijd Vrij. Het is niet mogelijk NS Flex te combineren met het Voordeelurenabonnement en Traject Vrij. Ook bijabonnementen of Keuzedagen worden niet aangeboden. Kijk voor meer informatie over onze toekomstplannen hieronder bij 'Overstaphulp'.

NS Flex en (ex)studenten
NS Flex kan niet tegelijk met het Studentenreisrecht op je OV-chipkaart gezet worden. Wil je toch NS Flex, zet dit dan op een andere OV-chipkaart. Ben je uitgestudeerd en wil je gebruik maken van de actie? Ook dit kan niet in combinatie met NS Flex. In de toekomst maken we het wel mogelijk NS Flex met kortingen te combineren.

Kan ik met NS Flex nog Samenreiskorting op mijn kaart laden?
Heb je een NS Flex zonder abonnement (NS Flex Basis), NS Flex Weekend Voordeel of NS Flex Weekend Vrij zonder dalkorting en wil je buiten de spits met korting meereizen? Dat kan met iemand die een NS-abonnement heeft. Zet Samenreiskorting dan eerst aan in de NS-app of Mijn NS. Let op: Samenreiskorting is alleen geldig als je samen reist met iemand die in het bezit is van een NS-abonnement (uitgezonderd KidsVrij) of Studentenreisproduct.

Bij NS Flex gaan we uit van samen uit, samen thuis. Als je incheckt vóór 06.30 uur, tussen 09.00 en 16.00 uur, of ná 18.30 uur ontvang je automatisch 40% korting op jouw reis. Deze korting blijft geldig tot 04.00 uur de volgende dag. In het weekend en op feestdagen is Samenreiskorting de hele dag geldig.

Als je alleen terug reist, moet je de Samenreiskorting voor de terugreis weer uitzetten. Ook dit doe je in de NS-app of Mijn NS.

Let op: heb je als medereiziger géén NS Flex dan moet je de Samenreiskorting bij de NS-kaartautomaat op je OV-chipkaart zetten en kan dit niet in de NS-app of Mijn NS.

Is NS Flex even duur als reizen op saldo?
In grote lijnen zijn de kosten gelijk. Er zijn een paar uitzonderingen. De abonnementen zijn per maand ongeveer 1 euro duurder. Dit komt door de flexibiliteit om maandelijks te kunnen wijzigen en het voordeel van achteraf en uitgebreid betalen. Bij 1e klas reizen in de trein in het weekend ben je goedkoper uit. Maak je met een kortingsabonnement een reis met twee of meer verschillende treinvervoerders en check je bij de ene vervoerder in een andere tariefperiode (dal of spits) in dan bij de andere, dan verschilt de prijs tussen NS Flex en Reizen op Saldo. Check je met een Dal Voordeel in de daluren in bij Arriva en daarna in de spits bij NS, dan ben je goedkoper uit met NS Flex. Met NS Flex betaal je namelijk voor de gehele reis daltarief, omdat ke de reis in de daluren bent begonnen. Bij reizen op saldo betaal je daltarief voor het eerste reisdeel bij Arriva en vol tarief voor het tweede reisdeel bij NS, omdat je bij NS in de spitsuren bent ingecheckt. Check je echter in de spits in bij Arriva en dan in de daluren bij NS, dan ben je met Reizen op Saldo goedkoper uit. Het moment van inchecken is namelijk leidend.

Kan ik ook 1e klas reizen?
Jazeker! Alle abonnementen zijn standaard 2e klasse. Bij de Vrij-abonnementen kun je reizen in de 1e klas afkopen voor dezelfde periode als het Vrij-reizen van je NS Flex abonnement. Dus met een Weekend Vrij kun je 1e klas afkopen voor vrij reizen in het weekend in de 1e klas. Buiten die periode reis je standaard 2e klas, maar kun je met een klassewissel alsnog 1e klasse reizen. Je betaalt dan het verschil bij tussen 1e en 2e klas. Ook voor de Voordeel-abonnementen en NS Flex zonder abonnement kun je zo'n klassewissel doen. Een klassewissel doe je via Mijn NS. In de toekomst kan dit ook via de NS app.

Van welke deur-tot-deur diensten kan ik gebruik maken met NS Flex?
OV-fiets en Stallen op Rekening. Je betaalt hiervoor geen abonnementskosten, alleen de ritprijs. In de toekomst verwachten we ook andere diensten aan te sluiten, zoals taxi, Greenwheels en auto parkeren in Q-park.

Hoe kan ik de kosten inzien die ik met NS Flex maak?
Deze kosten kun je inzien via Mijn NS en in de nabije toekomst ook via de NS app. Daarnaast krijg je maandelijks een digitale factuur in Mijn NS. Je ontvangt per mail een aankondiging dat de factuur gereed staat. Ook wordt in dit bericht de automatische incasso aangekondigd, en wordt het totaalbedrag, de verwachte incassodatum en het bankrekeningnummer waarvan geïncasseerd wordt vermeld. De eerste factuur ontvang je na aanschaf van NS Flex of nadat je bent overgestapt. In deze 1e factuur zie je de abonnementskosten over de 1e maand. Na deze eerste maand krijg je een factuur met de gebruikskosten over die maand en de abonnementskosten voor de (eventuele) 2e maand.

Overstaphulp
In veel gevallen is het handig over te stappen naar NS Flex. In sommige situaties echter niet. Graag helpen we je op weg.

Overstappen is handig als:
- je reisgedrag iedere maand anders is
- je niet van saldo laden houdt
- je graag flexibel wil zijn in je reisklasse

Let bij de volgende abonnementen op:
- Dal Voordeel met korting: het advies is om pas na het jaar over te stappen.
- Traject Vrij: dit wordt eind 2019 / begin 2020 mogelijk.
- Kids Vrij: bij Kids Vrij reis je niet op saldo of op rekening, maar helemaal gratis. Wij gaan daarom deze ook niet als NS Flex variant aanbieden.
- OV Vrij: vanwege BTM is dit nog niet mogelijk. De verwachting is dat wij bus, tram en metro vrij vanaf begin 2020 kunnen aanbieden.
- IC Direct Altijd Toeslag Vrij: dit is vanaf oktober/ november 2019 mogelijk. Tot die tijd een los kaartje bij de zuil.
- Voordeelurenabonnement: dit abonnement wordt niet aangeboden.

Verder wordt de huidige vorm van bijabonnementen in NS Flex vervangen door gezinspakketten. Als je nu dus overstapt met een bijabonnement bij Weekend Vrij, Dal Vrij of Altijd Vrij, wordt het bijabonnement een hoofdabonnement en krijg je geen korting over je bijabonnement. Het advies is dan ook alleen over te stappen als de korting minder waarde oplevert dan de voordelen van NS Flex.

Tevens wordt de huidige vorm van Keuzedagen in NS Flex vervangen door Flexdagen. Als je nu dus overstapt, moeten de Keuzedagen opgezegd worden. Het advies is dan ook niet over te stappen als de voordelen van Keuzedagen meer waarde hebben dan die van NS Flex.

Bij overstap wordt het huidige abonnement beëindigd en ontvang je het nog te verrekenen bedrag terug op de rekening. Dit is een losse transactie en wordt niet verrekend met je NS Flex factuur.

Tot slot is het zo dat de leeftijdskorting nog niet is verwerkt. Medio 2020 zal ook de leeftijdskorting voor 65 plussers bij Weekend Vrij en Dal Vrij mogelijk zijn. Let op: de korting die je krijgt als 65 plusser in BTM (zoals vroeger met de roze strippenkaart) werkt al wel met NS Flex.

646 reacties

Vanmorgen probeerde ik mijn NS Flex abonnement op te halen bij een kaart automaat. Hier kreeg ik een bericht dat er geen bestelling klaar stond en met de busreis is er wel gewoon saldo van mijn OV-kaart gehaald. Bij een hulpdesk konden zij mij ook niet helpen aangezien er staat dat hij geactiveerd was maar er geen bestelling klaar stond.
Hoi Joelle, en welkom! Ik stuur je even een privébericht, dan gaan we het oplossen.
Ik heb net flex zonder abbonement aangeschaft mijn vraag is kan ik nog wel samenreiskorting op mijn ov chipkaart laden?
Badge +3
Nee, het is niet mogelijk om Samenreiskorting te laden op een OV-chipkaart waar NS Flex op staat. U kunt bij een kaartautomaat voor 7,50 euro een anonieme OV-chipkaart kopen waar u Samenreiskorting op kunt laden als u met een abonnementhouder wil meereizen. Op die kaart zult u dan naast Samenreiskorting wel saldo moeten laden.
Hallo steffens32 en welkom bij de NS community.

Het antwoord hierboven van Tochjo klopt helemaal. Samenreiskorting bestaat (nog) niet binnen NS Flex. Er wordt nog gekeken naar het uitbreiden van de mogelijkheden in de toekomst. Wellicht komt Samenreiskorting ook nog als mogelijke optie.
Bedankt voor de reactie kan ik NS flex nog annuleren het is nog niet op mijn ov chipkaart gezet.
Voor annuleren en beëindigen kun je contact zoeken met onze Klantenservice, steffens32. Dit gaat het snelst via Chat.
volgensmij is mijn reactie ondergesneeuwd aangezien er wel op de andere mensen een reactie komt dus bij deze nogmaals.

Hallo NS,

Een ding is mij nog een beetje onduidelijk. althans ik krijg de info niet goed gevonden

Wat is nu het grote verschil tussen NS business & Flex
Ik kan beide aanvragen

1: zijn bij de ns business ook trajecten maandelijks wijzigbaar zoals het bij flex is.
2: kun je bij flex ook zakelijk afschrijven?
3: wat is voor de rest het verschil waar ik op moet letten.

bedankt.
Ik heb een dalurenkaart, deze kost €50 per jaar. Daarnaast een keuze dagen abonnement (60+, vrij reizen)
Neem je nu een NS flex daluren dan ben je €60 per jaar (12 x €5 per maand) kwijt. Dus duurder. En ik begrijp dat dan de keuzedagen op dit moment niet mogelijk zijn. Klopt dat?
Daarnaast de vraag of je met een NS flex daluren ook 3 medereizigers kan meenemen met dezelfde korting? Of vervalt de meereiskorting
Ik heb je reactie inderdaad gemist, TONKO. Bedankt voor de herinnering!

1. Binnen NS Flex bestaan er nog geen traject abonnementen. De wijziging die je noemt snap ik dan ook niet helemaal. Bedoel je dat je via Zakelijk de optie wilt hebben om je abonnement maandelijks te wijzigen?
2. Voor reizen met NS Flex geld het gewoonlijke BTW tarief. Kun je jouw vraag iets toelichten?
3. Er zijn tussen een Business abonnement en een NS Flex abonnement meerdere verschillen. Lees de voorwaarden door, dan kom je een heel stuk verder. Mocht je concrete vragen hebben mag je een nieuw topic openen.
Ik probeer voor mijn dochter een flex aan te vragen maar dit lukt steeds niet. Er staat namelijk nergens geen leeftijd categorie . Volgens de klantenservice is de leeftijd 18 jaar. ik kan het nergens terugvinden. Kan ik dit ook afsluiten voor haar ?
Hallo wsmits13 en welkom bij de NS Community .

Het Dal Voordeel via NS Flex is, zoals alle andere abonnementen, duurder dan het reguliere abonnement. Dit in verband met de extra flexibiliteit die dit nieuwe abonnement je biedt. De Keuzedagen zijn helaas nog niet mogelijk bij dit abonnement. We kijken naar de toekomst en proberen de mogelijkheden uit te breiden. Op welke termijn dit zal zijn kan ik niet voorzien. De Samenreiskorting blijft wel beperkt mogelijk. Jij kunt nog steeds reizigers meenemen op Samenreiskorting. Zelf kun je niet gebruik maken van de Samenreiskorting, als je met NS Flex reist.
Hallo Johanr en welkom bij de NS community.

Binnen NS Flex kennen we nog geen splitsing tussen Contracthouder en Kaarthouder. Het is hierdoor noodzakelijk dat iemand die met NS Flex gaat reizen zelf minimaal 18 jaar is. Mensen jonger dan 18 jaar mogen volgens de wet geen abonnement afsluiten. Hierdoor is NS Flex voor reizigers jonger dan 18 jaar nog geen optie.
Met andere woorden: behoud nu je "oude" daluren abonnement met keuzedagen en wacht nog af wat er in de toekomst komt.
NS flex zonder abonnement is dan ook geen optie? Kan ik wel achteraf betalen maar dan heb ik geen dalurenkaart meer.
NS flex leek mij ideaal omdta ik dan achteraf moet betalen.
Vorige week woensdag NS Flex met Dal Vrij besteld met ingangsdatum 5-9-2018 (morgen dus). Vandaag bij de post geen chipkaart. Morgen moet ik met de trein naar dus geen NS Flex dus moet ik extra kosten maken! Kan ik deze extra kosten verhalen op NS omdat zij de kaart niet op tijd hebben geleverd?
Met andere woorden: behoud nu je "oude" daluren abonnement met keuzedagen en wacht nog af wat er in de toekomst komt.
NS flex zonder abonnement is dan ook geen optie? Kan ik wel achteraf betalen maar dan heb ik geen dalurenkaart meer.
NS flex leek mij ideaal omdta ik dan achteraf moet betalen.

Dat is een afweging die je zelf dient te maken denk ik. Als de flexibiliteit van NS Flex zwaarder weegt dan de voordelen van de Keuzedagen dan kun je altijd de overstap maken natuurlijk. NS Flex basis (zonder abonnement) is uiteraard ook een optie, maar ook daarbij kun je niet de Keuzedagen aanschaffen.
Vorige week woensdag NS Flex met Dal Vrij besteld met ingangsdatum 5-9-2018 (morgen dus). Vandaag bij de post geen chipkaart. Morgen moet ik met de trein naar dus geen NS Flex dus moet ik extra kosten maken! Kan ik deze extra kosten verhalen op NS omdat zij de kaart niet op tijd hebben geleverd?
Vervelend dat je de kaart nog niet in huis hebt. Ik vermoed dat deze dan morgen zal komen. Ben je van plan in de ochtend te gaan reizen? Je mag mij morgen wel even een privébericht sturen als de kaart nog niet binnen is, dan kijk ik even wat ik voor je kan.

Vorige week woensdag NS Flex met Dal Vrij besteld met ingangsdatum 5-9-2018 (morgen dus). Vandaag bij de post geen chipkaart. Morgen moet ik met de trein naar dus geen NS Flex dus moet ik extra kosten maken! Kan ik deze extra kosten verhalen op NS omdat zij de kaart niet op tijd hebben geleverd?Vervelend dat je de kaart nog niet in huis hebt. Ik vermoed dat deze dan morgen zal komen. Ben je van plan in de ochtend te gaan reizen? Je mag mij morgen wel even een privébericht sturen als de kaart nog niet binnen is, dan kijk ik even wat ik voor je kan.


Ik reis morgen met de eerste trein, dus heel vroeg. De post komt bij ons pas halverwege de middag dus kan op zijn vroegst morgenavond zien of de kaart is gekomen.
Heb nu voor nood een dagkaart van primera gehaald, toch weer 19 onnodige euro's...
Reputatie 7
@ sivan NS:

"Het is niet mogelijk NS Flex te combineren met het Voordeelurenabonnement en Traject Vrij."

"Wel goed om te vermelden: Traject Vrij is nog niet beschikbaar voor NS Flex. Daar wordt aan gewerkt."

En voor hen die nog een Voordeelurenabonnement hebben - en dus imho tot de trouw(st)e klanten gerekend mogen worden - is het helaas (boterham met) pindakaas? Of komen die als laatste aan de beurt?
Die krijgen een passende aanbieding. Moet je wel zelf om vragen.

https://community.ns.nl/ns-flex-60/we-zijn-benieuwd-waarom-heb-jij-je-wel-niet-aangemeld-voor-ns-flex-49555/index2.html#post343795
Reputatie 7
Die krijgen een passende aanbieding. Moet je wel zelf om vragen.

https://community.ns.nl/ns-flex-60/we-zijn-benieuwd-waarom-heb-jij-je-wel-niet-aangemeld-voor-ns-flex-49555/index2.html#post343795


Als je Dalvoordeel een 'passende aanbieding' kunt noemen... Een aanbieding is in mijn ogen iets, waarmee mee een voordeel behaald wordt.
@Janneman_NL Als je mij morgen na je reis even een privébericht stuurt dan kijk ik even naar de extra kosten.
@Janneman_NL Als je mij morgen na je reis even een privébericht stuurt dan kijk ik even naar de extra kosten.

Top, ga ik doen!
Goedenavond. Mijn vrouw heeft momenteel een OV Chipkaart waarop RET Achteraf betaalgemak actief is. Dit werkt ook met achteraf betalen, maar alleen voor vervoer met de RET. Wat gebeurt er als zij op haar kaart het NS Flex product laat activeren? Komt dan automatisch het andere product te vervallen? Want dat zou dan ook niet meer nodig zijn omdat je met NS Flex ook met RET OV kunt reizen.
Badge +3
Goedenavond. Mijn vrouw heeft momenteel een OV Chipkaart waarop RET Achteraf betaalgemak actief is. Dit werkt ook met achteraf betalen, maar alleen voor vervoer met de RET. Wat gebeurt er als zij op haar kaart het NS Flex product laat activeren? Komt dan automatisch het andere product te vervallen? Want dat zou dan ook niet meer nodig zijn omdat je met NS Flex ook met RET OV kunt reizen.
Zolang dat RET product geen recht geeft op korting dan is het geen probleem. Het NS Flex (Reizen op Rekening) zal altijd voorrang krijgen. Achteraf Betaalgemak van RET kun je dus opzeggen in principe.
Hallo BigDaddy, leuk dat jullie ook geïnteresseerd zijn in NS Flex.
Ik raad aan om dan wel het abonnement bij RET op te zeggen, het abonnement kom niet automatisch te vervallen. Met NS Flex kan je vrouw inderdaad ook met RET reizen en achteraf betalen.

Reageer